Serviciul Vamal anunţă că este pregătit pentru gestionarea fluxurilor transfrontaliere în perioada Sărbătorilor Pascale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suplinirea numărului de personal şi a echipamentelor de verificare, utilizarea tuturor arterelor de control indiferent de sensul de traversare şi implicarea şefilor  posturilor vamale şi a adjuncţilor acestora în actul de vămuire reprezintă unele dintre principalele măsuri dispuse de către conducerea Serviciului Vamal pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada Sărbătorilor Pascale, când se atestă creşterea fluxurilor de călători.

Tot la indicaţia conducerii instituţiei, în cadrul fiecărui post vamal a fost creat un grup de intervenţie, membrii căruia, în caz de necesitate, sunt rechemaţi în serviciu şi implicaţi în efectuarea controlului vamal.

În regim intensificat de lucru vor activa şi ofiţerii antifraudă, detaşaţi în cadrul posturilor vamale. Aceştia vor fi prezenţi în post 24/7 pentru a prelua spre documentare fraudele consemnate de inspectorii de la linia de control, aceştia din urmă nefiind nevoiţi să părăsească pista pentru a întocmi sesizările prevăzute de procedurile instituite.

O altă măsură de fluidizare a traficului, introdusă de către Serviciul Vamal, se referă la aplicarea sistemului de două Coridoare la patru dintre cele mai solicitate posturi vamale: Sculeni, Leuşeni, Giurgiuleşti şi Tudora. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

Toate măsurile enumerate au fost propuse şi omologilor din Ucraina şi România, astfel încât formalităţile de vămuire să fie accelerate pe ambele părţi ale frontierei.

Totuşi, pentru a evita o eventuală extindere a timpului de aşteptare în vamă, cauzată de suprasolicitarea unor puncte de trecere, Serviciul Vamal le recomandă participanţilor la traficul transfrontalier să opteze pentru toate posturile vamale existente. Informaţia privind posturile vamale de frontieră poate fi găsită accesând Harta interactivă a punctelor de trecere, disponibilă pe pagina web a Serviciului Vamal.

De asemenea, participanţii la traficul transfrontalier îşi pot planifica ruta optimă, accesând rubrica TRAFICUL ON LINE, unde au posibilitatea să vizualizeze în timp real numărul unităţilor de transport care se află în cele mai tranzitate puncte de trecere.

Pentru persoanele care intenţionează să traverseze frontiera vamală, Serviciul Vamal are instituit Centrul Unic de Apel (+373 22 574-111), unde aceştia pot solicita informaţii şi consultaţii privind regulile de trecere a mărfurilor şi unităţilor de transport peste frontiera vamală, precum şi pot semnala eventuale fapte de comportament corupţional sau abuzuri comise de colaboratorii vamali.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite