Controversata istorie a prezervativului: cum se protejau oamenii în trecut cu intestine de animale şi ţesuturi musculare ale războinicilor ucişi în luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi au fost interzise, prezervativele reprezintă cea mai eficientă metodă contraceptivă FOTO: vreaudreptate.ro
Deşi au fost interzise, prezervativele reprezintă cea mai eficientă metodă contraceptivă FOTO: vreaudreptate.ro

Cu o istorie milenară, prezervativul a îmbrăcat diverse forme. Pentru a evita sarcinile nedorite şi bolile venerice, oamenii foloseau intestine de animale sau textile înmuiate în substanţe chimice speciale. Totuşi, prezervativele erau utilizate în mare taină, fiind blamate pentru că împiedicau perpetuarea speciei umane. În România comunistă, aceste contraceptive erau introduse în ţară ilegal.

Metodele contraceptive au apărut odată cu dezvoltarea societăţii. Primele date cu privire la apariţia prezervativelor sunt atestate cu peste 3.000 de ani în urmă, în Egiptul Antic. Mult mai târziu, în legiunile romane, se presupune că prezervativele erau confecţionate din ţesuturile musculare ale războinicilor ucişi în lupte.

Totuşi prima atestare oficială a prezervativelor se petrece în jurul anului 1610 când, în jurul Castelului Dudley, Anglia, ar fi fost descoperite o mai multe intestine de animale, care ar fi avut aceeaşi utilizare pe care o au astăzi prezervativele din latex. 

Povestea „Doctorului Condom”

La fel de interesantă este şi legenda „Doctorului Condom”, un fel de medic angajat la curtea regelui Carol a II-lea al Anglei, care-i oferea monarhului intestine de animale sau textile stropite cu substanţe chimice speciale, astfel încât acesta să nu contacteze vreo boală venerică de la prostituatele cu care trăia în desfrâu. De la legenda „Doctorului Condom” a apărut astfel cuvântul „condom”, care în limba engleză înseamnă „prezervativ”

Istoria milenară a prezervativului se continuă în a doua jumătate a secolului XIX, când apare prezervativul din cauciuc. El a fost descoperit dintr-o întâmplare, în urma experimentelor făcute de Charles Goodyear, cel care a patentat cauciucul. Se presupune că în 1844, Goodyear, în timp ce încerca să vulcanizeze cauciucul a reuşit să realizeze primul prezervativ. 

O metodă contraceptivă interzisă 

Din 1920 şi până în 1960, istoria prezervativului este una sumbră. El a fost interzis cu desăvârşire pe motiv că ar fi stopat evoluţia umanităţii. Totuşi utilizarea prezervativului nu a fost împiedicată. În societatea americană dintre anii 1940 – 1950, familiile care nu doreau să aibă copii foloseau prezervative din cauciuc pe care le spălau şi le ţineau într-o cutie din lemn, ascunsă în dormitor, într-un sertar special.

Totuşi, în acei ani, discuţiile pe tema prevenirii infectării cu virusuri care provoacă bolile venerice şi împiedicarea sarcinilor nedorite erau considerate un tabu. Pentru a-i determina pe oameni să renunţe la prezervative, guvernele americane din prima jumătate a secolului XX au înfiinţat Asociaţia Americană de Igienă Socială, care milita pentru interzicerea prezervativelor. 

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Germania nazistă, acolo unde utilizarea acestei metode contraceptive era strict interzisă. Din ordinul lui Adolf Hitler cetăţenii germani care foloseau prezervativul erau arestaţi. El a inoculat în conştiinţa publică faptul că oamenii trebuie să se reproducă pentru a crea „o nouă rasă de războinici”.

Concepţia publică despre folosirea prezervativului s-a schimbat însă radical odată cu descoperirea virusului HIV. În urma a numeroase campanii de conştientizare, societatea a înţeles că prevenirea îmbolnăvirii cu acest virus se poate realiza doar prin utilizarea prezervativului. 

Contracepţie în România comunistă 

Regimul comunist de la Bucureşti a avut de asemenea o reacţie virulentă împotriva metodelor contraceptive şi, implicit, a utilizării prezervativelor. Pentru a evita sarcinile nedorite, românii foloseau prezervative de contrabandă, aduse din occident. 

Citiţi şi:

Totul despre sex: patru mituri de care trebuie să te fereşti pentru o relaţie de cuplu fericită

Sex şi depravare în Epoca Luminilor. Marchizul de Sade - cel mai desfrânat personaj din istorie, obsedat de plăceri interzise, care l-au arncat în temniţă

Uimitoarele secrete ale lui Casanova. Cine a fost în realitate amantul desfrânat din istorie

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite