Apariţie surpriză la Gala Jazz-Blues „Kamo”. Află povestea trupei preferate a lui Johnny Răducanu

Apariţie surpriză la Gala Jazz-Blues „Kamo”. Află povestea trupei preferate a lui Johnny Răducanu

Dan Ionescu (stânga) şi Eugen Gondi (la tobe) au încântat publicul. Foto: Ştefan Both

Spectatorii au avut parte de un concert cu trupa preferată a lui Johnny Răducanu. Cea de a 21-a ediţie a Galei Jazz-Blues, care poartă numele iniţiatorului său, Bela Kamocsa, a adus în acest week-end, în Sala Capitol, formaţii din Ungaria, Serbia, Slovacia, alături de muzicieni din Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prima seară au concertat timişorenii de la New Dimension Quartet, Gyula Csepregi&Friends din Budapesta, duo-ul ceho-slovac Luboj Bena - Matej Ptaszek, iar în final, Bega Blues Band şi invitaţii.


Johnny Bota a invitat la acest eveniment muzicienii cu care a cântat în anii 70-80: Eugen Gondi a venit din Olanda, iar Dan Ionescu, tocmai din Canada. Alături de Tony Kuhn, cei patru au reîntregit cea mai bună formaţie de jazz din România. „A fost un vis de-al meu să aduc în ţară artiştii timişoreni care locuiesc în străinătate şi să reformăm quartetul Gondi. Această trupă a fost bandul preferat al lui Johnny Răducanu. Am şi scos un album cu el. Pot să spun că a fost prima mea formaţie. Iniţial am fost eu, Toni Kuhn şi Dan Ionescu, iar apoi, când a revenit de la Bucureşti, ne-am alăturat maestrului Eugen Gondi, care era deja faimos. Eram prima trupă din România care avea doi chitarişti, precum The Beatles sau Shadows”, a declarat Johnny Bota.


Doi muzicieni de valoare


Chitaristul Dan Ionescu trăieşte în Canada, Toronto, unde are şi o şcoală de muzică. Eugen Gondi, care locuieşte la Amsterdam, lucrează ca restaurator la Rijksmuseum, cel mai mare muzeu din Olanda. Toboşarul îşi aminteşte cu plăcere de quartetul cu care a cântat Johnny Răducanu. „Era o formulă inedită la acea vreme. Soundul trupei era ceva nou. Erau compoziţiile noastre”, a spus Eugen Gondi, care a fost şi profesor de percuţie la Şcoala Populară de Artă, dar şi artist plastic, el pictând şi expunând în atelierul său.
Gala Jazz-Blues „Kamo” s-a încheiat, aseară, cu concertele susţinute de Mario&The Teachers din Arad, Jazz Guitar Quartet, alături de cunoscutul chitarist maghiar Gyarfas Istvan, Mircea Bunea Trio şi Blue Family, din Serbia.

Citeşte aici povestea "olandezului" Eugen Gondi

Recunoştinţă
Gala Jazz-Blues „Kamo” a primit numele în memoria fondatorului său, regretatul Bela Kamocsa

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările