Radiografie sumbră pentru anul agricol 2019. Cu cât va scădea producţia în sectorul legume-fructe

Radiografie sumbră pentru anul agricol 2019. Cu cât va scădea producţia în sectorul legume-fructe

Producţia de legume şi cereale a României va fi mai mică cel puţin cu 20% în 2019, fără a mai vorbi de eventuale calamităţi care ar putea veni.

După o vară secetoasă, avem parte de o toamnă păguboasă pentru agricultori, iar efectele negative se vor vedea abia la anul, anunţă specialiştii. Anul 2019 se anunţă un an greu pentru agricultorii din România.

 
Producţia de legume şi cereale a României va fi mai mică cel puţin cu 20% în 2019, fără a mai vorbi de eventuale calamităţi care ar putea veni, spun agricultorii. 
 
„Au fost condiţii vitrege, dramatice chiar. Am avut probleme la grâu şi rapiţă şi nu se ştie ce se va recolta la primăvară. Producţiile vor fi foarte mici anul viitor. Unele culturi vor face producţie mică, iar unele nu vor mai exista deloc. Dau exemplul rapiţei. Aprilie şi mai au fost luni de vară, iar iunie şi iulie au fost luni de primăvară, cu ploi abundente, care au dus la degradarea grâului, de exemplu”, ne-a spus Tudor Dorobanţu, fermier din judeţul Dâmboviţa, care deţine şi functia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor din Agricultură „Terra“.
 
În aceste condiţii, mulţi agricultori se vor lăsa de meserie, mai ales că nu vor avea cu cine să muncească. 
 
„Am mulţi colegi agricultori care renunţă la activitate pentru că nu îşi pot acoperi cheltuielile. Asta e o situaţie delicată, pentru că sectorul legume-fructe presupune forţă de muncă şi odată pierdută această forţă de muncă nu prea mai poţi să o înlocuieşti. Oricum avem o problemă reală cu muncitorii în România, iar după o perioadă în care nu i-ai mai chemat la muncă, pentru că n-ai avut la ce, e foarte greu să îi mai prinzi”, mai spune Dorobanţu.
 
Şi ţăranii din Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, spun că, din cauză că nu a plouat în partea a doua a verii, recolta de dovleci s-a înjumătăţit faţă de anul trecut, iar în 2019 va fi la fel.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: