Ambulanţa Prinţului Charles, intervenţie de urgenţă la biserica romano-catolică de la Ofseniţa FOTO
0Ambulanţa pentru Monumente Banat - al cărei principal susţinător este Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles, a reluat, joi, lucrările de la biserica romano-catolică din satul timişean Ofseniţa – comuna Banloc.
În cadrul celei de-a treia etape a intervenţiei, joi, cei de la Ambulanţa pentru Monumente au ridicat un acoperiş pe turnul bisericii romano-catolcie de la Ofseniţa. Coiful a fost construit la sol din lemn şi tablă şi va avea rolul de a stopa degradarea, cel puţin un timp, până la restaurări mai ample.
GALERIE FOTO
„Acum ridicat coiful pe turnul cu ajutorul unei macarale. Este una dintre ultimele etape prin care trece această biserică. Mai sunt nişte mici intervenţii de făcut. Biserica este abandonată de câţiva ani, a avut o soartă mai tristă. Nu mai are acoperiş peste nava bisericii, nu avea nici peste turn. Prin intervenţia noastră am încercat să stopăm degradările, astfel încât să nu mai pătrundă apa”, a spus Betina Varga, de la Ambulanţa pentru Monumente Banat.
Voluntarii de la Ambulanţa pentru Monumente au început lucrările de punere în siguranţă a bisericii de la Ofseniţa în septembrie 2020. Intenţia lor era să stopeze practic continuarea degradărilor. Astfel, s-au întărit zidurile, s-a mai realizat un acoperiş deasupra altarului.
“De la început ne-am propus trei etape. Prima a fost realizarea unui coronament pe zidurile longitudinale. E o structură din lemn, acoperită cu tablă care se află deasupra zidurilor, încât să oprit pătrunderea apei în cărămidă. O altă etapă a fost închiderea acoperişului care există parţial deasupra altarului. Iar ultima etapă a fost coiful pentru turnului biserici. Este o intervenţie temporară astfel încât să mai prelungească viaţa monumentului pentru încă câţiva ani”, a mai spus Betina Varga.
"Scopul nostru nu este să restaurăm"
Pentru lucările de la biserica din Ofseniţa, Ambulanţa pentru Monumente a primit o sponsorizare de 15.000 de euro de la Profi România.
“Noi lucrăm în special din sponsorizări. Ne-a susţinut şi comunitatea locală cu mâncare şi cazare pentru voluntari. Iar la nivel naţional suntem sprijiniţi de fundaţia Prinţului Charles, care este susţinătrul principal al proiectului. Ambulanţa funcţionează ca un proiect naţional. În primii ani a fost doar în jurul Transilvaniei, iar acum ne-am extins şi în Banat, ceea ce înseamnă judeţele Timiş şi Caraş-Severin. De la fundaţia Prinţului Charles primim sprijin financiar pentru fiecare intervenţie. Scopul nostru nu este să restaurăm. Ne numim Ambulanţă şi intervenim de urgenţă, pentru a stopa degradările principale. Eliminăm cauzele, practic prelungim viaţa monumentelor”, a adăugat Betina Varga.
Spaţiu inedit pentru evenimente
Episcopia Romano-Catolică Timişoara a cedat biserica Asociaţiei Semper Agape, care s-a înhămat la un proiect de a genera un spaţiu pentru întâlniri, pentru evenimente artistice, culturale, cu muzică, cu poezie.
“Asociaţia Semper Agape este alcătuită din enoriaşii de la Mănăstirea Partoş, care se află în apropiere. Ei derulează de câţiva ani un festival. Organizează diferit concerte corale, instrumentale, poezie şi expoziţii. Dorinţa lor a fost să extindă acest festival şi la Ofseniţa. Anul acesta chiar se va realiza acest lucru. Pentru asta a fost nevoie să punem biserica în siguranţă, nu se putea organiza acolo nimic pentru că exista riscul să se prăbuşească zidul, să cadă cărămizi. Prin intervenţia noastră, am eliminat riscurile. Acum e pusă în siguranţă şi se poate exploatată. Cu toate că am păstrat biserica în stare de ruină, era aer o atmosfera aparte. În interior au crescut şi câţiva copaci de-a lungul anilor, este un peisaj foarte interesant”, a mai spus Varga.
Satul a rămas fără romano-catolici
Biserica romano-catolică din Ofseniţa a fost construită în anul 1878, din donaţiile baronului Karátsonyi Jenő. Astăzi au mai rămas doar zidurile din lăcaşul de cult. Biserica Romano-catolică a funcţionat până în 12 iunie 1991, când marele cutremur, cu epicentrul la Banloc, a transformat-o în ruină.
Clopotele au mai fost auzite cu diferite ocazii până în anul 2007, când turnul bisericii a căzut în timpul unei furtuni puternice.
Satul Ofseniţa a fost colonizat de şvabi, în perioada 1800-1804 (iniţial fiind locuit de sârbi), însă urmaşii acestora au început să plece după al doilea război mondial. Satul a continuat să fie majoritar german până la începutul anilor '90, când a urmat ultimul mare val de plecări, în timpul căruia aproape toţi şvabii au plecat în Germania. Din cauza emigrării enoriaşilor, biserica a rămas fără comunitatea care o întreţinea.
Vă mai recomandăm:
FOTO „Ambulanţa” Prinţului Charles salvează biserica romano-catolică de la Ofseniţa. „E atâta istorie şi poezie...“
FOTO Biserică romano-catolică transformată într-o ruină după plecarea nemţilor
FOTO Mitropolia Banatului ţine de zece ani în ruină Castelul de la Banloc. „Nu au fonduri. Catedrala Neamului absoarbe o mare parte din banii bisericii“