Cămătarii din Jibou, puşi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii grupării infracţionale din Jibou care dădea bani cu camătă pe care şi-i recuperau, apoi, terorizându-şi clienţii, au fost eliberaţi din arest deşi procurorii care i-au trimis după gratii susţin în continuare că ei reprezintă un pericol real pentru victimele lor.

Judecătoria Zalău, instanţa pe rolul căreia se judecă, pe fond, dosarul de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, a decis vineri că cei opt inculpaţi în acest dosar, cu toţii înrudiţi între ei, pot fi judecaţi de acum în stare de libertate, după ce ei au petrecut ultimele nouă luni în arest preventiv. Instanţa le-a dispus să nu depăşească limita teritorială a judeţului Sălaj - să se prezinte la organul de urmărire penală şi instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; - să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea – Poliţia Jibou, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; - să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei - să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme - să nu se apropie de nici una din părţile vătămate, respectiv părţile civile din prezenta cauză penală şi membrii familiilor acestora şi nici de martorii propuşi prin rechizitoriu a căror audiere a fost încuviinţată şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect.

Procurorul şef al DIICOT Sălaj, Dan Buduşan, care a instrumentat cazul, ne-a declarat că a făcut recurs, cererea urmând a fi examinată în cursul zilei de marţi, 24 decembrie.

Reamintim că gruparea a fost destructurată la sfârşitul lunii martie a acestui an, în urma unui flagrant. Potrivit procurorilor DIICOT Sălaj, membrii grupării de cămătărie ce acţiona în Jibou, ţigani din cartierul Cărămidarilor, făceau din cămătărie cel puţin 30.000 de lei pe lună. Ei sunt, cu toţii, înrudiţi între ei şi îşi alegeau victimele - culmea, din rândul membrilor aceleiaşi comunităţi ţigăneşti. Mai mult, potrivit procurorului şef DIICOT Dan Buduşan, unul dintre membrii reţelei era chiar fiul bulibaşei din Jibou, Balog Iosif, care, în loc să protejeze comunitatea, a contribuit la instalarea unei stări de teroare, mai cu seamă în rândul celor care au avut neinspiraţia să apeleze la bani de la cămătari.

Dan Buduşan povestea, la momentul flagrantului că, la audierea victimelor, acestea au fost foarte reticente în a da declaraţii, de frica urmărilor pe care le-ar putea suporta după ce cămătarii vor scăpa de închisoare, asta dacă vor ajunge în spatele gratiilor. Procurorul mai spunea că, din declaraţiile victimelor, rezultă că afacerea cămătarilor mergea ca pe roate de aproximativ zece ani. "Reacţia comunităţii faţă de noi, când ne-am dus acolo la percheziţii a fost neaşteptată. Efectiv, s-au bucurat că, în sfârşit, a venit cineva să facă puţină "curăţenie" în cartierul lor", precizează procurorul DIICOT.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite