Elevele de nota 10 din cel mai sărac sat al Bărăganului: „Doar mergând la şcoală putem avea parte de succes“

Elevele de nota 10 din cel mai sărac sat al Bărăganului: „Doar mergând la şcoală putem avea parte de succes“

Alexandra Mihai (foto stânga) şi Viviana Stănilă (foto dreapta) singurele eleve de 10 dintr-o şcoală ialomiţeană FOTO: Adi Panait

În Valea Ciorii, o comună ialomiţeană inclusă de guvernanţi pe lista localităţilor defavorizate din România, două eleve fac performanţă în educaţie. Sunt singurele eleve de 10 din toată şcoala şi consideră că învăţătura este singurul lucru care le poate oferi un viitor mai bun şi mai sigur.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comuna Valea Ciorii, din Ialomiţa, este singura localitate din judeţ declarată de Guvernul României drept zonă defavorizată. Iar potrivit statutului conferit de autorităţile de la Bucureşti, oamenii se integrează perfect în peisaj. Cei mai mulţi trăiesc din ajutoarele sociale, iar pe la şcoală n-au trecut de prea multe ori.
 
Şcoala din Valea Ciorii se află în centrul localităţii, la doi paşi de Primărie. Este o clădire mică, dar bine întreţinută în care încap doar 231 de elevi. Iar efectivele de copii se împuţinează de la un an la altul, unitatea riscând să fie comasată cu alte şcoli, dacă acest fenomenul se continuă şi în anii următori. Performanţele obţinute de elevi la învăţătură sunt destul de modeste, foarte mulţi dintre copii preferând să lase deoparte temele şi lecţiile, pentru a le da o mână de ajutor părinţilor la muncile câmpului. 
 
„Este o zonă defavorizată aici unde ne aflăm noi, tocmai de aceea nici performanţele copiilor nu sunt cele mai bune. Chiar şi în aceste condiţii, avem şi copii cu rezultate, pe care îi încurajăm şi-i sprijinim cu tot ce putem”, susţine Ana Maria Marcu, directoarea şcolii din Valea Ciorii. 
 
Reţeta succesului
 
Viviana Stănilă (12 ani) şi Alexandra Mihai (14 ani) sunt eleve în clasele a VI-a şi a VIII-a ale şcolii din cea mai săracă localitate a judeţului Ialomiţa. Şi singurele care au reuşit performanţa de a obţine 10 pe linie la toate materiile. Amândouă sunt cunoscute de toţi ceilalţi elevi şi apreciate pentru eforturile pe care le-au depus ca să înveţe. Viviana este pasionată de muzică, ia lecţii de canto, pian şi chitară, face cursuri de jurnalism şi este pasionată de literatură. Este plină de atitudine şi vorbeşte deschis despre motivul pentru care îi place să înveţe. 
 
„Eu învăţ pentru că ştiu că numai aşa poţi reuşi. Îmi place şcoala, îmi plac toate materiile. Chiar mă descurc foarte bine la toate ” spune eleva cu zâmbetul pe buze. Când timpul îi permite îşi aduce chitara la şcoală şi le cântă colegilor de clasă.
 
Mult mai timidă decât colega sa de şcoală, Alexandra este pasionată de limba engleză şi de modelarea hârtiei. Pentru ea, învăţatul este o joacă de copii. „Da pentru mine şcoala este importantă şi pun mereu educaţia pe primul plan. Sunt convinsă că doar mergând la şcoală putem avea parte de succes. Iar eu îmi doresc să am succes”, spune Alexandra.
 
Planuri de viitor
 
În timp ce mica Viviana visează cu ochii deschişi la o carieră în muzică, Alexandra şi-a proiectat în minte visul unui arhitect de succes. „Eu vreau să ajung o artistă. Nu ştiu sigur dacă voi cânta la pian sau cu vocea, ori voi renunţa la ele pentru chitară. Cert este că asta îmi doresc să fac pe viitor: muzică”, spune Viviana. 
 
Citiţi şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările