Judeţ mic, dar cu credincioşi darnici peste măsură: sălăjenii au sediu episcopal de un milion de euro

Judeţ mic, dar cu credincioşi darnici peste măsură: sălăjenii au sediu episcopal de un milion de euro

Episcopia s-a mutat în noul sediu în urmă cu câteva luni FOTO Arhivă

Chiar dacă este unul dintre cele mai mici judeţe din ţară, atât ca suprafaţă, cât şi ca număr de locuitori, Sălajul se poate lăuda cu unul dintre cele mai impresionante sedii episcopale din ţară, al cărei voloare este estimată la un milion de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Episcopia Sălajului este una dintre cele mai "tinere" episcopii din ţară, fiind înfiinţată abia la sfârşitul anului 2007, prin desprinderea din Episcopia Oradiei. Chiar dacă are doar puţin peste cinci ani de existenţă, Episcopia se poate lăuda cu un sediu cum probabil nu multe alte episcopii din ţară mai au. Construcţia lui a început în septembrie 2010 şi, după cum precizează purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, preotul Gabriel Gârdan, a implicat costuri de aproximativ un milion de euro. O parte din bani s-au dus pe cele 3,12 hectare de teren cumpărate în zona cunoscută în Zalău drept "Coada Lacului", iar restul pe construcţia clădirii. Preotul Gârdan spune că cea mai mare parte din bani au fost donaţi de credincioşi şi că doar aproximativ 10 la sută din sumă provine de la bugetul de stat, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, ori de la cel judeţean, prin Consiliul Judeţean.

Chiar dacă oficialii Episcopiei nu recunosc asta, construcţia impunătorului sediu nu a fost văzută cu ochi buni de toţi credincioşii şi, în unele cazuri, nici de preoţi, presa locală dezvăluind în mai multe rânduri cum feţele bisericeşti erau obligate să îşi doneze salariile şi să contribuie cu forţă de muncă pentru edificarea lui.

Referitor la sursele de venit ale Episcopiei Sălajului, preotul Gabriel Gârdan spune că deoacmdată cel puţin nu există aşa ceva. "Episcopia face doar datorii. Nu desfăşurăm, din păcate, nicio activitate generatoare de venituri", declară preotul. Cât despre maşinile Episcopiei, purtătorul de cuvânt spune că acestea nu prea s-ar putea numi de lux, având în vedere vechimea lor. Trebuie menţionat, totuşi, că episcopul Petroniu foloseşte la deplasările lui un Mercedes, fie el şi de 10 ani, personalul Episcopiei mai având la dispoziţie şi un Volkswagen vechi de şase ani.

Citeşte şi VIDEO Scandal în Biserică. Zeci de credincioşi acuză Episcopia de abuzuri şi ameninţă că blochează biserica

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: