Notar celebru condamnat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Cum a fost trucată o licitaţie de aproape 1 milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acelaşi dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au mai trimis în judecată pe soţia notarului, un om de afaceri şi pe firmele administrate de către aceştia.

Un cunoscut notar din municipiul Zalău a fost condamnat, la finele săptămânii trecute, de către magistraţii Curţii de Apel Cluj pentru complicitate la o fraudă de aproape 1 milion de lei din fonduri europene. Ioan Gheorghe Crecan a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de patru ani. Pe durata termenului de încercare, notarul este obligat să se prezinte la Serviciul de probaţiune Sălaj, la datele fixate de consilierul de probaţiune responsabil de caz; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.

O pedeapsă similară a primit şi soţia acestuia, Sonia Crecan, administrator al firmei Sim Consulting, pentru  folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în timp ce societatea în cauză s-a ales cu o amendă penală de 30.000 de lei, pentru aceeaşi infracţiune. În plus, firmei i-a fost interzis să participe, timp de doi ani, la procedurile de achiziţie publice.

Notarul a făcut apel

În acelaşi dosar, omul de afaceri Sorin Chezan, administrator al companiei Ianus, a fost condamnat la un an de închisoare pentru complicitate la fraudă cu bani europeni, pedeapsa fiind suspendată pe durata unui termen de încercare de trei ani. Societatea lui va avea de plătit o amendă penală de 15.000 de lei, pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni, instanţa interzicându-i să participe la producedurile de achiziţii publice timp de un an şi jumătate.

În ceea ce priveşte prejudiciul constatat în dosar, de aproape un milion de lei, acesta a fost recuperat în totalitate.

Soluţia nu este definitivă, Ioan Crecan atacând-o cu apel.

Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor la începutul anului trecut, procurorii DNA Cluj susţinând că în 2012, soţii Crecan şi-au propus să transforme un imobil din zona centrală a Zalăului într-un centru de afaceri. În acest sens, au accesat fonduri europene, printr-un proiect de aproape 4 milioane de lei, din care cel mult 1,85 milioane de lei, finanţare nerambursabilă. Contractul a fost semnat în octombrie 2012, între SC Sim Consulting SRL, administrată de Sonia Crecan, şi Ministerul Dezvoltării Regionale, cu o perioadă de implementare de 17 luni. Ulterior, perioada a fost prelungită, prin acte adiţionale, la 37 de luni.

Pentru achiziţia de lucrări de construcţii, firma amintită a urmat procedura cererii de oferte, transmiţând invitaţii de participare către patru companii, trei dintre ele - una de instalaţii electrice, una de comerţ al materialului lemnos şi o alta de creştere a bovinelor, acceptând să-şi depună ofertele. Două dintre oferte au fost întocmite în întregime de beneficiar, iar cea de-a treia, cu excepţia propunerii tehnice pe partea electrică, a fost întocmită tot de beneficiar. Totul cu pentru ca Ianus SRL, firma de instalaţii electrice administrată de Sorin Chezan, să fie declarată câştigătoare, deşi, punctează anchetatorii, "nu avea capacitatea tehnică să efectueze lucrările de construcţii, ci doar pe cele de instalaţii electrice".

Înţelegere frauduloasă

"Din probele administrate a rezultat că procedura de achiziţie de lucrări de contrucţii a fost fraudată. Ofertele celorlalte două firme nu au fost întocmite în fapt de aceste societăţi, chiar dacă au fost semnate de reprezentanţii acestora, ci de reprezentanţii inculpatei Sim Consulting, scopul fiind acela ca SC Ianus SRL să fie declarată câştigătoarea procedurii", se arată în rechizitoriul DNA, conform căruia niciuna din cele două firme nu aveau capacitatea tehnică şi logistică să realizeze lucrările de construcţii. Sonia Crecan şi-a motivat gestul invocând urgenţa efecturii lucrărilor, expirarea autorizaţiei de construire, precum şi faptul că în urma discuţiilor cu mai multe firme, acestea nu s-au arătat interesate de a efectua lucrările de construcţii, din cauza complexităţii acestora.

În rechizitoriu se mai precizează că a existat o înţelegere frauduloasă între femeia de afaceri şi administratorul Ianus SRL, Sorin Chezan, în ceea de priveşte oferta depusă de firmă pentru achiziţia de lucrări de construcţii în cadrul proiectului, scopul fiind obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE. Ulterior, Sim Consulting a primit 997.921,31 lei de la autoritatea contractantă, fără a reuşi să termine investiţia până la finalul lui 2016.
Potrivit procurorilor DNA, notarul zălăuan a fost cel care s-a înţeles iniţial cu Chezan în ceea ce priveşte emiterea ofertei de către Ianus SRL către beneficiarul proiectului şi "a susţinut-o moral pe Sonia să emită invitaţii de participare pe numele celor două firme, fiind în cunoştinţă de cauză că acestea nu sunt reale".

Mai puteţi citi:

Cum a refuzat instanţa acordul încheiat cu procurorii de un medic român celebru. Doctorul a deturnat 2,9 milioane de lei

Cinci persoane trimise în judecată pentru fraudă cu bani europeni. Cum au reuşit să încaseze ilegal peste 3 milioane de lei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite