FOTO Cum să devii proprietar pe domeniul public sub nasul primarului. Un afacerist din Bârlad a ridicat o construcţie fără niciun act la mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O terasă constrută ilegal acoperă Casa de Cultură Bârlad FOTO Sabina Ghiorghe
O terasă constrută ilegal acoperă Casa de Cultură Bârlad FOTO Sabina Ghiorghe

Cel mai vânat teren public din centrul Bârladului a fost „adjudecat” de un afacerist care şi-a luat libertatea de a ridica o construcţie fără a deţine contract de închiriere ori autorizaţie de construcţie. Autorităţile locale nu s-au sesizat deşi lucrearea ilegală a fost ridicată sub nasul primarului.

Un teren din buricul Bârladului în suprafaţă de 80 de metri pătraţi a fost ocupat fără drept de un om de afaceri din oraş care în ultimii ani a închiriat spaţiul cu pricina de la primărie pentru a amenaja o terasă de vară. Acelaşi lucru a dorit să facă şi în actualul sezon estival, dar fără a solicita vreo aprobare, a decis să investească în terasă pentru a fi mai „trainică”. Lucrarea a fost executată în numai câteva zile şi se întinde pe aproape toată lungimea Casei de Cultură „George Tutoveanu”, este la distanţă de aproximativ un metru de clădire şi acoperişul terasei se înalţă până în dreptul geamurilor de la primul nivel.

Autorităţile locale nu s-au sesizat deşi se poate spune că lucrarea a fost făcută sub nasul primarului. Atât biroul edilului şef, cât şi cel al viceprimarului având vederea către Casa de Cultură, respectiv spre terasa amenajată adhoc. Este cu atât mai suprinzător că nimeni nu a văzut nimic cu cât a fost obturată vederea spre instituţia de cultură şi, mai cu seamă, terasa a fost construită peste drum de un monument istoric: Biserica „Domneasca” – vechi obiectiv de cult al oraşului.

Investiţia a fost făcută de Mitică Diaconu, administratorul restaurantului Galmondo situat în laterala dreaptă a Casei de Cultură. Restaurantul a fost construit în urmă cu câţiva ani şi la momentul respectiv au fost discuţii privind legalitatea autorizaţiilor de construcţie întrucât, prin ridicarea ei, a limitat accesul pompierilor în caz de incendiu la instituţia de cultură.

Poliţia în acţiune

Municipalitatea bârlădeană a avut primele reacţii imediat după ce mass-media locală a pus întrebări cu privire la autorizaţiile de construcţie, urbanism etc deţinute de . Iniţial, jurnaliştii au fost informaţi că afaceristul are abonament pentru ocuparea temporară a domeniului public, la fel ca toţi proprietarii de baruri care şi-au deschis terase de vară în faţa localului. Preţul de închiriere este de 26, 61 de lei/mp. Cât priveşte autorizaţia de construcţie, reprezentanţii Primăriei au spus că aceasta este în lucru. Ca reacţie imediată, Poliţia Locală a aplicat o amendă şi a emis un termen de 30 de zile pentru a intra în legalitate (obţinerea autorizaţiei de construcţie). În caz contrat, lucrarea va fi dărâmată. Potrivit Legii 50/1991, art. 26, pentru construcţia unei terase acoperite fără autorizaţie, amenda este cuprinsă între 1.000-100.000 lei.

image

Ulterior, autorităţile locale, prin vocea viceprimarului Marin Bunea, au recunoscut că lucrarea a fost făcută fără nicio autorizaţie şi nimi măcar nu există un contrcat de închiriere a spaţiului: „Nu are nici un contract, nici de închiriere, nici autorizaţie de construcţie ori de funcţionare. Abia a depus actele şi urmează să intre î şedinţa CL de la sfârşitul lunii. Poate nu vor aproba consilierii locali, cine ştie”.

„A fost aplicată amenda minimă, de 1.000 de lei. Părerea intimă, a vrut să prindă Zilele Culturale şi s-a grăbit cu lucrările ca să mai câştige un ban. A depus o cerere de autorizaţie, dar ei cred că dacă au cerut e ca şi cum s-au fi aprobat”, a declarat Vasile Rădoi, şeful Poliţiei Locale.

Mea culpa

Mitică Diaconu, proprietarului restaurantului, a fost cât se poate de sincer: „Zilele trecute am solicitat autorizaţie. Am vrut să deschid terasa în timpul Zilelor Culturale şi pentru că an de an am avut probleme cu umbrele am decis să fac o lucrare mai rezistentă. Nu e construcţie permanentă, poate fi demontată. Amenda poate să pară mică, dar la cum merg lucruriel în zilele noastre nu e chiar aşa. Cu terasa asta ofer şase locuri de muncă şi cu paznicul de noapte ar fi şapte”.

Pentru terasa „Covorul verde”, numele sub care e cunoscută, chiria se ridică la puţin peste 2.000 de lei/lună, chirie ce este plătită din momentul în care funcţionează propriu-zis, nu şi pentru perioada cât terenul este ocupat. Pe piaţa liberă, cunatumul chiriilor pentru spaţiile comerciale este dublu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite