Răsturnare de situaţie în dosarul în care firma „regelui asfaltului” din Vaslui a fost acuzată de fraude cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transmir a fost ani la rând principalul ”jucător” pe piaţa construcţiilor de infrastructură din Vaslui FOTO S.V.
Transmir a fost ani la rând principalul ”jucător” pe piaţa construcţiilor de infrastructură din Vaslui FOTO S.V.

Curtea de Apel Iaşi a pronunţat luni, 6 iulie, sentinţa definitivă în dosarul în care societatea Transmir SRL Vaslui, patronată de cel supranumit „regele asfaltului” din Vaslui, a fost judecată, alături de fostul director tehnic, pentru fraude cu fonduri europene.

Curtea de Apel Iaşi a modificat, în parte, sentinţa pronunţată de Tribunalul Vaslui în acest caz, după rejudecare lovitura cea mai dură fiind primită de societatea Transmir, inculpată în dosar ca persoană juridică.

În primă instanţă, Tribunalul Vaslui a decis condamnarea fostului director tehnic al Societăţii, Adrian Plăcintă, la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen încercare de 5 ani, iar în cazul societăţii Transmir condamnarea la plata unei amenzi penale în cuantum de 20.000 de lei şi interzicerea a dreptului de a mai încheia contracte de reabilitare şi modernizare drumuri cu Consiliul Judeţean Vaslui şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pe o durată de şase luni.

Sentinţa instanţei de fond a fost contestată de poate părţile din dosar, inclusiv de DNA. În urma judecării apelurilor, judecătorii au aplicat noi pedepse. Astfel, în cazul lui Adrian Plăcintă, instanţa de apel a decis reducerea pedepsei principale de la 3 ani la un 1 an şi 6 luni, fiind menţinută suspendarea executării pedepsei, iar în cazul termenului de încercare, de la 5 ani, la 3 ani şi 6 luni. 

În schimb, în cazul inculpatei Transmir, judecătorii au decis majorarea pedepsei de la 20.000 lei amendă penală la 100.000 lei amendă penală. Judecătorii au decis şi majorarea daunelor pe care societatea Transmir va trebui să le achite, în solidar cu Adrian Plăcintă, Ministerului Dezvoltării la un total de 661.493 lei. 

Instanţa a menţinut pedeapsa complementară dispusă la fond privind interzicerea societăţii de a mai derula contracte finanţete de MDRAP sau Consiliul Judeţean Vaslui. Decizia Curţii de Apel Iaşi este definitivă. În prezent, CJ Vaslui derulează o altă investiţie de infrastructură rutieră strategică prin intermediul unei alte firme a omului de afaceri Emil Savin, societatea Transmir fiind trecută ”în umbră” în urma scandalului DNA.

Investiţie europeană cu materiale second hand

Ancheta DNA, în acest caz, a demarat după ce în septembrie 2011, Serviciul Teritorial Iaşi al DNA s-a autosesizat în legătură cu posibilele fraude în legătură cu implementarea proiectului cea mai importantă arteră rutieră construită în Vaslui în ultimii 28 de ani, Drumul Judeţean  (DJ) 244 B Creţeştii de Sus - Murgeni, care străbate judeţul de la nord la sud.

La finalul anchetei, procurorii anticorupţie au concluzionat că investiţia finanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională a fost realizată folosindu-se materiale de construcţii achiziţionate la mâna a doua, preluate din diverse lucrări dezafectate, de la alte firme de construcţii civile. Respectivele materialele nu erau conforme cu standardele UE, însă au fost plătite prin intermediul beneficiarului, Consiliul Judeţean Vaslui, la preţuri supraevaluate şi în baza unor documente falsificate.

Angajaţilor de la CJ Vaslui, care aveau obligaţia să verifice conformitatea datelor din documentele înaintate de Transmir, nu li s-a reţinut vreo infracţiune în sarcină, procurorii DNA arătând că funcţionarii CJ Vaslui au comis faptele „fără intenţie“.  

Vă mai recomandăm şi:

Cum a fost păcălită o femeie de 90 de ani să ofere toată agoniseala unor escroci. Bătrâna speriată le-a oferit 24.000 de lei

Societatea Transmir acuzată de DNA de o fraudă uriaşă. Averea lui Farmazon, sub sechestru

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite