Încă un ultimatum pentru Guvernul Filip şi Parlamentul de la Chişinău: şase condiţii înaintate de Maia Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu îşi creează partid FOTO: Alexandru Tarlev
Maia Sandu îşi creează partid FOTO: Alexandru Tarlev

Fostul ministru al Educaţiei de la Chişinău Maia Sandu, care îşi crează în prezent propriul partid, a prezentat în cadrul Forumului Civic, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr, şase condiţii pentru politicienii de la guvernare. Aceasta spune că le-a elaborat împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile şi solicită îndeplinirea lor în termen de 30 de zile.

Astfel, printre condiţiile înaintate se numără modificarea cadrului legislativ în domeniul sistemului bancar în vederea eliminării riscurilor de fraudare, în continuare, a băncilor şi a stopării spălării de bani, dar şi organizarea unui concurs internaţional pentru selectarea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei. 

De asemenea, Maia Sandu propune adoptarea pachetului de legi privind integritatea, prezentat în şedinţa Guvernului din 16 iunie 2015 şi respins atunci de miniştrii PD. „Demiterea Procurorului General şi numirea unui procuror european. Demiterea şefilor structurilor de combatere a corupţiei - CNA, CNI; selectarea noilor conducători ai acestora în cadrul unor procese transparente şi corecte, cu participarea societăţii civile”, este o altă condiţie înaintată.

Totodată, Sandu propune modificarea legislaţiei electorală în vederea simplificării procedurii de înregistrare a partidelor politice şi a finanţării lor echitabile, iar în domeniul presei - limitarea proprietăţii mass-media prin reducerea la două a numărului de licenţe pe care le poate deţine o persoană; introducerea unor restricţii referitoare la cotele de piaţă deţinute de beneficiarii licenţelor de emisie; eliminarea concurenţei neloiale pe piaţa publicităţii.

Potrivit fostului minsitru, îndeplinirea acestor condiţii „va testa caracterul reformator pe care pretinde că îl are actualul Guvern, susţinut de o majoritate parlamentară nelegitimă”.

În acelaşi timp, membrii societăţii civile insistă asupra organizării alegerilor anticipate ca unică metodă pentru schimbarea clasei politice pe cale paşnică.

Maia Sandu a mai propus ca Forumul Civic să facă o solicitare către autorităţi, prin care o misiune din partea Consiliului Europei să fie invitată pentru a media dialogul dintre societatea civilă şi guvernare.

Amintim că la Chişinău valul de proteste antiguvernamentale a izbucnit pe 20 ianuarie, atunci când în mai puţin de 40 de minute Parlamentul Republicii Moldova a învestit Guvernul Filip.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite