Slatina: Învaţă o meserie în turism ca să scape de sapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu au acceptat să rămână şomeri şi au ales recalificarea
Nu au acceptat să rămână şomeri şi au ales recalificarea

187 de şomeri din mediul rural, majoritatea tineri, sunt calificaţi pe bani europeni în meserii în domeniul turismului.Au ales să se rupă de vatra satului şi să se orienteze spre alte localităţi pentru a-şi găsi un job.

În urmă cu aproape un an de zile, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt a demarat implementarea proiectului „O şansă tinerilor din mediul rural”, un proiect în valoare de 6,74 milioane lei, din care 5,7 milioane lei finanţare Fondul Social European. „Am mers în localităţile oltene şi am consiliat 786 de persoane fără ocupaţie, la cămine culturale sau şcoli. În urma testării vocaţionale, au rămas 600, mare parte orientaţi spre diverse meserii. Unii dintre ei, din zona Corabia, nici măcar la Slatina nu ajunseseră până acum. N-am propus să scoatem tinerii din mediul rural şi să-i transformăm în persoane active, să-i determinăm să plece de acasă să-şi găsească un loc de muncă în altă localitate.”, spune Maria Puşcaş, manager de proiect.

Calificaţi în domeniul turismului
Au fost selectate 196 de persoane, majoritatea tineri, pentru a fi calificate în meseriile lucrător hotelier (recepţioner), cameristă, ospătar şi bucătar. Cursurile au demarat în martie cu 186 de cursanţi, la finalizare urmând ca 42 să fie încadraţi în muncă la agenţii din Olt, Vâlcea sau Constanţa.
“40 de cursanţi au efectuat timp de şapte zile practică la hoteluri din Constanţa, angajatorii de acolo arătându-se intereaţi să angajeze 20 dintre ei. Alţi 30 vor merge la Călimăneşti în perioada 17- 24 iulie. Dacă reuşim să rezolvăm doar câteva cazuri din cele 187, banii sunt bine investiţi. Nu se vor pierde în vatra satului, fără să facă nimic.”, spune managerul.
   
Şi-au schimbat meseria şi vor să lucreze în străinătate

Povestea celor care au ales să nu mai fie şomeri şi să încerce şi altceva decât au fost pregătiţi în şcoală nu diferă prea mult. „Am terminat liceul în Văleni, profil resurse naturale. Când mi s-a propus să particip la aceste cursuri, l-am ales pe cel de ospătar şi pot spune acum că îmi place această meserie şi o practic cu plăcere”, spune Ionela Berindei, 21 de ani, din comuna Văleni.
Ionuţ Chesnoiu, 31 de ani, din comuna Cezieni, a încercat mai multe meserii, însă şi-a găsit vocaţia în urma acestor cursuri. „Am terminat liceul cu profil mecanici auto. Nu mi-a plăcut meseria, iar după stagiul militar am rămas angajat în armată cinci ani. Am abandonat apoi şi am muncit în străinătate alţi cinci, într-o fabrică. Când m-am întors, am aflat de aceste cursuri şi l-am ales pe cel de recepţioner. Aş dori să mă întorc apoi în străinătate să lucrez în acest domeniu”, spune el.
Printre cursanţi, se află şi absolvenţi de colegii de prestigiu din judeţ sau de studii superioare. „Am absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Craiova. Vroiam să lucrez ca şi contabil, însă nu m-a încadrat niciun angajator, toţi au solicitat experienţă. Decât şomer sau la sapă, am ales să urmez cursul de recepţioner şi sper să-mi găsesc un loc de muncă în acest domeniu. Dintre contabil şi recepţioner, cu siguranţă acum aş alege pe ultima. Aş pleca şi din ţară”, spune Georgeta Văduva, 23 de ani, din comuna Urzica.
Cristina Zorlescu, 19 ani, din comuna Izvoarele spune acelaşi lucru: "Am terminat ştiinţe sociale la Colegiul Minulescu. Nu m-am înscris la facultate pentru că nu am vrut să fiu şomer cu diplomă. Am aplicat la curs şi mă gândesc să plec apoi în străinătate unde meseria de ospătar este bine plătită”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite