Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

Tocăniţă de urzici cu mămăligă FOTO dollo.ro

Postul Paştelui, cel mai important şi de durată din cele patru posturi importante de peste an, se suprapune cu perioada în care apar trufandalele. Tocaniţa de urzici are cu totul alt gust dacă adăugaţi un ingredient folosit de moldovence

Ştiri pe aceeaşi temă

Reţeta de tocăniţă de urzici este extrem de simplă şi se găteşte aproximativ la fel în toate zonele ţării.

În Moldova, gospodinele adaugă borş. Acest ingredient îmbogăţeşte gustul, dar schimbă şi aspectul tocăniţei care nu va mai arăta ca un terci.

Cea mai grea parte la preparatul tocăniţie constă în alegerea şi spălarea urzicilor.

Pentru două porţii de mâncărică este nevoie de o pungă de urzici (cam patru grămezi mari, cum se găsesc pe tarabele din piaţă).

Alte ingrediente:

- 1-2 cepe mari

- 5-6 căţei de usturoi (după gust, poate fi adăugat mai mult sau mai puţin)

- ulei

- sare şi piper

- borş (250 ml)

- o lingură de făină (opţional)

Prepararea:

Urzicile se curăţă de pământ şi de cozile tari, apoi se spală foarte bine în apă rece. Într-un vas se pune la fiert 3/4 l apă şi 1/4 l borş cu o linguriţă de sare. Când dă în colocot se pun urzicile. Se lasă la fiert aproximativ 5 minute. Apoi se scurg de lichid, se lasă la răcit şi se toacă mărunt.

Se pune uleiul la încins (5-7 linguri) apoi se adaugă ceapa tocată mărunt. Când se rumeneşte ceapa se adaugă urzicile şi usturoiul tocat mărunt ori pisat. Pentru a fi îngroşat puţin sosul poate fi adăugată o lingură de făină călită în ulei sau dizolvată cu puţină apă. Se adaugă la fiert o ceşcuţă de apă şi se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloaşe. Se adaugă sare şi piper după gust. Se poate pune şi o lingură de bulion (cel mai indicat este bulionul din gogoşari).

Când este gata se serveşte alături de mămăliguţă caldă. În unele zone ale Moldovei, mâncărica de urzici este servită cu sos de hrean.

Citeşte şi:

Pizza de post cu tofu: reţetă pentru Postul Paştelui

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: