A fost aprobat Planul de acţiuni al Guvernului Gavriliţa pentru anii 2021-2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa
Natalia Gavriliţa

Cabinetul de miniştri a aprobat Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022. Potrivit autorităţilor, documentul înglobează angajamente ambiţioase, dar fezabile, cu impact favorabil domeniilor economic, social şi de mediu, conform celor 24 direcţii prioritare de activitate, transmite IPN.

„Planul de acţiuni va ghida activitatea Guvernului spre un model de dezvoltare sustenabilă, axat pe investiţii, stimularea şi dezvoltarea capitalului uman, creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor autohtone, transformarea digitală a sectorului public şi privat, eficientizarea cheltuielilor statului şi administrarea responsabilă a proprietăţii acestuia, combaterea sărăciei şi a inechităţilor sociale, modernizarea şi fortificarea sistemelor de sănătate şi educaţie, promovarea unei politici externe echilibrate, reformarea sectorului justiţiei, asigurarea ordinii şi securităţii etc.”, se menţionează în proiect.

Pentru fiecare direcţie prioritară de activitate au fost setate obiective cheie şi indicatori de produs sau rezultat, cu ţinte concrete, care urmează a fi atinse către finele perioadei de implementare a Planului de acţiuni. De asemenea, Planul de acţiuni conţine angajamentele de transpunere a legislaţiei UE, asumate în baza Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Accent se va pune pe reformarea sistemului justiţiei. Un sistem funcţional al justiţiei garantează faptul că cetăţenii şi mediul de afaceri pot beneficia pe deplin de drepturile lor, consolidează încrederea reciprocă şi contribuie la crearea unui mediu investiţional favorabil, menţionează autorii.

„Prin urmare, îmbunătăţirea sectorului justiţiei, combaterea corupţiei şi asigurarea integrităţii actorilor din sistem constituie prioritatea majoră a Republicii Moldova, care are o importanţă covârşitoare pentru întreaga societate şi constituie condiţie esenţială pentru dezvoltarea cu adevărat a unei societăţi democratice în care supremaţia legii şi respectarea drepturilor şi a libertăţilor omului reprezintă valori supreme garantate. În vederea realizării acestor deziderate politicile promovate vor fi orientate spre edificarea unui sector al justiţiei independent, imparţial, profesionist, responsabil, eficient şi transparent” se mai arată în proiect.

La nivel de administraţie publică centrală, acţiunile prioritare se vor axa pe definirea noilor mandate ale instituţiilor publice centrale, eliminarea suprapunerilor, delimitarea clară a rolurilor între instituţii, instaurarea principiilor de bună guvernare în cadrul agenţiilor şi întreprinderilor de stat care să funcţioneze după reguli corecte şi transparente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite