Modificări la calcularea pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a copilului

Modificări la calcularea pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a copilului

Cuantumul pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de trei ani va fi calculat în baza salariului mediu lunar din Republica Moldova la data calculării pensiei. Prevederea se conţine într-un proiect de lege votat de Parlament în două lecturi, transmite IPN.

Actualmente, pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de trei ani se ia în calcul salariul minim lunar pe ţară la data calculării pensiei. 

În opinia autorilor proiectului, precum şi a Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, această prevedere dezavantajează femeile. Şi aceasta pentru că sunt perpetuate decalajele de gen la cuantumul pensiilor, deoarece beneficiari de concediu pentru îngrijirea copilului preponderent sunt mamele.

La data de 1 august 2019, pensia medie constituia pentru bărbaţi 2278 de lei, iar pentru femei – 1688 de lei sau 75% din pensia medie în cazul bărbaţilor. Potrivit proiectului, scopul este de a armoniza politicile de stimulare demografică cu cele de asigurări sociale, pentru a evita discriminarea pe criteriu de gen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: