FOTO VIDEO Ciudăţeniile lacului Babadag: a avut un peşte jumătate negru, jumătate alb, care înota ca broasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Feerie pe lacul Babadag FOTO Pascale Roibu
Feerie pe lacul Babadag FOTO Pascale Roibu

În fiecare an, apa lacului Babadag îngheaţă şi devine principala atracţie a zonei. Cu mic, cu mare, localnicii vin aici pentru a retrăi vremurile copilăriei, bucurându-se de patinoarul natural. În apa lacului a trăit un peşte ciudat: cambula.

Apa lacului Babadag este, în prezent, dulce, însă, locul reprezenta cândva un depozit important de sare. Pe vremea turcilor, în anii secetoşi, când apa lacului seca, oamenii adunau sarea de pe fund, iar pe malul lacului erau mai multe mori de vânt, care între timp au dispărut, povesteşte Pascale Roibu, care a copilărit aici.

Pe malul lacului Babadag se află satul Zebil. Cel care şi-a pus pentru totdeauna amprenta asupra locului este Mihail Moruzov, ale cărui construcţii dăinuie şi astăzi în mica aşezare dobrogeană. 

Preotul Simeon Moruzov a scris o biografie a satului în anul 1913, de unde aflăm că în apa lacului trăia un peşte ciudat, cambula, pe care oamenii îl prindeau doar cu coşuri de nuiele.

Iată cum îl caracteriza el: „un peşte slut de tot: lat, cu o parte albă şi cu alta neagră, amândoi ochii sunt numai pe o parte a capului, nici nu înoată ca tot peştele cu spinarea în sus, ci în lat ca broasca. Sătenii îl prind cu setcă (coteţ) numai pentru hrana lor. E bun numai pentru omul flămând, mai cu seamă când e gătit bine, prăjit sau plachie (copt în sobă, cu ceapă tăiată felii, cu ulei sau untdelemn) de obicei se mănâncă cu mămăligă. Fert însă nu e gustos de loc, e ca papura. Are şi el partea bună că n-are oase multe, dar nici grăsime“. 

Peştele a dispărut din apa lacului după ce, în anii '20, când s-a săpat un canal care a alimentat  Razelmul cu apă dulce din Dunăre, s-a alimentat şi lacul Babadag, apa devenind dulce.  

Feerie pe gheaţa lacului Babadag

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite