UPDATE Fostul subprefect de Vaslui, Sergiu Marian, s-a predat la Poliţie după aflarea sentinţei prin care a fost condamnat la 4 ani de închisoare

UPDATE Fostul subprefect de Vaslui, Sergiu Marian, s-a predat la Poliţie după aflarea sentinţei prin care a fost condamnat la 4 ani de închisoare

Sergiu Marian, fost subprefect al judetului Vaslui

Sergiu, Marian, fostul subprefect al judeţului Vaslui a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel Iaşi la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, fals şi luare de mită, infracţiuni ce au stat la baza unor retrocedări ilegale în judeţul Vaslui. Fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului Vaslui, Mihai Hudum a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare, iar fostul şef de la Cadastru la 2 ani cu suspendare.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Atât fostul subprefect Sergiu Marian, cât şi fostul şef al ADS Vaslui au fost conduşi de poliţişti la Penitenciarul Vaslui, unde îşi vor ispăşi pedepsele.

UPDATE Tribunalul Vaslui a emis joi după amiază mandatele de executare a pedepsei pe numele fostului subprefect Sergiu Marian şi a fostului şef al ADS Vaslui, Mihai Hudum. După aflarea sentinţei, Sergiu Marian s-a predat la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, unde sunt efectuate formalităţile privind încarcerarea. 

"În cazul celei de-a doua persoane condamnate (Mihai Hudum n.r.), poliţiştii urmează să pună în executare mandatul", a precizat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Mâine, Sergiu Marian va trebui să fie prezentat în faţa judecătorilor Tribunalului Vaslui, unde are loc un nou termen de judecată în dosarul în care este judecat, tot pentru retrocedări ilegale, alături de fostul subprefect Vasile Cătălin Cupşan.

Ştire iniţială: Mandatele de punere în executare a pedepsei în cazul lui Sergiu Marian şi Mihai Hudum urmează a fi emise de Tribunalul Vaslui, în maximum 24 de ore, după ce hotărârea va fi comunicată de Curtea de Apel Iaşi.

Iniţial, instanţa Tribunalul Vaslui i-a condamnat anul trecut pe Sergiu Marian şi pe Mihai Hudum la câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în condiţiile în care mai  la activ câte o condamnare cu suspendare pentru fapte similare. Cel de-al treilea inculpat, Daniel Prunilă, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), acuzat de abuz în serviciu a fost achitat. 

Astăzi, Curtea de Apel Iaşi a admis apelul procurorilor DNA, dispunând condamnarea cu executare la 4 ani, în cazul fostului subprefect Sergiu Marian, respectiv 3 ani a fostului şef ADS, Mihai Hudum, iar în cazul lui Daniel Prunilă judecătorii au dispus condamnarea la doi ani de închisoare, însă cu suspendare.

Averea, sub sechestru

Pe lângă condamnare, Sergiu Marian şi Mihai Hudum vor trebui să achite părţilor civile daune în cuantul de 23.000 de euro, iar Agenţiei Domeniilor statului despăgubiri civile în cuantum de 31.690 lei. 
Judecătorii au instituit sechestru asupra tuturor bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Marian Sergiu până la concurenţa sumei de 36844 lei plus echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 18000 euro, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Hudum Mihai până la concurenţa sumei de 37244 lei plus echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 18000 euro, iar asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Prunilă Daniel până la concurenţa sumei de 35923 lei. 

Acuzaţiile: peste 20 de hectare de la Vidişamp, retrocedate ilegal

Cercetările în acest dosar au început în august 2008, când Serviciul Teritorial Iaşi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a sesizat din oficiu în legătură o o serie de tranzacţii imobiliare orchestrate de şefii Prefecturii Vaslui de la acea vreme. După aproape trei ani de anchetă, procurorii anticorupţie au stabilit că Sergiu Marian a intrat în prosesia celor 21 de hectare aparţinând societăţii Vidişamp Huşi printr-o serie de ilegalităţi.
Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2007, „Sergiu Marian, în calitate de subprefect al judeţului Vaslui, urmărind să dobândească anumite suprafeţe de teren în condiţii avantajoase, a conceput un plan potrivit căruia terenurile respective urmau să fie scoase din patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Vaslui şi retrocedate unor persoane cu care urma să încheie ulterior contracte de vânzare-cumpărare. Deşi persoanele respective nu aveau dreptul la reconstituire pe respectivele amplasamente, inculpatul avea în vedere că putea să influenţeze procedura de retrocedare, stabilind în mod unilateral, în funcţie de propriile interese, locaţia terenurilor ce urmau a fi retrocedate".
54.000 euro prejudiciu

Filiera retrocedărilor

Prin scoaterea nelegală din patrimoniul statului (titular al dreptului de proprietate, exercitat prin intermediul ADS) a suprafeţelor de teren totalizând 21 de hectare, a fost produs un prejudiciu de 228.904 lei (54.000 de euro) în dauna statului, constând în diferenţa de valoare existentă între terenurile retrocedate ilegal şi terenurile la care cele două persoane erau îndreptăţite.

În demersurile sale,susţine DNA, „inculpatul Marian Sergiu a fost sprijinit de inculpatul Hudum Mihai care, în calitate de angajat al ADS Vaslui şi membru al Comisiei Judeţene de Fond Funciar, fără a avea acordul Comisiei municipale de fond funciar Huşi, a întocmit procesele verbale de delimitare a terenurilor şi schiţele acestora, în condiţiile în care cunoştea că subprefectul doreşte să le obţină pentru sine“.
 
Daniel Prunilă, în calitate de director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliară Vaslui şi membru al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui, la solicitarea expresă a lui Sergiu Marian, a dispus scrierea titlurilor de proprietate pentru cele două persoane cu care fostul subprefect stabilise înţelegerea, deşi nu avusese loc punerea în posesie a proprietarilor. 

Trei dosare penale pe numele fostului subprefect 


În  2009, fostul subprefect de Vaslui a fost trimis în judecată alături de o angajată a Prefecturii Vaslui şi de fostul reprezentant al Agenţiei Domeniilor Statului pe judeţul Vaslui, după ce, în iunie 2007, cei trei au modificat conţinutul şi data unei hotărâri a Comisiei Judeţene de Fond Funciar prin care 44 de hectare de teren ce urmau să fie atribuite unui fost proprietar într-o comună a judeţului era mutate în intravilanul municipiul Vaslui.

În 2013, Sergiu Marian a fost trimis în judecată, pentru a treia oară, de data aceasta alături de fostul subprefect Vasile Cătălin Cupşan, tot pentru retrocedări ilegale. Dosarul se judecă în prezent la Tribunalul Vaslui.

Sergiu Marian, fostul subprefect de Vaslui, somat să se prezinte la proces

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: