FOTO Cum a fost distrus iremediabil un teren de fotbal la Timişoara pentru ridicarea unui spital militar de campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării Naţionale a amenajat un spital militar de campanie pe stadionul CFR din Timişoara, care va avea rolul de a trata cazurile uşoare şi medii de îmbolnăviri cu Covid-19.

GALERIE FOTO


Ministerul Apărării Naţionale, în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, a amenajat pe terenul de fotbal din Timişoara un spital militar de campanie, care va avea rolul de a trata cazurile uşoare şi medii de îmbolnăviri cu Covid-19, pentru judeţul Timiş şi zona de vest şi va asigura decongestionarea altor unităţi medicale din zona de vest. 

Unitatea mobilă va avea şi o tabără de carantinare, cu o zonă de izolare şi triaj pentru cazurile asimptomatice. 

Pentru amenajaraea unui spital militar de campanie au mai fost luate în considerare sala „Olimpia” şi stadionul „Dan Păltinişanu”, dar până la urmă, după mai multe analize, s-au oprit la arena de la Gara Mare. 

Au fost întinse zeci de corturi. Spitalul va funcţiona cu 54 de locuri şi are unităţi de triaj, zone pentru radiologie, sterilizare, laborator şi decontaminare. 
 

Spitalul este temporar, însă, după închiderea lui terenul nu va mai putea fi utilizat pentru fotbal. Militarii au săpat tranşee, s-au făcut racordări la serviciile de utilităţi, la apă, curent, s-au săpat gropi pentru rezervoare, ba chiar s-a turnat asfalt pentru o alee chiar pe mijilocul terenul.

image

„E dureros. Păcat de numele clubului”

Stadionul CFR este unul din cele mai vechi arene din Timişoara, fiind constrută în forma actuală în anul 1949. 

Aici se pregăteau în jur de 170 de copii, clubul având opt grupe. Echipa mare a CFR-ului este înscrisă în campionatul Judeţean, dar tot pe aceast stadion juca şi echipa de liga a IV-a a Universităţii de Vest. Până în 2018, pe acest stadion a jucat, în prima ligă, şi echipa de fete al clubului CFR.  
 

“Am şi plans pe teren când au venit autorităţile să ne anunţe. Domnul Titi Nedelea (n.r. conducătorul clubului) s-a rugat de ei să meargă pe terenul doi, e mult mai mare spaţiul. Purteau să facă acolo, din păcate nu au vrut. Într-adevăr tribunele nu mai arătau aşa de bine, dar terenul era OK, se putea juca şi în liga a treia meciuri. Dar avem toate grupele de copii înscrise în campionate. Nici echipa de seniori nu a murit, e în liga a şasea…Terenul mare nu se mai poate folosi. După ce pleacă armata trebuie refăcut de la zero. E dureros. Păcat de numele clubului. Toţi se întreabă unde o să ne desfăşurăm de acum activitatea. Nu ne-au oferit nicio soluţie”, a spus Adrian Brazovan, unul dintre antrenorii centrului juvenil al CFR Timişoara şi fost jucător la formaţia feroviară, pentru  Radio Timişoara.

image


Stadionul CFR pe când se juca fotbal FOTO Radiotimisoara.ro

Spitalul militar de campanie de pe stadionul CFR Timişoara, este finalizat şi se aşteaptă inaugurarea lui. 


Tranşee pe stadionul CFR FOTO Aquatim

image


Spitalele din Timişoara au făcut faţă la numărul de infectaţi

De ce construieşte Armata un spital de campanie în Timişoara, deşi spitalele din oraş sunt aproape goale? Este întrebarea care o pune toate lumea. 

Prefectul de Timiş, Liliana Oneţ susţine că spitalul militar se construieşte la Timişoara având în vedere că oraşul este centru universitar. 

image



„Când se va ridica spitalul de acolo, stadionul va fi redat comunităţii, deocamdată cred că este important să salvăm vieţi”, susţine prefectul Liliana Oneţ.

Pe de altă parte, surse medicale au ridicat semne de întrebare cu privire la necesitatea construirii spitalului militar de campanie de la Timişoara în condiţiile în care la mai bine de o lună de la declanşarea stării de urgenţă, capacitatea Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara nu a fost atinsă, iar în alte spitale din Timişoara au fost golite. 

image

De altfel, chiar ordinul de înfiinţare a spitalului militar de campanie de la Timişoara prevede că în actualul Spital Militar din oraş se sistează internările, iar pacienţii cronici deja internaţi se externează sau sunt transferaţi. Practic, spitalul militar care funcţionează deja rămâne gol. 

image



„Mai sunt şi alţi pacienţi în Timiş care trebuie trataţi, nu doar cei cu Covid. Cred că celelalte spitale trebuie să trateze pacienţi pentru alte afecţiuni”, a precizat Oneţ.


„Nu exista o altă locaţie disponibilă în care să fie îndeplinite toate cerinţele Armatei Române”
 

Locuitorii din zona Blaşcovici au trimis şi ei o scrisoare deschisă pentru autorităţi, aceştia fiind nemulţumiţi că în zona lor se deschide un spital pentru cei infectaţi cu coronavirus. Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a spus că este că îi înţelege pe cetăţeni, dar nu are ce face, decizia fiind luată la nivel guvernamental.
 

“Eu pot să îi înţeleg omeneşte, dar stimaţi concitadini vă rog să înţelegeţi şi dumneavoastră că este o situaţie de forţă majoră. Nu vă expune nimeni cu nimic, să nu vă faceţi griji în această privinţă. Acolo este un spital de campanie, făcut cu tehnologie specific militară şi toate măsurile de securitet. Vă înţelegem, omeneşte, că vi se crează anumite nelinişti prin amenajarea acolo a spitalului, dar trebuia făcut şi nu exista o altă locaţie disponibilă în care să fie îndeplinite toate cerinţele Armatei Române, pe de o parte, şi ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a spus Nicolae Robu.

image

Istoria clubului de la Gara Mare

Înainte de construcţia stadionului CFR, aici a existat, încă din anul 1913, stadionul “Banatul”, care a fost distrus în bombardamentele din al Doilea Război Mondial. Stadionul CFR avea 7.000 de locuri, în cele două tribune.

CFR Timişoara a fost fondată în 1933. În vara anului 1946, după un meci de baraj cu Politehnica Timişoara, CFR promovează în Divizia A.

În sezonul 1947-1948 reuşeşte să ajungă în finala Cupei României pe care însă o pierde în faţa echipei ITA Arad şi termină pe locul 2 în Divizia A, în urma aceleiaşi ITA Arad. Până în 1956 inclusiv, CFR Timişoara activează numai în Divizia A. 

image

Au urmat apoi opt campionate în Divizia B pentru ca în1965, să retrogradeze în Divizia C. Revine însă după un an în Divizia B.

În1970, CFR produce marea surpriză revenind în Divizia A. Anii viitori au oscilat între între primele trei ligi. 
 

A fost mult timp echipa a doua a oraşului de pe Bega, în umbra celor de la Poli. 

După revoluţie, au urmat periode în care echipa a jucat în ligile inferioare. În sezonul 2003-2004 revine în Divizia C, iar în 2004-2005 promovează în Divizia B, În sezonul 2009-2010, CFR a fost explusă din campionatul Ligii a doua, ca urmare a datoriilor către jucători şi pentru neplata unor baremuri de arbitraj. A urmat din nou căderea liberă.

image

Lotul echipei CFR în sezonul 2013-2014
 

Zona stadionului CFR este de ani buni râvnită de dezvoltatorii imobiliari. Distrugerea terenului de joc ar putea grăbi apariţia în zonă a unor noi blocuri.

image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite