FOTO Viceprimarul Timişoarei se luptă cu romii ilegalişti prin cimitirele oraşului

FOTO Viceprimarul Timişoarei se luptă cu
romii ilegalişti prin cimitirele oraşului

Capela ridicata de romi nu respecta deloc proiectul initial. Foto: Robert Bloanca

Viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia a găsit un nou teren de luptă cu clanurile de romi: cimitirele Timişoarei. Celebrul clan Cârpaci este învinuit că ar fi ridicat un cavou ilegal, că ar fi transportat un cadavru fără autorizaţie, iar primăria nu poate demola acel cavou fiind pasibilă de acuzaţia de profanare de morminte.

Un mort deshumat şi mutat dintr-un cimitir în altul, unde ar fi fost plasat într-o capelă  construită fără a se respecta planurile iniţiale sunt elementele unei ecuaţii... mortuare. Viceprimarul Stoia spune că în acest caz, descoperit în 2010, ar fi fost deschise dosare, dar că nu s-a realizat nimic concret. Mai mult, se pare că până la urmă, Parchetul a dat o decizie de Neînceperea Urmăririi Penale.

Chiar dacă acea capelă este ridicată ilegal, aceasta nu poate fi demolată, din cauză că primăria ar fi acuzată de profanare de morminte. Stoia spune că mortul, Ionică Cârpaci, a fost mutat, într-o seară de Crăciun, din cimitirul din Calea Buziaşului în cel de pe strada Rusu Şirianu, într-un cavou nou. Iar romii ar fi şi luat la bătaie un paznic al cimitirului cu această ocazie, susţine Stoia, care acuză clanul Cârpaci de profanare de morminte.
„În cimitirul de pe Calea Buziaşului există o spărtură, o dovadă de mutare a plăcii de deasupra. Aici era înmormântat un tânăr de 16 ani (n.r. – Cârpaci Ionică). După înhumare, numitul Cârpaci Ionică, o rudă, probabil tatăl defunctului (n.r. – care are acelaşi nume ca şi decedatul, tot Cârpaci Ionică, potrivit autorităţilor) solicită şi obţine de la primărie un permis de lucru în vederea amenajării unei construcţii funerare prin care i s-a aprobat executarea unui cavou suprateran cu o înălţime maximă de 1.80 metri şi cu o anume volumetrie aprobată. Se face un proiect ca şi pentru o casă. Era o chestie civilizată, decentă… Cârpaci Ionică nu respectă toate datele din proiect, de fapt nu respectă niciun fel de condiţii pe care le impunea proiectul şi ajungem finalmente la o cu totul altă construcţie… Înălţimea e dublă, volumetria la fel. Ca urmare a acestei încălcări a autorizaţiei, a permisului de lucru, primăria încearcă demolarea. Nu s-a reuşit”, a declarat Stoia.

Cu mortul prin oraş

Romii şi-au luat mortul şi l-au îngropat în noul cavou pe care l-au construit în cimitirul din Rusu Şirianu la sfârşitul anului 2010, conform autorităţilor locale.

„A avut loc un scandal în momentul în care paznicul nu le-a permis să acceadă în interiorul construcţiei. În seara de Crăciun din 2010, familia exhumează cadavrul tânărului şi îl mută în această capelă. Paznicul cimitirului încearcă să se opună, ei aveau doar actul de transport. De la Buziaşului la Rusu Şirianu. Ei act au doar autorizaţia de transport. Aici a fost luat la bătaie paznicul, se sună la 112. Poliţia a ajuns după mutare”, a mai declarat Stoia.

„Primăria obţine autorizaţie de demolare pentru acest cavou, care nu respectă în niciun fel proiectul aprobat. Se emite autorizaţia de demolare, care se comunică părţilor. Numitul Cârpaci Ionică contestă dispoziţia în 2011 şi, ca urmare, fiind proces pe rol, nu se poate pune în executare. Se ajunge în instanţă, care respinge acţiunea numitului Cârpaci Ionică, dar dispoziţia de demolare nu poate fi pusă în operă, pentru că defunctul se află în capelă. Cererea înhumării şi exhumării poate s-o facă doar familia sau organele de cercetare penală (…) Primăria a solicitat permis de exhumare şi înhumare de la procuratură şi nu l-a primit. Am revenit cu o nouă adresă… Exhumarea este din 2010, de 4 ani… În data de 2 aprilie 2014, Juridicul a solicitat informaţii despre stadiul dosarelor penale de exhumare şi înhumare ilegală”, a conchis viceprimarul. Reprezentanţii primăriei spun că nu au renunţat la intenţia de a demola construcţia ilegală, dar pentru asta trebuie exhumată persoana îngropată acolo.

Parchetul a decis, nu e cazul unui proces penal

Cei de la primărie spun că nu ştiu care e stadiul cercetărilor din acest caz şi că nu ar fi primit nici un răspuns oficial de la Parchet. Se pare că problema este de mult rezolvată şi că în aceast caz s-a decis să nu fie deschis un dosar de judecată. La data de 26.07.2011 s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numiţii Cîrpaci Ionică şi Cîrpaci Rudi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte, prev. de art. 319 Cod Penal, au anunţat reprezentanţii Parchetului.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: