VIDEO Ioan Coste, preotul care i-a apropiat pe tineri şi pe copii de biserică şi a solidarizat un oraş întreg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Ioan Coste FOTO Adevărul
Preotul Ioan Coste FOTO Adevărul

Fără voia sa, preotul Ioan Coste de la Biserica Sfântul Ştefan din Zalău a reuşit ceea ce niciunul dintre sindicatele din judeţ nu a reuşit să facă de ani buni: să solidarizeze, în jurul unui scop comun, sute, poate chiar mii de oameni, şi asta timp de mai multe zile.

Este cunoscut în Zalău, şi nu numai, drept "preotul copiilor", după ce a reuşit să-i facă pe cei mici să vină la slujbă, duminică de duminică, cu drag, nu din obligaţie. A făcut asta împreună cu  soţia sa, dascăl, şi cu educatorii şi profesorii din parohie. Împreună, au organizat la demisolul clădirii o grădiniţă de duminică. „Cred că foarte mulţi părinţi cu copii de vârstă preşcolară n-ar fi putut să-i aducă altfel la biserică“, explica la începuturile acestui proiect preotul, pentru Adevărul de Seară Zalău. Desenând şi colorând planşe cu caracter religios, în timp ce în difuzoarele instalate în grădiniţă se aude slujba liturgică, scopul educativ este atins chiar şi pentru copiii a căror răbdare este limitată.


 „Pentru unii copii, am observat, biserica e un loc unde vin cu părinţii lor pentru că aşa «trebuie». Asistă la slujbe ca la un spectacol, la care sunt absenţi. Dar nu conştientizează că e şi pentru ei un loc unde să îl poată întâlni pe Dumnezeu“, remarcă parohul de la „Sfântul Ştefan“. De aceea prin întâlnirile pe care le organizează periodic, atât cu elevii de gimnaziu, cât şi cu tinerii liceeni sau studenţi, încearcă să îi apropie între ei, de comunitate, de biserică şi de Dumnezeu.


Cu cei mai mari, preotul are o altfel de abordare. Îi aduce, an de an, la reuniunile ecumenice de la Taize, Franţa, unde tineri din toată lumea află, unii de la alţii, de ce este importantă credinţa. Şi ajung să creadă pentru că înţeleg cât de important este asta pentru ei, nu pentru că li se spune că aşa trebuie. O doamnă din Zalău ne povestea, zilele trecute, cum fiica ei, adolescentă, împreună cu prietenii săi, văd acum biserica şi credinţa cu alţi ochi, după ce părintele Coste i-a dus, gratuit, la Taize şi au găsit, acolo, înţelesul credinţei.


"Excursia pe care o organizăm în fiecare vară în Franţa, la o comunitate de călugări unde se adună mii de tineri creştini – ortodocşi, catolici, protestanţi, îi îmbogăţeşte prin discuţiile pe care le poartă despre relaţia cu Dumnezeu, cu familia. De fiecare dată facem un traseu în aşa fel încât să poată vizita obiective turistice de interes. În plus, în cele două săptămâni învaţă să fie solidari", explica, în 2010,  preotul.


Poate acesta este şi unul dintre motivele pentru care, în urmă cu o săptămână, când preotul Ioan Coste era pe punctul de a fi mutat disciplinar din biserica sa, pentru "vina" de a-l fi avut lângă sicriu, la înmormântarea mamei sale, pe un preot neagreat de Episcopie, o mare parte dintre cei care au protestat faţă de decizia Epicopiei au fost copii şi, mai ales, tineri. Şi-au susţinut, prin pancarte şi prin proteste zgomotoase la uşa bisericii, preotul care i-a îndrumat spre credinţă, protestul lor faţă de modul Episcopiei Sălajului de a lua decizii fiind purtat chiar şi pe Facebook, unde tinerii au creat o pagină specială - "Petroniu Florea, episcopul metrosexual care ia decizii "in numele Domnului"".


În urma protestelor, Episcopia Sălajului a decis să nu îl mai mute pe preotul Ioan Coste din biserica pe care a construit-o împreună cu enoriaşii săi, sancţionându-l doar prin retragerea definitivă a unor distincţii onorifice.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite