Cum evoluează lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni: În România este gata în prop0rţie de 97%, în Moldova - de 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 27 august 2013 a avut loc doar ceremonia oficială de lansare a construcţiei gazoductului FOTO Adevărul
La 27 august 2013 a avut loc doar ceremonia oficială de lansare a construcţiei gazoductului FOTO Adevărul

Stadiul lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni pe teritoriul României este de circa 97%, restul de 3% urmând a se finaliza după terminarea lucrărilor de subtraversare a râului Prut şi după executarea probelor tehnologice, se precizează într-o notă informativă a Guvernului de la Bucureşti.

Potrivit notei "Privind demersurile întreprinse şi stadiul de realizare a lucrărilor la obiectivul de investiţii ''Conductă de interconectare a Sistemului naţional de transport gaze din Republica Moldova pe direcţia Iaşi-Ungheni“, examinate de Guvernul României în ultima s-a şedinţă, lucrările pe teritoriul Republicii Moldova sunt finalizate doar în procent de circa 50%. 
Totodată în nota informativă se precizează că lucrările de subtraversare a râului Prut se află în stadiul de evaluare a ofertelor depuse.

Altfel spus încă nu a fost stabilit învingătorul şi nu a fost semnat contactul de efectuare acestor lucrări.

De notat că Parlamentul României a votat abia la 18 decembrie 2013 o decizie privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru ratificarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de achiziţie publică aplicabilă în cazul lucrărilor de subtraversare a răului Prut din cadrul acestui proiect.

Este vorba de o subtraversare de 700 de metri, care ar urma să fie realizată în trei luni şi va costa între 1,99 milioane şi 2,07 milioane de euro (fără TVA), din care circa 180.000 de euro sunt pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, va conecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova şi va transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Conducta de gaz va avea o lungime de 43,2 kilometri, dintre care circa 11 kilometri pe teritoriul ţării noastre. Construcţia gazoductului ce are drept scop consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova costa circa 27 milioane de euro şi este finanţată din fonduri europene şi din banii alocaţi de România.

Anterior s-a anunţat că segmentul de pe teritoriul României va fi gata până la finele anului 2013, iar segmentul din Republica Moldova până la 31 martie 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite