Dascălul care meditează tinerii la inventică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoian este mândru de invenţiile elevilor săi
Alexandru Stoian este mândru de invenţiile elevilor săi

Un profesor de fizică a recrutat de pe băncile şcolii tineri inventatori şi a lucrat cu ei în particular. Timp de trei ani, Alexandru Stoian a fost directorul Centrului Judeţean de Excelenţă şi coordonatorul cercului de inventică.

Profesorul Alexandru Stoian, recent pensionat, a descoperit şi antrenat tineri inventatori, singura lui pretenţie fiind ca elevii să aibă curajul să lupte pentru ideile lor. „Ca să ajungi inventator trebuie să fii alergător de cursă lungă”, a spus Alexandru Stoian.
Fostul dascăl de fizică a văzut potenţialul din tineri şi s-a decis să le ofere şansa să devină inventatori. „Eu îi ajut să le selecteze îndrumându-i să caute probleme de rezolvat care sunt în imediata lor apropiere. În inventică trebuie să ai foarte multă imaginaţie, dar şi cunoştinţele necesare”, a spus timişoreanul.

Echipă de succes
Doi dintre tinerii cu care Alexandru Stoian a lucrat, Dan Bărbulescu, de 23 de ani, şi Eugen Mihancea, de 16 ani, au ajuns să-şi prezinte invenţiile la Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret. Lucrările lor au fost admirate acolo de inventatori din întreaga ţară, dar şi de companii care s-au arătat interesate de ideile tinerilor. În lipsa unui laborator în care să lucreze, cei doi au muncit la proiectele lor acasă sau în bucătăria profesorului. Alexandru Stoian a găsit însă calea prin care să-şi motiveze învăţăceii.  Dascălul crede cu tărie în sistemul motivaţional şi într-un sprijin constant ca soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei inventicii din Timiş.

„Ar fi bine să existe o persoană care să se ocupe de tineri, un responsabil cu activitatea de cercetare pe regiune, să se facă expoziţii anuale cu lucrările elevilor. Acest lucru i-ar motiva, i-ar impulsiona. Trebuie ca această activitate să fie instituţionalizată“, a mai spus inventatorul.

Idei deştepte cu brevet
Alexandru Stoian are deja şase invenţii brevetate, iar cei doi tineri cu care a lucrat anul acesta i-au călcat pe urme. Eugen Mihancea şi Dan Bărbulescu aşteaptă acum brevetul pentru un sistem revoluţionar de hrănit animalele care face mai uşoară munca fermierilor şi o instalaţie de transport cu consum redus de energie, care salvează industriaşii de la cheltuieli şi poluare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite