Benzina se va ieftini de Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
benzina

Deşi de la începutul lunii aprilie, preţul petrolului marca Brent a scăzut cu aproape 10%, pe piaţa Republicii Moldova o ieftinire a carburanţilor va fi posibilă abia în ajunul sărbătorilor de paşti.

Situaţia creată pe piaţă a forţat chiar şi pe administraţia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să intervină şi să anunţă că preţurile la carburanţi ar trebui să scadă.

„Este o premisă obiectivă pentru ca petroliştii de pe piaţa Republicii Moldova să-şi revadă preţurile carburanţilor la pompă”, spun specialiştii de la ANRE.

Datele ANRE atestă că în ultimele două luni preţul mediu lunar de import al benzinei s-a micşorat cu 5,9%, de la 1.120 de dolari pentru o tonă, în februarie 2013, până la 1.054 de dolari în primele două săptămîni ale lunii aprilie. Importurile s-au ieftinit comparativ cu perioada în care anterior au fost stabilite preţurile de comercializare cu amănuntul la acest produs pe piaţa internă. Această diminuare s-a înregistrat pe fundalul descreşterii cotaţiilor medii PLATT'S la acest produs, în aceeaşi perioadă, cu 10,3%, până la 986 de dolari pe tonă, se menţionează într-un comunicat al ANRE.

Şi preţul mediu de import al motorinei s-a micşorat cu 5,6%, până la 984 de dolari/tona, pe fondul reducerii cotaţiilor medii la bursele internaţionale cu 8%.

„O descreştere importantă de preţ s-a înregistrat şi la gazul lichefiat. În ianuarie preţul mediu lunar de import a constituit 872 de dolari/tona, iar în perioada 1-14 aprilie a ajuns la 654 de dolari/tona”, constată experţii ANRE.

Datele internaţionale arată că în ianuarie preţul mediu lunar al unui baril de petrol Brent a fost de 1123 dolari, în februarie a urcat la 116,1 dolari, iar în martie a coborât la 108,5 dolari. La începutul lunii aprilie a coborât la 108 dolari, iar cotaţiile din ultimele zile variază în jurul valorii de 100 de dolari pentru un baril.

Gazul ar urma să se ieftinească cu 15%

ANRE apreciază că „aceste premise, precum şi aplicarea de către operatori a costurilor proprii şi profitului (marja), similare celor stabilite la momentul fixării anterioare a preţurilor la carburanţi, ar putea condiţiona, potrivit specialiştilor ANRE, reducerea preţurilor la benzină şi motorină pe piaţa internă cu cel puţin 3%, iar la gazul lichefiat - cu cel puţin 15%”.

De notat că în perioada februarie-aprilie rata de schimb a leului moldovenesc faţă de dolar a înregistrat o diminuare de 2,5-2,7%, însă în acest caz impactul apreciativ asupra preţurilor pe piaţa internă este nesemnificativ comparativ cu evoluţia preţurilor la produsele petroliere, notează specialiştii ANRE.

Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu poate interveni pe o piaţă concurenţială în vederea stabilirii preţurilor la produsele petroliere. Acestea sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcţie de cerere şi ofertă, şi depind de evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, a preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor pe piaţa internă.

O ieftinire va fi posibilă de Paşti

Reprezentanţii companiilor petroliere susţin că deţin stocuri mari de carburanţi importate la preţuri mari, iar importul la costuri mai mici de abia începe. în aceste condiţii o ieftinire la benzină şi motorină va fi posibilă abia la finele lunii aprilie.
În luna februarie preţul la benzină şi motorină a crescut cu 50 de bani per litru. Preţul la pompă la cea mai solicitată benzină A95 a ajuns la 17,60-17,64 lei pe litru, iar la motorină la 16,60-16,70 lei şi s-a apropiat de nivelul record din septembrie anul 2012.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite