Când se pot întoarce acasă îngrijitorii de bătrâni pe care criza COVID i-a prins în Austria: „Mulţi nu mai rezistă. Îi sfătuiesc să aibă răbdare“
0Mai mulţi români care lucrează ca îngrijitori pentru bătrâni în Austria aşteaptă să se întoarcă acasă după ce perioada pe care ar fi trebuit să o petreacă la lucru a expirat. Din cauza crizei COVID-19 schimburile au fost blocate, iar îngrijitorii aflaţi la cazuri grele abia mai fac faţă.
Peste 50 la sută din piaţa serviciilor de îngrijire a bătrânilor din Austria este acoperită de români, în special femei. La fiecare caz de bătrân care are nevoie de îngrijire la domiciliu lucrează două persoane care se schimbă o dată la o lună. Astfel, un îngrijitor lucrează o lună în Austria, iar o lună stă în ţară. După izbucnirea crizei COVID, mai mulţi îngrijitori care se aflau în Austria nu au mai putut veni în ţară, iar românii care ar fi trebuit să îi schimbe nu au mai putut pleca. „Sunt mulţi oameni care nu mai rezistă. Şi-au prelungit turnusul cu patru săptămâni (n.red. - stau de două luni). Sunt oameni care se află în locuri dificile, nu mai fac faţă la locul de muncă şi solicită reîntoarcerea în ţară cât mai repede. Se discută despre cum s-ar putea întoarce”, a declarat Delia Lup, reprezentanta firmei Europajob, care intermediază locuri de muncă pentru persoane care îngrijesc bătrâni în Austria.
Cum se pot face schimburile între îngrijitori
Realizarea schimbului între îngrijitori este, în momentul de faţă, foarte dificilă. Delia Lup a explicat pentru „Adevărul” că pentru realizarea schimbului este nevoie ca îngrijitorul român care merge în Austria să prezinte un test COVID negativ cu o vechime de cel mult patru zile. În lipsa acestui test, se intră în carantină în Austria timp de 14 zile. În unele land-uri austriece, carantina în valoare de 19 euro/zi este suportată de Camera de Comerţ. În alte land-uri, îngrijitorul trebuie să suporte din buzunar costul carantinei. După parcurgerea acestor paşi, îngrijitorul poate merge în familia bătrânului pe care îl îngrijeşte. Îngrijitorul pe care îl înlocuieşte poate pleca în România, dar la intrarea în ţară intră direct în carantină instituţionalizată.
Tren special pentru îngrijitorii români care merg în Austria?
Karoline Edtstadler, ministrul austriac pentru UE, a anunţat săptămâna trecută că la dispoziţia îngrijitorilor români care pleacă spre Austria va fi pus, începând cu data de 2 mai, un tren ce va pleca de două ori pe săptămână din Timişoara.
Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, la Timişoara că nu ştie nimic despre trenul pentru îngrijitorii români care merg în Austria, susţinând că un astfel de tren ar putea circula doar în condiţiile stabilite de statul român.
Cu toate acestea, Delia Lup reprezentanta agenţiei Europajob a declarat că a fost informată de către partenerii austrieci că a fost stabilit şi preţul unui bilet: 80 de euro/persoană. „Am fost informată că preţul biletului va fi de 80 de euro. Se vociferează ca acest preţ să fie plătit de îngrijitor fie în momentul plecării din România, fie plătit ulterior din venitul încasat de îngrijitor. Camera de Comerţ (n.red. din Austria) va încheia un contract cu CFR-ul. O parte din aceste cheltuieli de transport pot fi suportate de către Camera de Comerţ, dar asta depinde de fiecare regiune. Ar putea fi decontaţi până la 50 de euro, dar nu este un lucru bătut în cuie şi nu se ştie dacă fiecare regiune îşi asumă acest cost”, a declarat Delia Lup pentru „Adevărul”.
Delia Lup a mai spus că agenţiilor de recrutare a forţei de muncă din domeniul îngrijirii de bătrâni li s-a solicitat necesarul de persoane care trebuie transportate în Austria. Odată ajunşi cu trenul în Austria, românii ar urma să fie cazaţi 24 de ore în hoteluri, timp în care să fie testaţi pentru COVID. După venirea rezultatelor, cei cu teste negative ar urma să meargă în familia bătrânului pe care îl îngrijesc.
Odată venit schimbul, îngrijitorii aflaţi în Austria s-ar putea întoarce acasă cu trenul care a dus români în Austria. Delia Lup atrage atenţia că întoarcerea românilor cu trenul care a dus îngrijitori este foarte dificilă pentru că trenul ar trebui să stea în Austria 24 de ore până se face testul celor ajunşi şi alte zeci de ore până când muncitorii ajunşi în Austria sunt răspândiţi în toată ţara şi sunt aduşi cei care ar trebui să se întoarcă. În plus, românii care s-ar întoarce înainte de 15 mai ar intra în carantină.
Reprezentanta agenţiei din Timişoara îi sfătuieşte pe îngrijitorii care vor să meargă în Austria şi pe cei care vor să se întoarcă acasă să mai aibă răbdare până în 15 mai, când este de aşteptat ca restricţiile să fie ridicate şi schimburile între îngrijitori să se facă mai uşor. „Nu mai este mult până la data de 15 mai. Sfatul meu ar fi să nu se înghesuie lumea pentru returul în ţară. Nu ştim dacă trenul va permite reîntoarcerea. Familia are nevoie de un îngrijitor timp de 24 de ore. Sunt cazuri în care o pauză de câteva ore nu este permisă. Fiecare ştie ce este mai bine pentru el şi cum să se întoarcă în România. Mulţi încearcă şi probabil vor profita de lipsa de răbdare a celor care au stat prea mult în Austria şi vor face transporturi la preţuri foarte mari. Îi sfătuiesc pe oameni să nu îşi arunce banii pe fereastră, mai ales că s-au chinuit atât stând departe de familii. Să aibă răbdare pentru a reveni acasă în condiţii optime”, a mai declarat Delia Lup pentru „Adevărul”.
Îngrijitorii care au stat mai mult în Austria primesc un bonus
Pentru românii care îngrijesc bătrâni în Austria şi nu s-au putut întoarce acasă din cauza crizei COVID, statul austriac oferă un bonus de 500 de euro. Delia Lup a explicat condiţiile pentru primirea bonusului. „Este un formular care trebuie completat de familie şi îngrijitoare prin care se atestă că familia a beneficiat de îngrijire din partea unei persoane. Trebuie doar să se completeze acel formular. Agenţia cu care noi colaborăm a pus la dispoziţie aceste formulare şi ulterior au fost trimise la camera de comerţ a landului de care aparţine. Fiecare land va elibera un astfel de formular”, a declarat Delia Lup.
Reprezentanta agenţiei care intermediază job-uri pentru bătrâni în Austria a declarat că şi româncele angajate în Austria care nu au putut pleca din România din cauza stării de urgenţă pot primi un bonus, dar procedura este mult mai complicată. „Pentru toate persoanele care au rămas în ţară şi au avut un PFA deschis pe teritoriul Austriei, dar nu mai târziu de 31.12.2019 se pune la dispoziţie un fond de ajutor pentru situaţii dificile. Sună bine, dar nu este atât de rentabil pentru românii noştri. Din câte ştiu eu acest formular este pus la dispoziţie în limba germană. Pentru a accesa aceste fonduri e nevoie de îndeplinirea mai multor condiţii, iar beneficiarul trebuie să dovedească printr-o declaraţie că activitatea i-a fost afectată. Acest fond îl văd mai mult acodat PFA-urilor din Austria. E foarte dificil de accesat pentru persoanele din România”, a mai declarat Delia Lup.