Managerul celei mai cunoscute clinici medicale din Vaslui, achitat. Judecătorii: ”Fapta nu este prevăzută de legea penală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Vaslui a pronunţat miercuri, în dosarul în care omul de afaceri vasluian Cătălin Marius Botezatu, managerul Teoclinik, a fost judecat sub acuzaţia de sustragere de sub sechestru.

Raportat la probatoriul administrat în timpul cercetării judecătoreşti, magistraţii Judecătoriei Vaslui l-au găsit nevinovat pe Botezatu, invocând că fapta reţinută în sarcina acestuia nu există în legea penală. 

”În baza art. 396 alin. 1, 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. b Cod pr.pen. achită pe inculpatul Botezatu Marius Cătălin, cu privire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de sustragere de sub sechestru, prev. de art. 261 alin.1 Cod penal, constatând că fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art. 275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate rămân în sarcina statului. Constată că inculpatul a fost asistat de apărător ales. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei”, se arată în hotărârea pronunţată pe 29 iunie de Judecătoria Vaslui. 

După trimiterea în judecată,Cătălin Marius Botezatu a solicitat Curţii de Apel Iaşi strămutarea dosarului de la Judecătoria Vaslui, temânându-se că judecătorii de aici nu ar putea fi imparţiali, având în vedere că soţia patronului de la Acs Pigal a fost până de curând magistrat al Judecătoriei Vaslui, deţinând şi funcţia de preşedinte al instanţei. Cererea de strămutare a fost respinsă.

Cum a ajuns Botezatu inculpat

Managerul Teoclinik Vaslui, una dintre cele mai cunoscute clinici medicale din judetul Vaslui şi unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din mediul privat, aflat în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, a fost pus sub acuzare în urma unei plângeri formulate împotriva sa de Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Vaslui.

”În luna martie 2014, AFP Vaslui a formulat o plângere penală împotriva bărbatului de 31 de ani, care administrează o societate comercială din Vaslui, cu privire la faptul că a vândut un autoturism deşi faţă de acesta fusese impusă măsura sechestrului asigurator pentru recuperarea unor debite către bugetul de stat. În prealabil, AFP notificase societatea comercială în legătură cu instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor”, a precizat comisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, s-a stabilit că, în luna februarie 2014, Marius Cătălin Botezatu a vândut un autoturism Volkswagen, aflat sub sechestru asigurator, unui alt om de afaceri din Vaslui, administratorul SC Acs Pigal SRL, societate care administrează restaurantele Femina şi Stil din municipiul Vaslui.
La finalul urmăririi penale, în noiembrie 2015, procurorii au dispus trimiterea in judecată a lui Marius Cătălin Botezatu, sub acuzaţia de sustragere de sub sechestru.

Teoclinik, principalul furnizor de investigaţii RMN, în insolvenţă

Teoclinick Vaslui a fost înfiinţată în anul 2007, iar de-a lungul anilor şi-a câştigat statutul de cea mai de cel mai important furnizor de servicii medicale din mediul privat, fiind prima clinică medicală din judeţ care a oferit servicii de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică.
În ciuda faptul că ani la rând a fost singura clinică medicală care efectua investigaţii medicale prin computer tomograf, aici fiind dirijaţi şi pacienţii spitalelor din judeţ care aveau nevoie de astfel de servicii, clinica a acumulat datorii uriaşe către bugetul de stat şi funizori. 

Sufocaţi de datorii, în 2012, reprezentanţii Teoclinik au solicitat Tribunalului Vaslui intrarea în insolvenţă. Datoriile societăţii  erau cu 1,5 milioane mai mult decât cifra de afaceri înregistrată în 2012. 

Tabelul definitiv al creanţelor SC Teoclinik SRL  Vaslui se ridică la 7.489.217,35 lei, din care - 595.559 lei către AFP Vaslui, respectiv 5.328 către Primăria Vaslui - 2. 965.600 lei creanţa creditorului Garanti Bank, respectiv Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii SA IFN şi 3.922.730, 35 lei datorii către furnizori, printre care se regăsesc Garanti Bank, Veneto Banca, dar şi furnizori de aparatură medicală, E-on energie, OTP Leasing România, dar şi SC Acs Pigal SR.

Potrivit planului de reorganizare al SC Teoclinick, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, administratorul judiciar propune o reeşalonare a datoriilor pe o perioadă de 36 de luni, preconizând o creştere a veniturilor de 2,5 milioane în anul I din planul de reorganizare, 2,9 milioane lei în anul al doilea şi 3,7 milioane lei în anul al treilea.  

Dosarele în care se judecă insolvenţa Teoclinik încă se judecă pe rolul instanţelor din Iaşi şi Vaslui,

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite