Detalii privind dosarul în care este vizat Veaceslav Platon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au anunţat miercuri, 27 iulie, mai multe detalii cu privire la dosarul în care este învinuit Veaceslav Platon. Potrivit oamenilor legii, pe numele fostului deputat au fost iniţiate două cauze penale încă în anul 2015 – pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari şi pentru deposedarea Băncii de Economii de mijloace băneşti prin intermediul schemelor frauduloase.

Procurorii au prezentat în cadrul unei conferinţe de presă mai multe scheme privind fraudele din sectorul financiar-bancar, transmite IPN.

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că este iniţiată procedura de extrădare din Ucraina, unde Veaceslav Platon a fost reţinut. În cazul în care Platon deţine cetăţenie ucraineană, atunci extrădarea acestuia nu va fi posibilă. În aceste condiţii, potrivit lui Viorel Morari, odată cu finalizarea urmăririi penale pe teritoriul Republicii Moldova, aceasta poate fi transferată în statul vecin. În prezent, se verifică dacă Platon deţine cetăţenie ucraineană sau nu.

Viorel Morari a prezentat o schemă, menţionând că au existat cinci agenţi economi, numiţi „grupul Platon”, care au beneficiat de credite în 2011 şi în 2012, suma totală fiind de aproape 40 de milioane de dolari şi 123 de milioane de lei. Banii ar fi fost transferaţi către patru societăţi comerciale din zona offshore. Potrivit oamenilor legii, transferurile electronice ar fi fost efectuate de pe aceeaşi adresă IP, fapt ce denotă o administrare concertată. Pentru contractarea acestor credite, în gaj ar fi fost puse acţiuni de la compania de asigurări „Asito”, dar şi acţiuni „Moldindconbank”.  Potrivit procurorului, ca urmare a contractării acestor credite, dar şi a altora, Platon ar fi beneficiat de aproape un miliard de lei.

Şeful Procuraturii Anticorupţie a declarat că primarul de Orhei, Ilan Şor i-ar fi fost complice în elaborarea schemelor. La fel, în prezent se verifică dacă există vreo legătură între Veaceslav Platon şi fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman. Totodată, se verifică dacă în aceste scheme au fost implicaţi funcţionari din structurile de stat.

Veaceslav Platon, care a fost dat în urmărire internaţională de către autorităţile moldoveneşti, a fost reţinut în oraşul Kiev acum două zile. În acea zi Procuratura Anticorupţie a efectuat mai multe percheziţii la câteva bănci comerciale şi o companie de asigurări. Potrivit procurorilor, materialele descoperite în cadrul percheziţiilor dovedesc o legătură între investigarea extinsă privind „furtul miliardului” şi tranzitarea printr-o bancă din Moldova a banilor din altă ţară în baza ordonanţelor judecătoreşti, acţiunile respective fiind puse la cale de către una şi aceeaşi persoană. Potrivit procurorului Morari, persoana la comanda căreia a fost făcut acest lucru este fostul deputat Veaceslav Platon, căruia i-a fost înaintată învinuirea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite