Măsuri anti-coronavirus la Tribunalul Sălaj. Ce obligaţii au justiţiabilii şi cum a fost modificat programul cu publicul

Măsuri anti-coronavirus la Tribunalul Sălaj. Ce obligaţii au justiţiabilii şi cum a fost modificat programul cu publicul

Tribunalul Sălaj a luat o serie de măsuri ferme FOTO Andreea Vilcovschi

Pentru a limita efectele epidemiei cauzate de noul coronavirus, instanţa a stabilit un plan de măsuri ferme, ce prevede, printre altele, păstrarea unei distanţe minime între persoanele prezente în sediu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Sălaj a adoptat miercuri, 11 martie, un plan de măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor epidemiei determinate de infectarea cu COVID-19.
Una dintre acestea prevede reducerea numărului de persoane străine în incinta sediului, conform unui comunicat de presă al instanţei. Astfel, pentru a evita aglomerarea sălilor de judecată, completurile de judecată vor asigura dezbaterea cauzelor în intervale orare diferenţiate şi vor adopta orice alte măsuri complementare, menite să asigure accesul etapizat al părţilor, reprezentanţilor lor şi publicului în sălile de şedinţă şi pe holul adiacent acestora, cu respectarea dispoziţiilor legale privind publicitatea şedinţei de judecată.

Completurile de judecată specializate în materia dreptului penal vor examina posibilitatea audierii prin sistem de videoconferinţă a persoanelor private de libertate, pentru a reduce cât mai mult cu putinţă cazurile de prezenţă a acestor persoane în incinta sediului.
De asemenea, accesul persoanelor private de libertate la termenele de judecată stabilite se va asigura pe un itinerariu în care contactul cu personalul instanţei să fie limitat.

Dezinfectarea mâinilor, obligatorie

Pe uşa fiecărei săli de şedinţă va fi afişat un anunţ, prin care celor care ajung în incinta instanţei li se recomandă să păstreze o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de celelalte persoane, inclusiv faţă de personalul instanţei. În plus, vor fi obligate să folosească dezinfectantul pentru mâini.
În sala de şedinţă nu este permisă prezenţa simultană în sală a mai mult de 10 persoane, în timp ce pe holul adiacent sălilor de judecată numărul persoanelor prezente a fost limitat la 15.

"Accesul în arhiva curentă şi registratură se va face pe rând, maxim 2 persoane odată, sub supravegherea personalului din aceste compartimente. Se va restricţiona cât mai mult posibil accesul persoanelor străine la etajele I şi II şi mansarda clădirii. Se va interzice accesul la etajul I al persoanelor programate pentru întâlniri cu consilierii de probaţiune; în cazul în care aceste întâlniri nu pot fi reprogramate, jandarmul de la punctul de acces va informa telefonic consilierul de probaţiune despre prezenţa în incinta sediului a persoanei programate, iar desfăşurarea şedinţelor de consiliere va avea loc exclusiv în spaţiul special amenajat în acest scop de la subsolul clădirii", se arată în comunicat.

În acelaşi timp, programul de lucru cu publicul al compartimentelor Registratură şi Arhivă a fost redus la următoarele intervale orare:9:00-10:00, respectiv 11:00-12:00, urmând ca după finalizarea fiecărui interval de program cu publicul să fie efectuate măsurile de dezinfecţie a spaţiului.

Reprezentanţii Tribunalului Sălaj recomandă utilizarea cu preponderenţă a mijloacelor electronice pentru comunicarea actelor. În plus, vor fi făcute publice recomandări pentru transmiterea actelor de procedură preponderent prin mijloace electronice, evitarea prezenţei neesenţiale în sediul Tribunalului Sălaj, examinarea posibilităţii de a solicita amânarea judecării cauzei sau soluţionarea acesteia şi în lipsă, analizarea posibilităţii de a fi reprezentat în faţa instanţei prin intermediul avocatului ales, acolo unde prezenţa personală a părţii în faţa judecătorului nu este obligatorie.

Acces interzis

Persoanele a căror prezenţă ar putea constitui o cauză de risc li se interzice accesul în sediul Tribunalului Sălaj. Printre ei, cei cu privire la care autorităţile române competente au dispus măsuri de carantină sau de autoizolare, până la expirarea acestora. Dacă sunt citate la Tribunalul Sălaj, ele trebuie să înştiinţete completul de judecată despre această situaţie, în scris sau prin poştă electronică.

Nu vor putea intra nici cetăţenii care au călătorit, în ultimele 14 zile, într-una dintre zonele de risc, care au intrat în contact în ultimele 14 zile cu o persoană diagnosticată/monitorizată pentru posibilă infecţie cauzată de COVID-19 şi care prezintă una sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, tuse, dificultăţi de respiraţie. "Aceste persoane vor fi îndrumate să se adreseze de îndată autorităţilor medicale competente – direcţia de sănătate publică de la domiciliu/locuinţa efectivă – pentru asigurarea de asistenţă medicală şi luarea măsurilor de carantină sau autoizolare prevăzute de lege", precizează oficialii instanţei sălăjene.

Cu excepţia cauzelor ce au caracter urgent, judecătorii vor analiza, în fiecare caz în parte, oportunitatea preschimbării termenului de judecată, ţinând cont de posibilitatea încunoştiinţării din timp a părţilor, de necesitatea prezenţei acestora la dezbateri, de distanţa în raport de sediul instanţei a localităţii de domiciliu a părţilor sau reprezentanţii lor. Astfel, exceptând urgenţele, primul termen de judecată va fi stabilit după data de 1 aprilie 2020.
Judecătorii şi personalul auxiliar de specialitate şi administrativ îşi vor putea desfăşura activitatea, în parte, prin prestarea acesteia la domiciliu, dacă acest lucru este posibil, cu acordul prealabil al preşedintelui instanţei, cu condiţia organizării activităţii în aşa fel încât să asigure continuitatea acesteia şi cu obligaţia de a se prezenta de îndată la sediul instanţei, la solicitarea preşedintelui instanţei: "Vor putea fi prestate în această modalitate, cu precădere, activităţi legate de redactarea hotărârilor judecătoreşti, a încheierilor şi practicalelor ori a altor acte procedurale sau administrative pe care instanţa le emite".

Citiţi şi:

FOTO Condiţiile inumane în care sunt ţinuţi pacienţii în carantină. Camere cu temperaturi de 18 grade şi otravă de şoareci

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: