Turiştii le dau tot mai des „extemporal” salvamontiştilor. Sfaturi utile pentru cei ce se aventurează pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa Salvamont Dâmboviţa. FOTO: Facebook
Echipa Salvamont Dâmboviţa. FOTO: Facebook

Pentru că tot mai multe persoane au de suferit după ce urcă pe munte, salvamontiştii trag un semnal de alarmă. „Trebuie să învăţăm să respectăm muntele”, spun salvatorii.

Ştefan Deaconescu, salvamontist din tată-n fiu, spune că nu e nicio problemă să ne reîntoarcem pe munte, dar trebuie să fim cu mult mai atenţi în toate etapele excursiei noastre. 

„Toţi iubitorii muntelui care doresc să ajungă în zona montană Peştera-Padina, trebuie să fie echipaţi specific perioadei de iarnă. Înainte, turiştii treceau pe la Salvamont şi anunţau traseul pe care vor să îl parcurgă. Acum se duc de capul lor şi ajungem să îi recuperăm degeraţi sau loviţi”, spune Ştefan. 

În Staţiunea Turistică de Interes Naţional Peştera-Padina a nins mult săptămâna trecută, transformând întreaga zonă într-un peisaj parcă desprins dintr-o poveste. Deplasările către Staţiunea Turistică de Interes Naţional Peştera-Padina trebuie să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător sezonului rece.

Imagine indisponibilă

„Trebuie să fim atenţi, prudenţi, responsabili şi să respectăm regulile de siguranţă specifice pentru activităţile montane la care trebuie să adăugăm toate precauţiile legate de COVID-19. Iubitorii muntelui care doresc în următoarele zile să ajungă în zona montană Peştera-Padina trebuie să fie echipaţi specific perioadei de iarnă”, spune Ştefan Deaconescu. (FOTO: dreapta)

Precauţii legate de răspândirea COVID-19

În privinţa deplasărilor în zona montană Peştera-Padina, salvatorii ne recomandă, în primul rând, să evităm aglomeraţiile şi să respectăm toate regulile de siguranţă specifice pentru activităţile montane la care trebuie să adăugăm toate precauţiile legate de COVID-19.

„Pe turişti îi rugăm să respecte cu stricteţe semnificaţiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare şi reglementare. Să nu blocheze căile de acces pentru a putea oferi posibilitatea societăţii LDP Dâmboviţa dar şi echipelor de intervenţie să acţioneze dacă situaţia o impune”, spune salvamontistul. 

O soluţie la îndemână în situaţii de criză este activarea pe telefon a aplicaţiei Salvamont-Vodafone. Din rucsac nu trebuie să lipsească un acumulator de rezervă şi tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranţă.

„La toate acestea trebuie să fim atenţi la animalele sălbatice, pentru că în această primă perioadă nu sunt obişnuite cu prezenţa noastră pe munte şi nu ştim cum pot reacţiona”, adaugă Deaconescu. 

Telefoane utile:

- Salvamont Salvaspeo Dambovita 0726686685

- Dispeceraul National Salvamont  0725826668 ( 0salvamont) pentru informaţii si recomandări privind zona montană - 112 pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.

- Nu uitaţi, Echipa Salvamont-Salvaspeo Dâmboviţa, prietenul Dumneavoastră de pe cărările munţilor!

Padina-Peştera atrage ca un magnet

Până prin 2015, când în zona Padina-Peştera nu existau drumuri asfaltate, ajungeau aproximativ 200.000 de vizitatori anual. Acum, când există Transbucegi, una dintre cele mai spectaculoase şosele din ţară, numărul turiştilor s-a dublat. De pildă, în minivacanţa de Revelion, piscurile Bucegilor dâmboviţeni au fost străbătute de 20.000 de maşini, potrivit Poliţiei, făcând o concurenţă serioasă Văii Prahovei, veşnic blocată. 

Deşi nu dispune de o pistă de schi, în timpul iernii, Padina-Peştera are un mare avantaj: aici se poate practica schiul de tură până în luna martie. „Există un potenţial fantastic pentru cei care fac schi de tură. Schiul de tură este o formă de schi off-piste, care se desfăşoară în afara pârtiilor amenajate şi care presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare, cât şi în coborâre, folosind propria forţă a schiorului, spre deosebire de schiul alpin, care foloseşte mijloace mecanizate pentru urcare, axate în cea mai mare parte pe transportul pe cablu“, a explicat salvamontistul Geo Badea.

statiunea padina pestera


Ski tură în Bucegi. FOTO Geo Badea, alpinist

   

Totuşi, oamenii muntelui spun că de la Babele la Peştera a existat cândva o pârtie de schi, inaugurată în anul 1976, când a fost pusă în funcţiune şi telecabina Babele-Peştera. Pârtia a funcţionat însă doar până în anul 2000, pentru că nu a fost întreţinută. „Pârtia era localizată la o diferenţă de nivel de 600 de metri şi avea 3,6 kilometri. Şi acum ar putea fi pusă în funcţiune. 

Zona Padina-Peştera, din judeţul Dâmboviţa, a fost declarată staţiune de interes naţional în martie 2018 şi este amplasată integral într-un parc natural, fiind unica de acest fel din ţară. A rămas singura zonă turistică încă neatinstă de oamenii cu putere financiară, deşi promite enorm din toate punctele de vedere, iar turiştii se înmulţesc de la an la an. 

Vă mai recomandăm şi:

Aventuri de iarnă în Padina-Peştera. Locul perfect pentru savurarea vinului fiert, dar şi pentru schiul de tură

Proiect unic în România, după 1989. Construirea unui oraş de la zero, în Staţiunea Padina-Peştera

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite