Cât de eficiente sunt cojile de ceapă drept colorant natural. Bunicii le foloseau la vopsit ouăle de Paşte fără să cunoască explicaţiile ştiinţifice din prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: www.jurnalspiritual.eu
FOTO: www.jurnalspiritual.eu

Ceapa roşie conţine antociani, un colorant natural care face parte din categoria antioxidanţilor şi care este asimilat cu uşurinţă de organismul uman, după cum ne-au spus specialiştii de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Ei bine, fără să deţină explicaţii ştiinţifice, bunicii noştri foloseau cojile de la ceapă ca să vopsească ouăle de Paşte.

Sunt multe gospodine în satele din Bucovina care vopseasc şi acum ouăle cu coji de ceapă roşie. Le place să păstreze tradiţia şi totodată să îşi încânte musafirii de la oraş atunci când vin în vizită. Procedeul este simplu, iar formele imprimate pe coaja ouălor sunt limitate doar de imaginaţia gospodinei.

Pentru această reţetă aveţi nevoie de ouă, o pungă de coji de ceapă roşie, nişte ciorapi de damă de care nu mai aveţi nevoie, aţă, şi frunzuliţe de pătrunjel, păpădie, lobodă sau leuştean. 

Se pun cojile de ceapă la fiert într-o cantitate mică de apă, cât să le acopere. Între timp se pregătesc ouăle. Se spală şi se degresează în prealabil. Pe fiecare ou se pune câte o frunzuliţă, după care se bagă în ciorap. Se leagă ciorapul strâns, pentru ca planta să rămână fixată pe ou.

 Apoi, se fierb ouăle în coji de ceapă timp de 15 minute, după care se răcesc. După ce se dezleagă ciorapii, pe ouă ar trebui să rămână imprimată forma frunzelor. Pentru un plus de strălucire, ouăle se ung fie cu slănină, fie cu ulei. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite