Cum s-a sacrificat un licean român ca să ajungă la Oxford. Noaptea muncea într-un hotel, iar ziua studia la bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul lui Denis Piţurlea, preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, este de a studia la renumita universitate britanică Oxford. Pentru a se obişnui cu sistemul de învăţământ, liceanul şi-a sacrificat vacanţa de vară: a trăit trei luni în Oxfordshire, o localitatea aflată la 30 de kilometri de Oxford University, a muncit la un hotel şi a studiat la biblioteca universităţii.

Experienţa petrecută în Anglia a avut o mare însemnătate pentru Denis Piţurlea (18 ani). Liceanul din clasa a XII-a a avut multe de învăţat despre cum trebuie să se adapteze pentru a izbuti să fie admis la una dintre cele mai apreciate universităţi din lume. Tânărul a muncit pe perioada vacanţei de vară într-un hotel din Marea Britanie şi a participat la mai multe acţiuni desfăşurate de universitate. A participat chiar şi la o dezbatere susţinută de decanul facultăţii de economie şi management la care îşi doreşte să fie admis. 

„Am ajuns în Anglia cu ajutorul unui prieten din ţară care locuieşte acolo de câţiva ani şi este manager la un hotel. Vreau să studiez în Anglia şi, dacă mi s-a ivit ocazia, am plecat. Am muncit la un hotel din Oxfordshire. Am învăţat, am putut studia şi m-am acomodat cu viaţa de acolo. Perioada petrecută în Anglia a fost ocazia perfectă pentru mine pentru a explora un mediu nou de unul singur. Astfel, am fost nevoit să îmi calculez un buget propriu din care să trăiesc, stabilindu-l în funcţie de priorităţi. De asemenea, trebuia să vorbesc în engleză şi să mă adaptez la un sistem diferit. Prima lună mi-am rezervat-o pentru studiu, începând cu gramatica limbii engleze. Apoi, după ce am participat la un Open Day la Oxford University, am aflat că există un centru de admitere pentru managament şi economie. A doua zi am participat la o dezbatere susţinută de decanul universităţii. Am stat până la final şi apoi l-am întrebat ce cărţi îmi recomandă şi mi-a recomandat să merg la biblioteca universităţii“, a povestit Denis.

LA BIBLIOTECA UNIVERSITĂŢII OXFORD

Ambiţios, Denis a mers la centrul de admitere şi, în urma susţinerii unui interviu, a primit permisunea să frecventeze biblioteca universităţii, cu toate că de această facilitate se bucură doar studenţii.

image
„Am primit accesul timp de două luni la toate bibliotecile Bodleian. Astfel, mergeam zilnic acolo ca să citesc despre economie. În ţară la noi nu am găsit asemenea cărţi. Sunt cărţi academice care se studiază şi în primul an de facultate. Am dorit să am un prim contact cu aceste cărţi. Există o motivaţie în plus să înveţi când te gândeşti la personalităţile care au studiat în locul respectiv. În a doua lună, am început să vizitez împrejurimile şi să mă bucur de peisajele uimitoare ale naturii sau de clădirile renumite ale zonei“,

a explicat Denis. 

Noaptea muncea, iar ziua studia 

Tânărul a lucrat pe timpul nopţii, iar ziua mergea să studieze la biblioteca Universităţii Oxford.

image

„Am fost «night assistant», adică stăteam la recepţie noaptea, iar pe lângă primirea turiştilor, întocmirea de facturi şi încasarea banilor, trebuia să mai asigurăm şi securitatea, pentru că eram doar o singură echipă care rămânea pe timpul nopţii. De două ori pe noapte trebuia să verificăm tot hotelul. De asemenea, tot noi duceam comenzile pentru room service. După ce terminam munca, pe la 7-8 dimineaţa, dormeam şase ore, după care mergeam cu autobuzul o oră până la biblioteca universităţii, unde studiam timp de două ore şi jumătate. Apoi mă întorceam, pentru că trebuia să mă pregătesc de lucru“, relatează liceanul. Cu banii câştigaţi în Anglia şi-a cumpărat cărţi, dar şi un laptop şi un telefon mobil, iar o bună parte au fost cheltuiţi cu transportul la universitate.

TESTE PENTRU ADMITERE

Liceanul din Târgu Jiu a aplicat pentru admitere la Universitatea Oxford, după care va urma să susţină un test în luna noiembrie. „Deşi m-am hotărât abia în acest an, fiind destul de târziu, după toate experienţele pe care le-am avut acolo, m-am hotărât să aplic în domeniul management şi economie. Visul meu este să intru la Oxford Academy sau London School of Economics. Procedura de aplicare constă într-un eseu de o pagină şi jumătate în care trebuie să prezint motivaţiile şi activităţile mele de până acum, dar şi recomandarea unui profesor care mă cunoaşte foarte bine. După aceea, urmează să susţin în luna noiembrie un test cu probleme de logică şi gândire critică în engleză destul de complicat, din cauza timpului limitat. Toate acestea sunt trimise la universităţi care le analizează şi, în funcţie de rezultate, cheamă candidaţii la interviu. Dacă eşti acceptat, pot fi puse câteva cerinţe, ca de exemplu o notă bună la Bac şi la testul de engleză. Este un proces destul de greu, dar sper să reuşesc!“, a spus Denis Piţurlea. 

VREA SĂ-ŞI DESCHIDĂ PROPRIA FIRMĂ 

Dorinţa lui Denis este de a avea propria companie şi, din acest motiv, vrea să fie pregătit cât mai bine: „Îmi doresc să studiez managementul în Anglia pentru că în ţară nu aş avea multe oportunităţi. O diplomă în ţară nu mă ajută foarte mult. Visul meu este să devin antreprenor. Vreau să îmi deschid propria companie unde angajaţii să fie respectaţi pentru munca depusă. De asemenea, vreau să creez un buget cu care să investesc în educaţia persoanelor cu potenţial şi să sprijin persoanele cu nevoi sociale. Încă nu m-am decis în ce domeniu mi-aş dori să activeze firma“. 

PASIONAT DE PIAN

Cea mai mare pasiune a liceanului este muzica. „Iubesc să o ascult, dar mai ales să cânt. Pianul este pentru mine o metodă de a transforma ceea ce simt în sunete. Am început să studiez pianul la vârsta de şapte ani, cu o profesoară în particular, apoi am continuat să învăţ singur“, spune Denis. El a pregătit mai mulţi copii care au dorit să înveţe să cânte la pian. „Acum un an şi jumătate am fost cu mai mulţi copii în colindat şi au aflat că eu cânt la pian. Părinţii m-au rugat să-i învăţ să cânte şi am acceptat. S-au anunţat între ei şi aşa s-a aflat. Am fost nevoit să refuz, pentru că nu mai aveam timp pentru şcoală“, a mai spus liceanul.

De asemenea printre alte pasiuni ale lui Denis se numără şi drumeţiile montane, deoarece„acolo simt că orice limită dispare“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite