Tinerii din Moldova, nevoiţi să-şi aleagă facultatea după buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai mari taxe la admitere sunt la Universitatea de Medicină
Cele mai mari taxe la admitere sunt la Universitatea de Medicină

Viitorii studenţi optează, în mare parte, pentru specialitatea pe care și-o pot permite, nu pentru meseria la care visează.

Dacă vrei să faci o carieră în medicină sau să devii un dirijor emerit trebuie neapărat să ai bani. Şi asta pentru că taxele la admitere depăşesc la aceste facultăţi o mie de euro anual.

Stomatologia este în topul celor mai scumpe specialităţi, contractul fiind de 20.300 de lei. Pe următoarele două poziţii se află, de asemenea, facultăţi de la Universitatea de Medicină. Este vorba despre Farmacologie, cu o taxă de 18.200 de lei, şi Medicină Generală, unde un an de studii costă 17.400 de lei.
Majoritatea viitorilor studenţi care îşi doresc să se facă doctori recunosc că vor fi nevoiţi să opteze pentru o altă facultate dacă nu vor reuşi să ia un loc la buget. „Părinţii mei au vrut dintotdeauna să mă vadă medic. Mă susţin moral, dar nu o pot face şi financiar", mărturiseşte Doina Balan, absolventă a unui gimnaziu din Drochia.

Nici să te faci cântăreţ nu e ieftin. Costul unui an de studii la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice porneşte de la 14.000 de lei pentru canto popular şi ajunge până la 17.000 de lei pentru dirijat orchestral. „Cheltuielile pentru pregătirea unui student depăşesc 30.000 de lei anual. Aici cursurile diferă de ale altor instituţii. E vorba, în primul rând, de ore practice individuale, în săli aparte şi cu până la trei profesori la un singur student", explică Victoria Melnic, rectorul universităţii. Potrivit şefei Academiei, anul acesta taxele s-au majorat cu aproximativ 500 de lei, după o mărire semnificativă, anul trecut. Totodată, în jur de 80% din locuri sunt finanţate din buget. La majoritatea instituţiilor de învăţământ superior contractele s-au majorat puţin sau deloc în acest an. La Universitatea de Stat, de exemplu, taxele la admitere au rămas aceleaşi.

CELE MAI MICI TAXE, LA PEDAGOGIE

O altă facultate costisitoare rămâne Dreptul. Acest domeniu se studiază la mai multe universităţi şi taxele diferă de la o instituţie la alta. La USM, viitorii jurişti vor scoate din buzunare 9.000 de lei, la Universitatea de Studii Europene - 8.500, la ULIM - 7.900, iar la ASEM şi Universitatea Agrară - 7.500 de lei pe an. Dreptul este urmat de Ştiinţe Economice, Turism, Relaţii Internaţionale, Contabilitate şi Arhitectură, unde contractele variază între 7.000 şi 8.000 de lei.
Cele mai ieftine facultăţi rămân cele pedagogice. La Universitatea „Ion Creangă" îţi poţi lua licenţa şi cu 3.600 de lei anual, la fel ca şi la Universitatea din Tiraspol cu sediul la Chişinău. Cei care vor alege o instituţie privată trebuie să ştie că aici taxele nu diferă semnificativ de cele percepute de universităţile de stat.

MAI SCUMP PENTRU STRĂINI

Tinerii veniţi din alte ţări vor fi nevoiţi să achite chiar şi de patru ori mai mult pentru studii în Moldova. La Universitatea „Ion Creangă", preţul contractului pentru străini este de 14.220 de lei, la ULIM acesta variază între 12.000 şi 26.000 de lei, iar la Medicină - între 2.600 şi 3.500 de euro pe an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite