Dezvăluiri explozive din raportul care a declanşat o anchetă DNA fără precedent. Cu locuinţele vândute în  „epoca Ciuhandu” s-ar fi construit un orăşel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Corpului de Control al Guvernului, în urma căruia DNA a declanşat ancheta care vizează vânzarea a mii de locuinţe din Timişoara scoate la iveală că în perioada 1996-2014, s-au vândut peste 10.000 de locuinţe numai în baza legii 112/1995. Peste 7.000 de locuinţe s-au vândut numai între 1996 şi 1998. Unele dintre locuinţele vândute astfel, în condiţii foarte avantajoase, au fost înstrăinate ilegal.

Procurorii structurii centrale a DNA au în lucru o anchetă care vizează modul în care Primăria Timişoara a vândut mii de locuinţe în baza legilor 112/1995 şi 10/2001, în ultimii 20 de ani. În cursul anului trecut, procurorii au ridicat de la primărie mii de dosare care vizează vânzarea de locuinţe din fondul locativ al Primăriei Timişoara. Ancheta DNA a fost deschisă după un raport al Coroului de Control al Guvernului care a verificat Primăria Timişoara în 2014, când premier era Victor Ponta.

Raportul scoate la iveală detalii explozive despre modul în care au fost vândute mii de locuinţe la preţuri foarte avantajoase, în rate fără dobândă, plătite în 10 ani. Potrivit documentului, în perioada 1996 – 2014 s-au vândut 10.325 de locuinţe, invocându-se ca temei legea 112/1995. Dintre acestea, peste 7.000 de locuinţe s-au vândut numai în perioada 1996-1998. Unele dintre locuinţele înstrăinate de primărie au fost vândute unor persoane care nu aveau dreptul legal să cumpere, beneficiarii, printre care şi magistraţi cu funcţii importante în sistem. nefiind chiriaşi la momentul intrării în vigoare a legii, aşa cum prevede actul normativ.

Bomba cu ceas dintr-o hârtie veche de 20 de ani

Vânzările către cei care nu îndeplineau condiţia legală au fost făcute în baza unei note din 01.07.1998, emise de Comisia pentru aplicare a legii 112/1995. Prin documentul semnat de mai multe persoane, în frunte cu fostul primar, Gheorghe Ciuhandu şi cu fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miuţ, se făcea o derogare de la lege, permiţându-se vânzarea de locuinţe ieftine şi către persoane care nu au acest drept, pe motiv că „există precedente”.

Raportul Corpului de Control al Guvernului arată că verificările de la primărie au scos la iveală faptul că, în ciuda documentului care spune că respectiva Comisie s-a „întrunit” pentru a lua decizia, întrunirea în cauză nu ar fi avut loc în realitate. Mai mult decât atât, documentul reţine faptul că trei dintre semnatarii notei: Vasile Tărciatu, Liviu Barbu şi Monica Rudneanu, nu erau membri ai Comisiei şi nici nu este specificat că i-ar înlocui pe titularii de drept ai comisiei.

„Semnatarii notei au acţionat cu intenţie în adoptarea acestei decizii, fapt ce rezultă din împrejurarea că în preambulul acesteia au fost consemnate tocmai normele legale pe care au hotărât să le încalce”, se arată în raportul Corpului de Control prin care au fost sesizaţi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Fost şef al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, în prezent pensionar, Vasile Tărciatu a declarat pentru „Adevărul” că nu a făcut niciodată parte din Comisia de aplicare a Legii 122/1995, dar nu neagă posibilitatea ca semnătura lui să fie pe nota cu probleme. „Eu nu făceam parte din comisie. Asta ştiu în mod sigur. Nu contest că e semnătura mea acolo, dar oricum, nu în calitate de membru al comisiei. Nu ştiu în ce calitate eram eu acolo. Se întâmpla acum aproape 20 de ani. Dacă mă cheamă băieţii....Văd ei acolo despre ce e vorba. Eu nu ştiu despre ce e vorba, sincer”, a declarat Vasile Tărciatu, care apare pe document ca şi consilier juridic.

Inspectorii Corpului de Control al Guvernului au constatat, cu ocazia verificărilor de la Primăria Timişoara, haosul care domnea până la momentul controlului în domeniul vânzărilor de locuinţe din Timişoara. Potrivit documentului amintit, Primăria Timişoara nu avea o situaţie a numărului de locuinţe vândute chiriaşilor în perioada 1996-2014, încălcându-se şi o serie de proceduri interne, atât în privinţa legii 112/1995, cât şi în privinţa legii 10/2001. Chiar dacă actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a spus în permanenţă că cercetările vizează fosta administraţie a oraşului, raportul de control al Guvernului scoate la iveală probleme descoperite şi în actuala administraţie.

image
image


Extras din raportul Corpului de Control al Guvernului prin care au fost sesizaţi procurorii DNA 

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Primarul Nicolae Robu a spus că în mandatul său, primăria a vândut doar 1/8 dintr-un apartament. „Cu mine ca primar, Primăria Municipiului Timişoara a vândut doar o câtime dintr-o locuinţă, către un revoluţionar. Ce a făcut SC OJCVL SRL (n.r. societate prin care s-au vândut locuinţe din fondul locativ al Timişoarei), împuternicită de lege să vândă, eu nu ştiu. E treaba organelor de anchetă să clarifice lucrurile. Treaba mea e să implementez proiectele de modernizare a Timişoarei, având acum aprobat bugetul, încât pot trece la treabă pe teren, de îndată ce vremea o va permite, şi astfel să le dau noi motive de satisfacţie timişorenilor”, a spus primarul Nicolae Robu.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite