Turnu Severin: Pompierii avertizează populația

Turnu Severin: Pompierii avertizează populația

Turnu Severin: Pompierii avertizează populația

Ca urmare a creșterii alarmante a numărului de incedii de vegetație uscată, pompierii mehedințeni atrag atenția populației asupra riscului la care se expun.


În ultima perioadă de timp, s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare a numărului incendiilor de vegetaţie uscată, din cauza neatenţiei şi a nerespectării regulilor de apărare de către cetăţeni. Cei care au păşuni sau mirişti dau foc cu intenţia de a curăţa terenul de vegetaţia uscată şi nu mai reuşesc să-l şi controleze.

Sute de hectare afectate

Astfel, de la începutul anului, în judeţul Mehedinţi, pompierii au intervenit la 86 de incendii de vegetaţie uscată în care au fost afectate 531 de hectare de vegetaţie uscată şi mirişte. În speranţa că pe viitor, vor manifesta mai multă atenţie atunci când pentru diferite acţiuni utilizează focul deschis, ISU „Drobeta” se adresează cetăţenilor, reamintindu-le câteva reguli de bază pentru prevenirea incendiilor.  Aceștia susțin că arderea vegetaţiei uscate şi a miriştilor, trebuie făcută ziua, în condiţii meteorologice fără vânt, şi în locuri care să nu permită propagarea focului la fodul forestier, reţele elctrice şi  de comunicaţii, construcţii, conducte de produse petroliere, precum şi la alte bunuri materiale combustilbile și se recomandă parcelarea miriştii în suprafeţe de maxim 10 ha, şi izolarea acestora prin fâşii arate, de căile de de comunicaţii, construcţii, culturi agricole, fond forestier. 


De altfel, pompierii avertizează populația ca, colectarea vegetaţiei uscate să se facă în grămezi, iar în jurul acestora, se va curăţa suprafaţa pe o distanţă de 5 m, iar în cazul suprafeţelor mai mari de 5 ha, trebuie asigurate un plug, o cisternă cu apă , mijloace de tractare şi personal de deservire. „Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se  sancţionează  cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei,“ a declarat sergent major Ramona Nistor - purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: