Gara - ambarcaţiune din Tulcea

Gara - ambarcaţiune din Tulcea

Gara unicat din Tulcea FOTO Adevărul

Edificiul din oraşul Tulcea, amplasat pe malul lacului Ciuperca, are forma unei ambarcaţiuni. Construcţia ce a fost finalizată în anul 1972 este realizată după planurile arhitectului Irina Rosetti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tulcenii au avut de aşteptat multă vreme până când să aibă propria gară. Construcţia edificiului a început în anul 1911 şi s-a finalizat abia în anul 1939.

Prima gară tulceană a funcţionat în dreptul  trecerii de linie ferată din vest, de pe strada Isaccei, fiind de fapt o baracă puţin mai arătoasă pe locul unde era şi primul capăt de linie ferată tulceană. Fiind război, unităţile militare lucrează la prelungirea liniei cu 2,5 km, până pe faleza Dunării, lucrările fiind încheiate în luna iulie 1940, scrie Nicolae Ariton în „Misterele Dunării“.  

În perioada 1939 - 1972, gara Tulcea a avut trei amplasamente diferite. Prima a fost la intrarea în oraş, însă a fost desfiinţată şi mutată în zona Casei de Cultură a Sindicatelor. Edificiul a fost inaugurat la 15 august 1940, cu ocazia deschiderii căii ferate Tulcea - Tulcea port, linie strategică construită de Direcţia Generală CFR şi Armata Română, care a făcut legătura între linia Medgidia - Tulcea, centrul oraşului Tulcea şi liniile industriale militare din portul Tulcea, aflăm din lucrarea „Enciclopedia gărilor din România“.Gata Tulcea port a funcţionat aici peste trei decenii, până în anul 1972, când a fost demolată pentru sistematizarea centrului oraşului Tulcea.

Gara care funcţionează acum în Tulcea a fost construită în doar doi ani, între 1970 – 1972 şi a fost realizată după proiectul arhitectului Irina Rosetti. Construcţia care are forma unei ambarcaţiuni este amplasată pe malul Dunării, la nord-est de malul lacului Ciuperca. „Pot spune ca este un produs al şcolii de arhitectură aflată în perioada de «răzvrătire»“, se comentează pe site-ul www.lokomotiv.ro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: