“Henri Coandă la telefon. Nu, nu e o glumă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Henri-George Coandă citeşte cu plăcere despre marele inventator
Henri-George Coandă citeşte cu plăcere despre marele inventator

Decanul Facultăţii de Inginerie Electrică Târgovişte este rudă îndepărtată cu inventatorul motorului cu reacţie. Numele este o povară pentru târgovişteanul care a încercat întotdeauna să nu păteze memoria celui care l-a botezat.

La Târgovişte locuiesc rude ale cunoscutului inventator, descendenţi ai ramurii din Nucet a familiei din care provine savantul. Conferenţiar Henri-George Coandă este decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi numele care îi face cinste i-a adus de-a lungul timpului şi dezavantaje. „Întotdeauna am considerat că este greu de ţinut pe umeri un nume aşa mare. Am avut de ales de multe ori în viaţă şi când a fost nevoie să iau o decizie m-am gândit şi la numele meu”, spune târgovişteanul.

Şi-a primit numele de la însuşi Henri Coandă
George Coandă, tatăl profesorului, l-a cunoscut pe marele savant în ianuarie 1969, la Bucureşti şi a descoperit că sunt rude.  „Când m-am recomandat, a rămas suprins de asemănarea de nume şi i-a spus secretarului să-i aducă arborele genealogic. Atunci mi-a arătat că la rădăcini suntem rude. Eram emoţionat. M-a întrebat dacă am copii şi i-am răspuns că soţia mea urmează să nască. Mi-a spus: «Nu am copii. Dacă e băiat nu m-ar deranja să-mi poarte numele». După două luni s-a născut băiatul meu. S-a bucurat când i-am comunicat că îi poartă numele. La scurtă vreme, a murit”, povesteşte George Coandă.

A renunţat la Facultatea de Aeronave din cauza numelui
Numele a fost o povară pentru profesorul târgoviştean în multe momente din viaţă. „Când mă recomand, deseori lumea crede că e o glumă proastă. O dată am expediat un fax pentru a achiziţiona un produs. Nici după două săptămâni nu am primit un răspuns pentru că lumea a crezut că e un banc prost. Acelaşi lucru mi se întâmplă şi la taxiuri”, spune bărbatul.
De teamă că nu se va ridica la nivelul numelui său, a renunţat şi la a studia aeronautica. „Citesc de câte ori am ocazia despre viaţa savantului. Nu am încercat să-i urmez activitatea şi chiar pot spune că m-am ferit, când am avut de ales facultatea. Am avut de ales între două uşi, uşa de la «Aeronave» şi uşa de la «Electronică şi Telecomunicaţii». Chiar erau una lângă cealaltă, la înscrieri, în anul 1987. Şi am ales-o pe cea de-a doua şi pentru că am crezut în acel moment că-mi va fi greu având numele pe care îl am”, îşi aminteşte Henri-George Coandă. De 17 ani este cadru didactic şi nu regretă decizia luată. „Îmi place munca de dascăl. Nu am lucrat niciodată în industrie. Fac cercetare şi nu cred că mi-am greşit drumul. Sunt încântat de meseria mea şi îmi doresc s-o fac cât mai bine”, mărturiseşte decanul Facultăţii de Inginerie Electrică.

A dat mâna cu Aurel Vlaicu
În 1998 l-a cunsocut pe Aurel Vlaicu, decanul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din Cluj Napoca. „Eram tânăr asistent atunci. Deşi ştiam că mă voi întâlni cu acest profesor, nu am realizat decât în momentul întâlnirii situaţia hazlie: Henri Coandă. Încântat. Aurel Vlaicu. Încântat”, povesteşte Henri-George Coandă.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite