FOTO Caii sălbatici din Letea sunt vaccinaţi contraceptiv de veterinarii de la VIER PHOTEN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caii din Letea FOTO VIER PHOTEN
Caii din Letea FOTO VIER PHOTEN

VIER PFOTEN a reluat în această iarnă programul de vaccinări imuno-contraceptive a cailor sălbăticiţi din Grindul Letea.

În lunile decembrie 2014 şi ianuarie 2015, 22 de iepe au fost vaccinate de echipa de veterinari specialişti VIER PFOTEN, iar alte 16 din lotul celor 100 de animale imunizate contraceptiv anul trecut au fost revaccinate. Medicii au recoltat 22 de probe biologice pentru a evalua nivelul hormonal post-vaccinare.

Prin utilizarea acestui vaccin, VIER PFOTEN urmăreşte prevenirea fecundării în perioada de călduri a iepelor din anul 2014 şi, implicit, reducerea numărului de fătări din primăvara anului 2015. Aceasta procedură medicală este reversibilă şi nu influenţează în mod negativ sănătatea animalelor, într-un final oferindu-le o calitate a vieţii mai bună cu o speranţă de viaţă mai mare.

Potrivit protocolului de vaccinare realizat de specialişti, iepele au fost tranchilizate de la distanţă, supuse unui examen clinic şi marcate în ambele urechi cu crotalii de identificare. Medicii VIER PFOTEN le-au prelevat probe biologice pentru teste suplimentare, le-au identificat vârsta în funcţie de dentiţie şi le-au administrat intramuscular vaccinul imunocontraceptiv PZP (porcine zona pellucida).

Populaţia de cai din zonă trecut cu bine de primele două luni ale iernii, medicii apreciind că starea lor de sănătate este în general bună. Totodată, specialiştii au identificat şi monitorizat starea anumitor animale suspuse unor tratamente medicale anul trecut.



Recent, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi-a oferit întregul sprijin pentru proiectul VIER PFOTEN, iar, în funcţie de rezultate, intenţionează să-l propună ca exemplu de bune practici pentru restul populaţiei de cai sălbătici din Delta Dunării.

La solicitarea ARBDD, ocolul silvic a permis echipei VIER PFOTEN accesul în Pădurea Letea, recent îngrădită, unde au rămas o parte din cai.

„Faptul că ARBDD a înţeles importanţa şi beneficiile pe termen lung ale acestui proiect este un lucru foarte bun, pe care îl aşteptam de mult. Suntem bucuroşi şi de începerea unei colaborări benefice cu organizaţia ecologistă Letea in UNESCO, organizatoarea unor proiecte sociale în regiune, alături de care vom încerca să găsim cele mai bune soluţii pentru animalele şi oamenii locului”, a declarat medicul veterinar Ovidiu Roşu, coordonatorul proiectului «Managementul reproducţiei populaţiei de cabaline sălbăticite din Grindul Letea-Delta Dunării»”.

Potrivit unui recensământ aerian realizat de organizaţie în luna aprilie 2014, în Grindul Letea trăiesc aproximativ 500 de cai sălbăticiţi. Recensământul aerian va fi actualizat în următoarele săptămâni.

Cai Letea

Vă mai recomandăm:

FOTO Se împrejmuieşte Pădurea Letea, mica junglă a Deltei! Turiştii vor avea acces în rezervaţie prin şapte porţi

FOTO Deşeurile din Delta Dunării devin obiect de decor

FOTO VIDEO Lotca solară, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin

Proiect unic: arhitecţii vor construi case, unde deţinuţii vor învăţa meserii tradiţionale din Delta Dunării


 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite