Străini în propria ţară. Tiraspolul a elaborat un „proiect de lege cu privire la migraţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transnistria îşi consolidează statalitatea: aşa-numitul soviet suprem de la Tiraspol a elaborat un proiect de lege „Cu privire la migraţie” care reglementează regimul de intrare şi aflare a cetăţenilor străini pe teritoriul regiunii transnistrene. Cetăţenii Republicii Moldova sunt trataţi ca şi cetăţeni străini în regiunea transnistreană.

În nota explicativă a proiectului se menţionează că acesta a fost elaborat în conformitate cu legislaţia Federaţiei Ruse: „Legea privind evidenţa cetăţenilor străini şi a persoanelor fără cetăţenie”, „Legea privind statutul juridic al cetăţenilor străini în Federaţia Rusă” şi „Legea cu privire la refugiaţi”. Diferenţa este însă că, spre deosebire de Federaţia Rusă, în Transnistria evidenţa migraţională nu se va realiza doar pe teritoriul regiunii secesioniste, dar şi la graniţa acesteia, când cetăţeanul străin va trece controlul la „frontieră”.

Taxă pentru permis de intrare 

Legea prevede că cetăţenii străini care vor intenţiona să viziteze Transnistria, vor avea nevoie de invitaţie, dar şi de permis de intrare. Permisul de intrare este un document emis de un organ executiv care se ocupă de problemele migraţiei şi va putea fi obţinut la unul dintre posturile de control al migraţiei. Acest permis va oferi unui cetăţean străin dreptul de a vizita Transnistria în scopuri turistice. Pentru obţinerea acestui permis de intrare, cetăţeanul străin va plăti o taxă. În această lege nu se menţionează care este valoarea taxei. 

Tot această lege prevede că aşa-zisul guvern al republicii moldoveneşti nistrene a realizat o listă cu state ale căror cetăţeni nu au nevoie de invitaţie şi permis de intrare pe teritoriul Transnistriei. Nu se precizează dacă cetăţenii Republicii Moldova, nerezidenţi în Transnistria, figurează pe această listă. La intrarea pe teritoriul Transnistriei, cetăţeanul străin va completa o carte de migraţie pe care o va returna la ieşirea din Transnistria. Această carte de migraţie este folosită şi în prezent.

Cote pentru permisele de şedere 

Contactată de Adevărul, şefa departamentului relaţii cu presa al aşa-numitului executiv de la Tiraspol, care s-a prezentat Tatiana Aleksandrovna, ne-a rugat, pentru a epuiza orice întrebare, să citim cu atenţie proiectul de lege. Am întrebat-o, totuşi, dacă această lege se va aplica şi în cazul cetăţenilor Republicii Moldova nerezidenţi pe malul stâng al Nistrului. Tatiana Aleksandrovna a răspuns că nu ştie, fiindcă nu a citit proiectul de lege, dar presupune că se va aplica. Am rugat-o să ne facă legătura cu cei care au lucrat asupra proiectului, dar a răspuns că nu ne poate ajuta în acest sens.

Legea reglementează şi mecanismul de oferire a permisului de şedere temporară care poate fi emis pe un termen de un an. Autorităţile transnistrene, însă, îşi rezervă dreptul de a stabili cote privind oferirea permiselor de şedere cetăţenilor străini. 

Intră în vigoare după trei luni de la aprobare

Invitaţiile vor putea fi redactate atât de persoane juridice, cât şi fizice, dar şi de către persoane străine care au permis de şedere în Transnistria. Invitaţiile vor fi înregistrate la un oficiu pentru evidenţa migraţiei şi vor fi valabile pentru şase luni de la înregistrarea acestora.

Contactată de Adevărul Moldova, şefa departamentului relaţii cu presa al aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, Irina Kubanskih, a declarat că proiectul nu se află încă pe ordinea de zi a legislativului transnistrean. Acesta, posibil, va fi dezbătut de către deputaţi luna aceasta. Legea va intra în vigoare la trei luni după aprobarea acesteia de sovietul suprem şi promulgarea de preşedintele autoproclamat Evgheni Şevciuk.

Transnistria îşi consolidează statalitatea 

Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, subliniază faptul că această iniţiativă a autorităţilor tiraspolene este, în linii generale, o copie a legislaţiei Federaţiei Ruse. Drept urmare, reglementarea acestui subiect în Federaţia Rusă s-a referit la mai multe probleme care nu pot fi tratate la fel şi în cazul regiunii transnistrene. De exemplu, articolul 9 al acestui aşa-zis proiect, care se referă la cotele de imigrare. „Regiunea transnistreană este mai degrabă o sursă de emigrare decât de imigrare. Textul acestei iniţiative nu explică cetaţenii căror state vor avea nevoie de „invitaţii”. Astfel, articolul 25 al acestei iniţiative stabileşte că executivul administraţiei de la Tiraspol stabileşte lista statelor ai căror cetaţeni nu vor avea nevoie de „invitaţii de intrare”, remarcă Berbeca.

Potrivit expertului, această iniţiativă vine să demonstreze că regiunea transnistreană îşi consolidează „statalitatea”. Dacă cetăţenii Republicii Moldova vor fi nevoiţi să obţină invitaţii pentru a putea intra pe teritoriul controlat de autorităţile transnistrene, putem afirma că scopul acestei iniţiative este de a provoca Chişinăul. „Aplicarea prevederilor acestei iniţiative ar condamna la izolare această regiune, ţinând cont de faptul că, de regulă, cetăţenii Republicii Moldova şi ai Ucrainei sunt cei care traversează cel mai mult teritoriul regiunii transnistrene”, conchide Berbeca.

Potrivit legislatorilor transnistreni, legea urmăreşte să „asigure reglementarea fluxurilor de migraţie, depăşirea efectelor negative ale migraţiei, crearea condiţiilor pentru respectarea drepturilor migranţilor pe teritoriul Transnistriei, protecţia drepturilor cetăţenilor Transnistriei”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite