Suceava: Alternativele pentru un bronz de nota zece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai accesibile zone pentru plajă sunt cele gratuite, adică pajiştile de pe dealurile din apropierea oraşului. Multe sucevence sunt puţin pretenţioase şi caută să se bronzeze cât mai rapid, fără să ţină cont de indicaţiile medicilor de a evita orele amiezii.

 Sucevencele au început o întrecere în căutarea bronzului perfect. Cel mai la îndemână, dar şi mai scump, este să facă plajă în  locurile publice special amenajate. Multe iubitoare de soare preferă însă locurile unde nu trebuie să plătească taxe şi bilete de intrare.

„Merg în fiecare zi la plajă lângă pădurea de pe Zamca pentru că este un platou întins şi poţi să te bronzezi fără griji. Iau cu mine o carte şi apă şi aşa trece ziua, mai repede şi cu folos“, ne-a povestit Ioana Leonte, studentă. Ioana recunoaşte că, împreună cu prietenele, petrece ore în şir sub razele ultraviolete, chiar dacă ştiu că nu este un obicei sănătos.

Iarba verde, pe alese

Foarte căutate sunt în weekend şi malurile Sucevei sau dealurile din jurul municipiulul. Adolescenţii aflaţi în vacanţă sau tinerii care nu-şi permit un concediu la mare merg în zonele de agrement din oraş, la pădurea din Iţcani, Şcheia sau pe dealul Mănăstirii, la iazul Hagigadari sau Lipoveni.

Pe timpul verii, cremele solare se găsesc la orice magazin sau supermarket, iar preţurile variază de la câţiva lei până la 100 lei. Pentru o protecţie mai bună, persoanele care merg la plajă pot folosi umbrele sau pălării pentru a se proteja de insolaţii.

Medicii sfătuiesc persoanele să nu intre în apă fără o cremă protectoare sau să stea foarte mult direct sub razele ultraviolete. Orarul de plajă cel mai bun este de dimineaţă până la ora 12.00 şi după ora 17.00.

Plajă pe propria răspundere

Puţini tineri ţin însă cont de avertismente, ba unii fac chiar „pe dos“. „Eu stau mai mult la soare în timpul amiezii pentru că atunci prinde bine şi aşa sunt zile când ba e soare, ba nu e şi trece vara şi nu mai apuci să schimbi culoarea pielii pentru iarnă“, ne-a declarat Anca Todiraş, elevă.

Specialiştii spun însă că riscurile sunt foarte mari.„Persoanele care doresc să stea la soare trebuie să evite razele ultraviolete care sunt nocive pentru piele, să folosească creme protectoare atât la intrare, cât şi la ieşire din apă, iar cei care au aluniţe din naştere trebuie să evite cât de mult soarele pentru că sunt cei mai expuşi să facă cancer de piele“, a subliniat Doina Ganea Motan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. 

Ştrandul, plin de oameni
Sucevenii merg cu sutele la bazinele ştrandului din Iţcani, unde se pot bucura atât de soare, cât şi de răcoarea apei. Biletul de intrare costă 10 lei pentrua adulţi şi 5 lei pentru copii. Mijloacele de transport care pot deservi aceste persoane sunt autobuzele TPL numărul 5 sau maxi-taxi numărul 30 şi 32, pentru care biletele costă 1,5 lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite