„Ieri” baron, „azi”, uitat de lume. Deputatul Ion Stan, fost şef al Comisiei de control a SRI, victimă a propriilor declaraţii

„Ieri” baron, „azi”, uitat de lume. Deputatul Ion Stan, fost şef al Comisiei de control a SRI, victimă a propriilor declaraţii

Deputatul PSD Ion Stan a fost, timp de mulţi ani (1996 - 2012), figura marcantă a judeţului Dâmboviţa, cunoscut ca un judeţ “roşu”

Deputatul PSD Ion Stan a fost, timp de mulţi ani (1996 - 2012), figura marcantă a judeţului Dâmboviţa, cunoscut ca un judeţ “roşu”. Declaraţiile sale despre "Puterea de la Bucureşti" pe care o acuza de conspiraţie şi trădare naţională în beneficiul FMI l-au afundat. În prezent are un dosar pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Extras din declaraţia lui Stan:
 
Puterea de la Bucureşti este cel puţin complice la o manoperă sistemică de falsificare a indicatorilor macroeconomici, care a împins la decizii politice greşite, ale căror efecte sunt trădarea de ţară, în varianta subminării economice şi a ştirbirii suveranităţii şi independenţei politice, urmare a aservirii faţă de organizaţii străine. Deşi anticipăm lipsa voinţei politice de a scoate adevărul la lumina legii, este bine să se ştie că faptele ce urmează pot fi cuantificate penal cu detenţia pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
 
Astfel, la momentul actual, anul 2012, diferenţa dintre datele macroeconomice reale şi cele făcute oficial publice (după “prelucrarea” de către BNR, Ministerul Finanţelor Publice, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză) a ajuns, pe calea adâncirii diferenţei, menţinută în mod voit, dintre capacitatea administrativă macroeconomică şi capacitatea de evoluţie a economiei reale şi pe calea efectelor dezvoltării economiei reale, la dimensiuni considerabile. Datele privind produsul industrial brut sunt subevaluate cu circa 20 la sută (PIB real = PIB comunicat public + 20%)".
 
 
Traseu politic
 
Fostul lider al PSD Dâmboviţa este la al patrulea mandat consecutiv de deputat, în prezent fiind cel mai vechi parlamentar al judeţului. Din 1996 şi până mai anul trecut, Ion Stan s-a aflat în prim-planul scenei politice judeţene şi chiar naţionale, fiind un politician cu stare financiară bună. 
În 1996, Ion Stan a fost şi prefect al judeţului Dâmboviţa.
 
Averea lui Ion Stan
 
Conform declaraţiei de avere din septembrie 2012, Ion Stan deţine şase terenuri intravilane, o casă de locuit în Târgovişte, o casă de vacanţă în Dâmboviţa şi un apartament în Constanţa.
 
În 2012 şi-a cumpărat un autoturism Dacia Duster. Are 28.078,61 lei într-un cont bancar, depre care menţionează că sunt bani moşteniţi de soţia sa. El deţine acţiuni la SC Alimentara Târgovişte pentru care în anul 2011 a încasat dividende de 26.652 lei. De asemenea, în ultimul an fiscal, Ion Stan a încasat indemnizaţia de deputat de 61.956 lei, iar soţia sa a obţinut un salariu de 29.015 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.
  
De altfel, din 1996 şi până în acest an el a fost preşedintele Organizaţiei judeţene Dâmboviţa a PSD. În 19 iunie 2012, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a votat, cu unanimitate, schimbarea preşedintelui organizaţiei PSD Dâmboviţa Ion Stan cu noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu.
 
Totuşi, Ion Stan candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie.
 
Ceartă directă cu Ponta
 
Deputatul PSD Ion Stan, demis în iunie 2012 din funcţia de preşedinte al PSD Dâmboviţa, îl acuza pe Victor Ponta că încearcă să alunge din partid "persoanele incomode domniei sale şi familiei domniei sale". Ponta i-ar fi reproşat  lipsa de implicare în campania electorală pentru alegerile locale.
 
"Acuzaţiile lui Ponta sunt minciuni, speculaţii ordinare. Mi-a propus un târg, să cedez funcţia de preşedinte al filialei colegului meu Tutuianu, în schimbul unui mandat eligibil de parlamentar. I-am spus că nu accept să fac acest lucru. Ponta i-a promis lui Tutuianu că dacă iese preşedinte de Consiliu Judeţean îi va oferi şi funcţia de preşedinte al filialei. Nu ştiam că preşedinţii de partide au aceste trofee, care se oferă unor candidaţi, şi că aceste trofee nu mai ţin seamă de procedura statutara, am fost ales de o conferinţa, corect era să fie convocată o nouă conferinţa ", a spus Stan.
 
Stan a fost preşedinte al PSD în perioada 1996-2012.
 
 
Deputatul Ion Stan (PSD), acuzat de trafic de influenţă 
 
Deputatul Ion Stan a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Procurorii sustin ca, in perioada 12 - 14 noiembrie 2012, deputatul Ion Stan a pretins de la un denuntator, om de afaceri, 130.000 lei, bani destinati pentru achizitionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in campania electorala, precum si pentru achizitionarea unor produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.
 
Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denunţătorului (Nicuşor Dima) 130.000 lei, bani destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare. 
 
Studii şi specializări
 
1971 - 1975: elev - Liceul Nucet, Jud.Dâmboviţa;
1978 - 1982: student, ASE Bucureşti;
1984: curs postuniversitar în cadrul ASE Bucureşti;
2002: Colegiul Superior de Siguranţă Naţională;
2003: Colegiului Naţional de Apărare.
 
PROCES:
 
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Respinge plangerea lui Stan fata de prelungirea obligatiei de a nu parasi tara 
 
TERMEN: 27 decembrie 2012 
 
Magistratii resping, ca neintemeiata, plangerea formulata de Ion Stan impotriva ordonantei procurorului din data de 18 decembrie 2012, privind prelungirea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara, data in dosarul nr. 334/P/2012 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei. Instanta obliga petentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva
 
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare 
TERMEN: 24 octombrie 2014 
O noua amanare de aproape o luna. 
 
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen Nou 
TERMEN: 21 noiembrie 2014

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: