Fostul director al Căii Ferate din Moldova, Vitalie Strună, cercetat penal pentru delapidări de 400.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-directorul Căii Ferate din Moldova, Vitalie Strună, şi un fost şef de direcţie de la aceeaşi întreprindere de stat, sunt cercetaţi penal pentru delapidări în proporţii deosebit de mari.

Potrivit procurorului Roman Eremciuc, cei doi ar fi transferat peste hotare, printr-o bancă din Republica Moldova, 400.000 de euro în contul unei companii de reparaţii. Banii au fost trimişi în câteva tranşe, în 2011 şi 2012, dar firma nu a prestat servicii de suma respectivă. Ambii învinuiţi au părăsit ţara, iar oamenii legii încearcă să stabilească acum locul unde se află aceştia. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă între 8 şi 15 ani de închisoare.

Tranzacţii fictive cu firme-fantomă

Într-un alt caz, Procuratura de Transport anunţă că a expediat în instanţă zece dosare penale privind evaziunea fiscală, pe numele a cinci persoane fizice şi zece persoane juridice care au avut afaceri cu Calea Ferată. Companiile au vândut întreprinderii de stat piese pentru vagoane în valoare de 75 de milioane de lei, pe care, la rândul lor, le-ar fi cumpărate de la 23 de firme-fantomă. Cele din urmă achiziţii au avut loc, însă, doar pe hârtie.

„În urma acestor tranzacţii fictive, statul a fost prejudiciat cu peste 12 milioane de lei. Este suma impozitelor care nu au ajuns în bugetul de stat“, a precizat procurorul Vitalie Busuioc. 

Deveneau administratori pentru 100 de dolari

Pentru a recupera pierderile, procurorii au aplicat sechestru pe 12 conturi bancare ale câtorva agenţi economici, au efectuat 38 de percheziţii, ridicând documente contabile, au audiat peste 50 de martori, au interceptate convorbiri telefonice şi au urmărit mai multe persoane. Pe parcursul anchetei, au descoperit că în schemă era implicat şi un angajat al unui inspectorat fiscal teritorial, care este acum cercetat de Procuratura Anticorupţie pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Încă două persoane, suspectate că ar fi dirijat activitatea firmelor-fantomă, sunt în căutare.

„Reprezentanţi ai firmelor-fantomă sunt persoane social-vulnerabile, care puteau să primească şi 100 de dolari pentru a înregistra pe numele lor întreprinderea, când valoarea TVA-ului neachitat la stat se cifrează la milioane“, a explicat Vitalie Busuioc.

Pentru evaziune fiscală, persoanele fizice riscă amendă de până la 100.000 de lei sau până la 6 ani de închisoare, iar cele juridice – amendă de până la 120.000 de lei sau chiar lichidarea companiei.

Tranzacţiile au avut loc în perioada 2010-2013, când Calea Ferată era condusă de acelaşi Vitalie Strună, însă procurorii susţin că cele două cazuri nu sunt legate. Reviziile au stabilit că mărfurile au fost livrate la CFM. Oamenii legii investighează, însă, provenienţa acestora şi nu exclud că piesele au fost aduse în ţară prin contrabandă.

Tot astăzi, ministrul Transporturilor a cerut demisia actualului director al Căii Ferate, Andrei Domaşcan. Oficialul s-a arătat nemulţumit de ritmul lent al reformelor la întreprinderea de stat de importanţă strategică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite