VIDEO Povestea lui Mitel Pasăre, care a impresionat juriul de la «Românii au talent» cântând Ciocârlia cu gura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitel Pasăre a participat la «Românii au telent» şi a impresionat juriul cântând Ciocârlia cu gura. Gorjeanul este profesor de nai la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu» din Târgu Jiu, fiind un prieten apropiat al artistului Gheorghe Zamfir.

Mitel Păsăre a reuşit să intepreteze Ciocârlia mai mult din gură, fiind aplaudat la scenă deschisă de spectatori şi membrii juriului. Acesta a trecut în etapa următoare cu trei de «Da». Mitel Pasăre este profesor de nai la Liceul de muzică şi arte plastice din Târgu Jiu, fiind , la un moment dat, chiar şi directorul unităţii de învăţământ.

În urmă cu aproximativ doi ani a reuşit să obţină tiltul de doctor în muzică, după o prezentare în care a cântat la numai puţin de 20 de instrumente. Teză de doctorat a fost susţinută la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti în faţa unui juriu format din cinci membri reprezentanţi ai unor universităţi din ţară. Tema tezei de doctorat pe care a susţinut-o Mitel Pasăre a fost «Instrumentele muzicale populare aerofone în practica gorjenească». Acesta a prezentat 52 de instrumente muzicale.  Îndrumătorul tezei de doctorat a fost Gheorghe Oprea, un cunoscut folclorist şi şeful catedrei de muzicologie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

A cântat cu acordeonul prin autobuze

S-a născut pe data de 24 ianuarie 1965 în comuna Prigoria, din judeţul Gorj. A avut de mic o înclinaţie către muzică. Se urca prin copaci după frunze la care să cânte. Provine dintr-o familie săracă, astfel că nu a avut susţinerea necesară pentru a-şi urma vocaţia. A cântat cu acordeonul prin autobuze, la nunţi sau la botezuri pentru a-şi câştiga existenţa şi studia muzica. În clasa a IX-a a participat la cursurile la catedra de nai şi acordeon a Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. După ce a urmat armata, care era obligatorie în perioada respectivă, a mers la cabinetul lui Nicolae Ceauşescu, pentru a i se da de lucru. A fost angajat ca măturător în Cişmigiu şi a dormit pe o bancă, sub cerul liber.

Am terminat armata şi nu ştiam încotro să o apuc. Singura dorinţă a mea era să cânt. M-am dus la cabinetul lui Nicolae Ceauşescu să-mi dea de lucru. Am fost angajat ca măturător în Parcul Cişmigiu. Dormeam tot acolo, pe bănci, din cauză că nu aveam unde să stau“, povesteşte Mitel Pasăre.

A cântat în fosta Iugoslavie, prin restaurante. A revenit în ţară,  după un timp s-a angajat ca instructor de muzică la Casa de Cultură a Tineretului din Târgu-Jiu. A mai avut diferite meserii până când s-a înscris la Facultatea de Muzică. Din anul 1996 a devenit profesor la catedra de instrumente muzicale la „Clubul Elevilor“ şi tot aici ca dirijor al Ansamblului Muguraşii Gorjului. Aici a înfiinţat catedra de nai, unde şi-a amenajat cu resurse proprii o sală de cursuri.

Copilul de suflet al lui Zamfir

Marele vis care i s-a împlinit a fost acela de a-l cunoaşte pe maestru Gheorghe Zamfir, pe care-l admira de mic copil. „Prin intermediul profesoarei de la fqacultate l-am cunoscut în sfârşit pe Gheorghe Zamfir. Pentru că nu exista în Gorj o metodă de nai, l-am rugat să-mi ofere una ca să învăţ elevii după ea. Pe lângă carte mi-a oferit cadou şi un nai. De atunci am rămas prieteni buni. Mă consideră copilul lui de suflet“, ne povesteşte Mitel Pasăre.

Acesta confecţionează manual instumente muzicale. Are această pasiune de mic, atunci când a realizat primul nai din spice de grâu şi miez de pâine. În tinereţe a lucrat la un nai din oase de picioare de curcan. „Am dăruit 70 de naiuri elevilor de care eu m-am ocupat. Le confecţionez din bambus cumpărat din Franţa“, spune profesorul doctor.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite