Târgovişte:Dumitru Dobra sculptează pentru Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculpturile lui Dumitru Dobra pot fi admirate în multe biserici din judeţul Dâmboviţa, în lăcaşuri de cult din ţară, dar şi din SUA.

Dumitru Dobra locuieşte şi lucrează într-un mic colţ de rai din comuna dâmboviţeană Vulcana Băi, aflată la peste 20 de kilometri de municipiul Târgovişte.

Cum păşeşti în curtea lui, îţi dai seama că iubeşte frumosul, natura, sunt flori pretutindeni, copaci din cei mai frumoşi, iar stilul în care este amenajată grădina sa i-ar face invidioşi chiar şi pe cei mai renumiţi specialişti în domeniu.

Lucrează de 30 de ani numai mobilier bisericesc

Peste tot se află sculpturile sale. Lucrează de 30 de ani, în lemn, numai mobilier bisericesc, iar lucrările sale se află în foarte multe lăcaşuri de cult cum ar fi Centrul Ecumenic din Vulcana Băi, Biserica “Sfinţii Arhanghel  Mihail şi Gavril” din Târgovişte, la Seminarul Teologic, la biserci din municipiul Bucureşti sau la o biserica ortodoxă din Statele Unite ale Americii.

Lucrează în lemn de când se ştie, iar în familia sa nimeni nu a mai avut un asemenea talent. “Tata era morar, n-avea niciun fel de tangenţă cu sculptura în lemn”, spune râzând Dumitru Dobra.

Peste 15 ani a lucrat şi ca proiectant

Povesteşte că peste 15 ani a fost proiectant la o unitate militară din Târgovişte. Comandantul său a fost uimit de talentul său, aşa că vreme de aproape patru ani a realizat şi obiecte de artă, folosite de regimul comunist drept trofee la evenimente de genul “Cântarea României”. A fost remarcat şi Ion Gheorghe Maurer, care vreme de 13 ani a fost prim-ministrul României.

A avut curajul, ca în regimul communist, să ceară să devină liber profesionist, lucru pe care l-a obţinut cu mare greutate, fiind obligat să urmeze, pentru aproximativ doi ani, cursurile Şcolii de Arte din Târgovişte.
“N-am prea trecut pe acolo, pentru că nu prea aveam ce mai învăţa”, spune Dumitru Dobra.

Nu vrea să dezamăgească pe nimeni

Cu toate acestea, recunoaşte că nu este uşor, că are termene limită pe care trebuie să le respecte, pentru că ceilaţi se bzează pe seriozitatea şi talentul său.

“Mă ajută şi soţia mea atunci când avem comenzi multe. Intrăm în atelier la ora 8.00 dimineaţa şi terminăm pe la zece seara, pentru că avem foarte mult de muncă. Dacă am un termen stabilit, trebuie să-l respect. Cuvântul dat trebuie respectat, pentru că, în caz contrar, poţi încurca lucrurile”, mai spune sculptorul.

Îi este recuniscător lui Dumnezeu pentru talentul său

Crede cu tărie în Dumnezeu, căruia îi mulţumeşte zi de zi pentru talentul său, şi spune că prin lucrările sale îşi arată credinţa.

“Cred în Dumnezeu, dar nu fac paradă cu credinţa mea. N-as putea să fac ceea ce fac, fără ajutorul Lui şi îi sunt recunoscător pentru ceea ce mi-a dat, pentru ceea ce sunt azi”, a încheiat Dumitru Dobra.

Întrebări şi răspunsuri

Rep: De ce aţi ales să lucraţi şi să locuiţi la Vulcana Băi. De ce nu în Târgovişte sau oricare alt oraş din judeţ?
D.D. Este un loc superb, liniştit, cu oameni de calitate. Aici n-am auzit scandaluri, certuri, ceea ce mi se pare extraordinar la o comunitate rurală. În plus, am apă curentă, gaze, un peisaj cum rar am mai văzut. Ce mi-ar trebui mai mult? N-aş pleca de aici pentru nimic în lume!

Rep: Am înţeles că o altă pasiune este muntele, natura. Vă mai duceţi şi acum în drumeţii?
D.D. Acum, la 62 de ani, e mai greu, dar mai plecăm. De la 20 de ani, vară de vară, mergeam pe munte chiar şi o lună întreagă. Stăteam cu cortul, nu la hoteluri şi pensiuni cum se practică acum. Ţin minte că mi-am luat şi fetiţa de un an şi jumătate. O duceam într-un rucsac şi colindam munţii. De-a lungul timpului, am traversat cu piciorul munţii pănă la Dunăre.

Ce îi place

Îmi place şi pictura, dar nu la fel de mult ca sculptura. Îmi place natura, viaţa, frumosul. Am talent şi la bucătărie. Ştiu să gătesc de la ciorbe la sarmale, cârnaţi. Îmi ies foarte bine şi murăturile.

Ce nu-i place

Hoţia, minciuna, sistemul în care trăim. Ca să obţii o aprobare trebuie să stai ore întregi în faţa unui birou, pierzi timp preţios, e aberant. Nu-mi place dezordinea, mizeria, cei care lasă gunoi în urma lor. În România este o agresiune teribilă asupra naturii

Profil

Născut 6 iulie 1946 Cândeşti Vale
Căsătorit, 3 copii
Studii: Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”Buzău

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite