Fermierii suceveni, inspectaţi de comisari europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit noilor reglementări, toţi crescătorii de animale trebuie să suporte din banii lor identificarea şi înregistrarea animalelor, respectiv aplicarea crotaliilor auriculare.

În ultimele două săptămâni, judeţul Suceava şi alte opt judeţe din ţară au fost ţinta mai multor comisari europeni care au inspectat modul în care se respectă reglementările europene din domeniul creşterii animalelor, dar şi care este calea deşeurilor poluante obţinute în urma sacrificării animalelor. „În urma analizei, judeţul nostru nu a primit niciun punct negativ. Stăm bine. Nu foarte bine din cauza oamenilor în vârstă, de la ţară care se adaptează mai greu noilor reglementări“, a explicat Petrea Dulgheru, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.

Cu toate acestea, exemple precum firma „Nicşan Călineşti“ din Şerbăuţi care a fost prinsă la sfârşitul anului trecut cum arunca deşeurile abatorului într-o groapă din zonă, nu au făcut impresie bună comisarilor europeni. Pentru acestea, abatorul avut activitatea suspendată timp de două săptămâni, iar adminitratorul său a fost amendat cu 30.000 de lei. „Nu am mai avut astfel de cazuri şi datorită celor două unităţi de incinerare care există în judeţ. Oricum inspectorii verifică orice reclamaţie apare“, a mai spus Petrea Dulgheru.

Toţi crescătorii de animale îşi cumpără singuri crotaliile

În prezent, potrivit ultimelor reglementări, fermierii trebuie să suporte din buzunarul lor identificare şi înregistrarea animalelor. Astfel, pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale, DSVSA Suceava, împreună cu 79 de furnizori de crotalii vor aduce spre vânzare atât crotalii simple cât şi electronice la Suceava, deoarece se apropie şi Paştele, iar mieii trebuie să fie înregistraţi. „Împreună cu o firmă producătoare am ajuns la o înţelegere să aducă crotaliile la Colegiul Medicilor Veterinari, să le ofere la preţul producătorului şi să nu mai existe intermediari“, a explicat Petrea Dulgheru.

Fermierii şi reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de animale susţin însă că au fost şi înşelaţi şi din cauză crotaliilor. „Am avut probleme din cauza crotaliilor. Am avut cazuri în care nu am reuşit să obţinem subvenţie deoarece existau crotalii cu acelaşi număr de două ori, sau altele oi care aveau crotalii nu erau înregistrate“, s-a plâns Ionel Botnar, reprezentantul Asociaţiei crescătorilor de oi „Mioriţa“ Botoşana, care are 2.000 de capete.

În timp ce unii sunt nemulţumiţi de aceste crotalii, alţii spun că nu au ce să facă şi trebuie să se conformeze. „Am înţeles că asociaţiile sunt scutite de manoperă dacă aleg să le aplice medicii veterinari din localitate, probabil aşa vom proceda deoarece oamenii nu au bani şi vor căuta tot ce e mai ieftin“, ne-a spus Ioan Piticar, fermier şi reprezentantul unei alte asociaţii de crescători de animale din Câmpulung.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite