VIDEO Dacian Cioloş: „Vinul moldovenesc se poate integra foarte rapid în Uniunea Europeană“

VIDEO Dacian Cioloş: „Vinul moldovenesc se poate integra
foarte rapid în Uniunea Europeană“

Comisarul european Dacian Cioloş a fost invitat în studioul Adevărul

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a vorbit la Adevărul Live despre propunerea Comisiei Europene pentru liberalizarea pieţei comunitare pentru vinurile moldoveneşti, puse sub embargo de Federaţia Rusă acum două săptămâni.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu a fost o surpriză foarte mare. În urmă cu câteva săptămâni, Comisia Europeană, prin vocea comisarului Fule, a anunţat că va analiza propunerea. Am avut, de altfel, o discuţie cu el la acel moment să găsim soluţii pentru a ajuta Republica Moldova în această perioadă dificilă şi a ajuta în mod concret, dând atât un semnal politic, cât şi un semnal economic. Am reuşit să identificăm această posibilitate de a deschide în mod unilateral piaţa europeană pentru vinurile moldoveneşti, fără limite de cantitate şi fără taxe vamale, mai repede decât în momentul ratificării Acordului de Liber Schimb, care a fost negociat. Datorită evenimentelor din ultimele săptămâni, Moldova avea nevoie de acest semnal“, a declarat Dacian Cioloş.

Potrivit oficialului, mesajul politic este „de a arăta clar că decizia pe care a luat-o suveran Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană este susţinută direct şi de către UE“, iar cel economic - „de a arăta producătorilor de vinuri din Republica Moldova că, în măsura în care ei doresc să-şi reorienteze o parte din producţie spre piaţa europeană, pot s-o facă fără îngrădiri“.

„Vinul moldovenesc se poate integra foarte rapid în Uniunea Europeană prin această propunere, care, sper eu, să fie analizată şi adoptată de către Consiliul de Miniştri şi de Parlamentul European în procedură de urgenţă, aşa cum a făcut-o Comisia Europeană. Cred că în câteva luni va fi luată decizia. Sper că România, Polonia şi alte ţări care şi-au arătat interesul pentru această problemă să poată urgenta această decizie“, a mai spus comisarul european.

  Omul care rescrie istoria agriculturii europene, Dacian Cioloş, la Adevărul Live


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările