Cum e pedepsit turismul electoral. Studentă prinsă cu vot multiplu în 2014: „Nu aş mai face niciodată aşa ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul Penal prevede că persoana care votează de două sau mai multe ori este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi cu interzicerea exercitării unor drepturi. La precedentele alegeri prezidenţiale, mai mulţi români au fost prinşi votând de două ori.

„Adevărul” a realizat o analiză a mai multor cazuri de fraudă la vot prin metoda turismului electoral pentru a vedea cum pedepsesc instanţele de judecată din România astfel de fapte. Într-unul din cazuri au fost trimişi în judecată şase bărbaţi din satul Târleşti, comuna Poseşti, judeţul Prahova. Cei şase, cu câte patru, şapte, opt şi 10 clase, au fost trimişi în judecată pentru fraudă la vot şi falsuri, fiind acuzaţi că, la alegerile prezidenţiale din 2014, atât în primul tur, cât şi în al doilea tur, au votat multiplu. Mai exact, cei şase au votat în localitatea de domiciliu şi apoi, în aceeaşi zi, au mers la o altă secţie din judeţul Buzău, unde au dat o declaraţie pe propria răspundere şi au mai votat o dată pe liste suplimentare.

În urma procesului judecat la Judecătoria Vălenii de Munte, cei şase, fără antecedente penale, au fost condamnaţi la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă la vot şi trei luni pentru fals în declaraţii. După aplicarea celei mai grele dintre pedepse şi aplicarea unui spor de o lună, a rezultat o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Cei şase au fost obligaţi să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Cazul studentei prinse că a votat de două ori în aceeaşi zi

Într-un alt caz de turism electoral la alegerile prezidenţiale din 2014 a fost trimisă în judecată o studentă din Iaşi care învăţa în Galaţi. Tânăra a votat în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din 2014 la Iaşi, iar spre seară a mers împreună cu prietenul ei, cu maşina, în Galaţi, acolo unde cei doi erau studenţi. În Galaţi, cei doi tineri s-au întâlnit cu un prieten care nu apucase să meargă la vot şi s-au decis să îl însoţească la secţia de votare.

Ajunsă la secţia de votare din Galaţi, tânăra s-a gândit să mai voteze o dată şi aici. Astfel, a desprins de pe buletin autocolantul care atesta că a votat în Iaşi, a dat o declaraţie pe propria răspundere şi a mai votat o dată şi la Galaţi. După ce a fost prinsă, tânăra a recunoscut fapta şi a declarat în instanţă că „regretă foarte mult cele întâmplate şi că nu ar mai face niciodată aşa ceva”. În urma procesului, tinerei i s-a aplicat o amendă de 2.900 de lei.

A băut, a votat, iar a băut şi iar a votat

Un alt caz de fraudă electorală la alegerile prezidenţiale din 2014 a fost înregistrat în judeţul Iaşi. Un tânăr zidar de 21 de ani fost trimis în judecată pentru fraudă la vot după ce a votat, la ora 10.00, în localitatea Podolenii de Jos, iar la ora 15.00 în localitatea Cozmeşti. „În anul 2014, în ziua votării pentru alegerile prezidenţiale, inculpatul B.C. a consumat băuturi alcoolice, împreună cu prietenul său P.R., din aceeaşi localitate. În jurul orelor 10,00, s-a deplasat la Secţia de votare nr 381 din localitatea Podolenii de Jos, unde a votat. În jurul orelor 13,00, a mers în localitatea Cozmeşti, judeţul Iaşi, la magazinul ce aparţine numitului V.T., unde a mai consumat băuturi alcoolice, apoi, în jurul orelor 16,00 a mers la secţia de votare din localitatea Cozmeşti, unde a votat din nou”, se arată în documentul prin care tânărul prins făcând turism electoral a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Acordul prevede o pedeapsă cu amendă în valoare de 1.500 de lei. Judecătorii au confirmat acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite