Priorităţile programului de subvenţionare în agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Efros de la Paşcani, Criuleni, este unul dintre beneficiarii subvenţiilor agricole.
Ion Efros de la Paşcani, Criuleni, este unul dintre beneficiarii subvenţiilor agricole.

În anul 2013, fondurile destinate fermierilor vor creşte cu 60 de milioane de lei. Statul s-a obligat să acorde atenţie specială tinerilor.

Pentru noul an autorităţile au planificat un buget de 460 de milioane de lei destinat subvenţiilor agricole, compus din 400 de milioane de lei acoperiţi de stat şi 60 de milioane din fonduri europene.

Banii sunt orientaţi spre stimularea creditării producătorilor agricoli de către instituţiile financiare private şi a asigurării riscurilor de producţie, revigorarea investiţiilor pentru plantaţiile perene, a celor pentru producerea legumelor în sere de iarnă, solarii şi tuneluri, stimularea investiţiilor pentru achiziţionarea utilajelor agricole, pentru irigat, antiîngheţ şi antigrindină.

Autorităţile mai urmăresc reactivarea investiţiilor în utilarea şi renovarea fermelor zootehnice, stimularea procurării de animale de prăsilă, creşterea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare, stimularea consolidării terenurilor agricole şi a irigării acestora.

Aceste prevederi fac parte din noul regulament de subvenţionare pentru 2013, prezentat ieri de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov, în faţa fermierilor şi a şefilor de direcţii agricole raionale.

„Nevoile sunt altele“

Fermierii spun însă că noul plan de subvenţii îi favorizează pe marii producători, lăsându-i pe cei mici în urmă. „Producătorii mici nu pot aplica pentru subvenţii fiindcă nu-şi ţin contabilitatea. Anul trecut majoritatea oamenilor au luat numai 15% din totalul investiţiei, restul au mers către marii fermieri“, spune Tudor Chiriac, un agricultor din Străşeni.

„Este o creştere uşoară, dar nu după nevoile agricultorilor. De pildă, acum a fost introdusă subvenţionarea cheltuielilor la energia electrică pentru irigare. Însă majoritatea producătorilor agricoli au pompe care funcţionează pe motorină“, afirmă Leonid Ţurcan, inspector la Direcţia agricolă din raionul Râşcani.

Ministrul Vasile Bumacov a precizat însă că, din 2013, unele direcţii vor fi mai bine finanţate, tocmai pentru a putea fi mai uşor revitalizate. „Ştim care sunt domeniile strategice care nu se vor descurca cu 30-40% din susţinere. Acestea vor primi subvenţii mai mari, de până la 60%. De exemplu, în sectorul zootehnic vom susţine pentru prima dată construcţia, proiectarea, reparaţia fermelor şi tot utilajul, pentru a relansa această ramură“, a precizat oficialul. Bumacov a mai spus că mai există fonduri suplimentare nerambursabile care sunt orientate către zootehnie.

Mai mulţi bani pentru fermierii de până la 30 de ani

Pentru noul an, ministrul Agriculturii Vasile Bumacov a anunţat, în premieră, că o parte din buget va fi direcţionat către tinerii fermieri, fără să facă publică şi ponderea alocată.

Pentru a fi eligibili ei trebuie să fi devenit producători agricoli cu cel puţin un an înaintea depunerii cererii de acordare a subvenţiei într-o localitate rurală, să fie fondatori şi în acelaşi timp administratori unuici şi să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite