FOTO Povestea lui Cornel Matei, singurul român campion mondial la şah prin corespondenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Matei (45 de ani), din oraşul Corabia, judeţul Olt, a obţinut, la sfârşitul anului trecut, titlul de campion mondial la şah prin corespondenţă, iar luna aceasta va merge în Germania, la Koln, pentru a i se înmâna premiul, o diplomă şi o plachetă. Ineditul titlu i-a revenit după ani de muncă în “sportul minţii”.

În decembrie anul trecut, după un an în care s-a confruntat cu 14 adversari din toată lumea în grupa finală a turneului de şah prin corespondenţă, Cornel Matei (45 de ani), din Corabia, judeţul Olt, a reuşit să obţină titlul de campion mondial IEGC (International E-mail Chess Group – Grupul Internaţional de Şah prin Corespondenţă). Matei împarte titlul cu germanul Michael Bergmann, fiind la egalitate de puncte cu acesta. La finele acestei luni, românul va merge la Köln, în Germania, pentru a i se înmâna premiul – o diplomă şi o plachetă.

Cornel Matei a descoperit şahul pe când avea doar patru ani şi asta datorită tatălui său, un mare pasionat al acestui sport. Trei ani mai târziu, tatăl lui deja nu mai putea decât rareori să-i „fure“ câte o remiză. Până la vârsta de 16 ani a obţinut câteva clasări pe podium la campionatul judeţean de şah la juniori, apoi a renunţat să mai joace în competiţii, cu o mică excepţie. În anul I de facultate, s-a întors „pe baricade“ şi a izbutit să câştige locul I la concursul organizat de Universitatea din Craiova unde studia pe atunci.

Şahul prin corespondenţă l-a descoperit târziu - în 2003 (IECG, adică International Email Chess Group – Grupul Internaţional de Şah prin Email, luând fiinţă în anul 1994, n.a.), în urma unui pariu făcut cu un prieten care, după ce a pierdut o partidă clasică în faţa lui Cornel, i-a spus că altfel ar sta lucrurile la şahul prin corespondenţă. Pentru a-i dovedi contrariul, Matei s-a apucat de acest „nou“ sport.

Un fel de „maraton“ al şahului

Campionul mondial al României la şah prin corespondenţă spune că o partidă în acest sistem (şah prin corespondenţă) durează, în general, de la o lună şi poate ajunge chiar până la câteva luni. Toate competiţiile se joacă în cadrul unor grupe – preliminarii, semifinale, turneul candidaţilor şi, apoi, finala. Astfel că participanţii joacă mai multe partide simultan. Pe durata a circa 18 luni, românul a jucat sute de partide. În principiu, regulile şahului prin corespondenţă sunt aceleaşi ca ale jocului la tablă, doar timpul de reacţie este altul. Partidele din cadrul acestei versiuni a şahului sunt găzduite de un server din micul oraş Lechenich de lângă Köln, în Germania, server care se numeşte „Lechenicher SchachServer“ (http://lss.chess-server.net).

“Şahul prin corespondenţă se joacă având aceeaşi tablă de joc, aceleaşi piese şi aceleaşi reguli ca la şahul la tablă. Diferenţa constă în timpul pe care-l avem la dispoziţie pentru a afectua o mutare sau un set de mutări, precum şi în faptul că, la şahul prin corespondenţă, te poţi ajuta de orice sursă – calculatoare sau <informatoare de şah> cu partide jucate anterior, pe când la şahul la tablă nu poate să te ajute altceva decât ştiinţa şi inspiraţia ta de moment. Ca exemplu, la şahul la tablă ai două ore ca să efectuezi 40 de mutări, iar în competiţiile IECG (International Email Chess Group / Grupul Internaţional de Şah prin Email) poţi să faci zece mutări în maximum 40 de zile, iar în competiţiile ICCF (International Correspondence Chess Federation / Federaţia Internaţională de Şah prin Corespondenţă) avem la dispoziţie 50 de zile pentru a efectua acelaşi număr de zece mutări. Cu alte cuvinte, dacă ar fi să compar şahul prin corespondenţă cu cel <<normal>>, pot spune că şahul la tablă s-ar asemăna cu proba de 800 de metri, iar şahul prin corespondenţă l-aş pune lângă proba de maraton. Astfel, dacă în proba de 800 de metri la atletism trebuie să porneşti printre primii, să faci o cursă tactică bună şi să ai un finish peste ceilalţi competitori, atunci ai toate şansele să ieşi pe locul I după o cursă ce durează în jur de cinci minute. La maraton este esenţial să ştii cum să-ţi dozezi eficient efortul pentru a putea să te găseşti în grupul din frunte pe tot timpul cursei. Orice disfuncţionalite apărută de-a lungul celor 42 de kilometri ce trebuie parcurşi este penalizată imediat şi ireparabil. La fel este şi la şahul prin corespondenţă: o muncă asiduă, materializată prin intense analize şahistice efectuate într-o perioadă lunga de timp”, explică Cornel Matei.

Premieră: doi campioni

Cornel Matei spune că titlul obţinut în decembrie 2013 a venit la capătul unui an întreg în care a trebuit să înfrunte 14 adversari, aceştia făcând parte cu toţii din grupa finală a celor mai buni şahişti din lume în acest sistem. Mai exact, competiţia a început în anul 2012, dar s-a încheiat tocmai în decembrie 2013, perioadă în care toţi cei 15 şahişti ajunşi în runda finală au jucat între ei, în sistem campionat, fiecare cu fiecare. În cele din urmă, au rămas doi şahişti: un român şi un german.

image

"Titlul oficial obţinut de mine este acela de campion mondial la şah prin corespondenţă în versiunea IECG, unde am câştigat finala «LSS/IECG World Championship» alături de un neamţ apreciat în domeniu, Michael Bergmann. Este important de menţionat acest lucru deoarece există şi versiunea ICCF (International Correspondence Chess Federation – Federaţia Internaţională de Şah prin Corespondenţă), competiţie în cadrul căreia, în decembrie 2013, am intrat şi în finala ediţiei cu numărul 68 a Campionatului European de şah, rundă care încă se joacă“, explică Matei.

Faptul că acest campionat a fost câştigat de doi jucători a marcat şi o premieră a competiţiei, fiind pentru prima dată când doi sportivi nu au putut fi departajaţi deoarece ambii au obţinut acelaşi număr de victorii în tot atâtea partide şi au învins aceiaşi adversari.

“În fapt, eu sunt campion mondial la versiunea amintită anterior alături de un şahist german şi aceasta deoarece a fost pentru prima dată de când există această versiune a şahului când doi sportivi nu au putut fi departajaţi deoarece ambii au obţinut acelaşi număr de victorii în tot atâtea partide şi au învins aceiaşi adversari. Astfel, neavând un alt mod de diferenţiare, juriul a fost nevoit, în premieră, să numească nu un singur campion mondial, ci doi. Vă spun sincer că atingerea performanţei de a fi actualul campion mondial IECG la şah prin corespondenţă reprezintă îndeplinirea unui vechi vis al meu, şi anume mi s-a confirmat faptul că pot să fiu primul într-un sport sau într-un domeniu anume unde nu au mai fost alţi români. Şi, dacă mă gândesc că, lângă numele meu, apare tricolorul şi numele <ROMANIA>, vă rog să mă credeţi că nu poate fi bucurie mai mare!”, spune, cu mândrie, corăbianul.

Premii simbolice

Succesul jucătorului român este unul cu atât mai important cu cât printre finaliştii competiţiei IECG s-au aflat şi mulţi jucători cunoscuţi din turneele ICCF, cum ar fi Zbigniew Szczepanski (Polonia) sau Mark Noble (Noua Zeelandă). „Ca în orice domeniu, dar, mai ales, în sport, este greu să ajungi în vârf, dar este şi mai dificil să te menţii primul. Eu intenţionez să-mi apăr titlul de campion mondial IECG de acum înainte“, afirmă Cornel Matei.
El spune că premiile în bani oferite pentru performanţă în acest sport sunt foarte mici în comparaţie cu alte ramuri sportive.             "Din păcate, şahul, în general, nu aduce prea mulţi bani decât dacă ajungi în Top 20 de jucători la şahul la tablă, moment în care premiile devin cu adevărat consistente. La şahul prin corespondenţă însă, premiile în bani sunt de numai câteva sute de euro sau, mai rar, pot ajunge la câteva mii de euro. În schimb, acest sport este foarte bogat în pasiuni şi orgolii. Pentru ultima performanţă am primit o sumă de bani, una infimă. Eu nu fac acest lucru pentru bani, ci din pasiune“, susţine şahistul.

image

Patron de salon cosmetic în viaţa de zi cu zi

În prezent, şahul a ajuns să facă parte integrantă din programul cotidian al şahistului nostru. Astfel, corăbianul îşi rezervă zilnic cel puţin două ore pentru această activitate, şahul prin corespondenţă fiind un sport unde, pentru a atinge performanţa - spune acesta -, trebuie să faci foarte multe analize a diverselor poziţii de pe tablă de şah. Cornel Matei recunoaşte că acest lucru a ajuns să îi răpească, uneori, foarte mult timp, uneori fiind nevoit chiar să sacrifice din timpul dedicat familiei sau din timpul liber.

În viaţa de zi cu zi, Matei, de profesie inginer TCM (Tehnologia Construcţiilor de Maşini), are o afacere în Corabia, în domeniul saloanelor de înfrumuseţare. În timpul liber încearcă să aleagă între o partidă de pescuit, îngrijitul florilor sau să practice alte sporturi: tenis de masă, tenis-fotbal sau, mai rar, handbal într-o echipă mixtă numită HCA Danubius Corabia. Deşi are o fiică de 14 ani, Cezara, nu poate spune despre ea că i-a moştenit talentul aşa cum a fost cazul lui şi al tatălui său, dar îşi asumă aici un grad de “vinovăţie”, şi anume că nu a încurajat-o prea mult în acest sport. A îndrumat-o însă, în schimb, spre un sport care se practică în aer liber.

Partidă publicată într-o revistă de profil

Ca orice şahist, Cornel Matei are anumite mutări preferate. Deoarece practică acest sport din pasiune de la o vârstă fragedă, Cornel Matei a ajuns apreciat peste hotare după ce o importantă revistă de profil i-a publicat una dintre partidele jucate în compania unui mare şahist internaţional.

"Eu mă consider un jucător de atac. Sunt în elementul meu atunci când atac şi nu pierd niciun moment să o fac când adversarul îmi permite. Totuşi, acest lucru a făcut ca, uneori, să rămân descoperit şi să pierd unele partide, însă cred că numai aşa poţi să ajungi în vârful ierarhiei. În ziua de azi, jocul de şah – în special şahul prin corespondenţă – a ajuns să fie foarte tactic şi teoretizat, iar numărul remizelor a ajuns să predomine. Acest lucru se întâmplă datorită folosirii calculatoarelor din ce în ce mai performante, cu ajutorul cărora facem analizele poziţionale. Totuşi, calculatoarele nu au reuşit să domine mintea umană, diferenţa dintre remiză şi victorie fiind făcută tot de către om“, adaugă Matei.Printre performanţele cu care Cornel Matei se mândreşte în acest sport este aceea că una dintre cele mai apreciate reviste de şah din lume - „New in chess“, i-a publicat o partidă disputată cu maestrul spaniol José Olano Aizpurua.

image

"Acolo descoperim o analiză a jocului şi aprecieri ale inovaţiilor făcute de mine, şi anume, o succesiune de mutări pe care nu le-a mai jucat nimeni înaintea mea. Partida s-a încheiat cu victoria mea, după un frumos sacrificiu de regină“, afirmă şahistul.

Modelele minţii

Corăbianul recunoaşte că primul său idol în şah a fost Bobby Fischer (SUA) datorită spiritului acestuia de învingător şi de jucător axat pe atac. În plus, olteanul a apreciat faptul că americanul a întrerupt supremaţia de aproape 25 de ani a şcolii de şah sovietice. În prezent,  Cornel Matei îl admiră la şahul la corespondenţă pe fostul campion mondial, marele maestru Tunç Hamarat (Turcia - vezi FOTO sus), cel care, timp de aproape 40 de ani cât a jucat cu piesele albe, nu a fost învins (în anul 1999 a ajuns al XVI-lea campion mondial); în paralel cu şahul prin corespondenţă, campionul turc joacă şi table, unde, culmea!, este campion european al Austriei, ţara unde trăieşte de ani buni.

Campionul României vrea încă un titlu

În prezent, Cornel Matei aşteaptă sfârşitul acestei luni pentru a pleca în Germania, unde, în oraşul Koln, va avea loc o festivitate oficială cu prilejul căreia i se vor înmâna, atât lui, dar şi “co-echipierului” său din ţara respectivă, titlul de campion mondial LSS/IECG World Championship.

“Ca în orice domeniu, dar, mai ales, în sport, este greu să ajungi în vârf, dar este şi mai dificil să te menţii primul. Eu intenţionez să-mi apăr cu succes titlul de campion mondial IECG de acum înainte. Deasemenea, în prezent joc şi finala Campionatului European ICCF, unde îmi doresc să obţin un loc pe podium şi, de ce nu?, să fiu şi campion european”, a mai spus primul campion mondial al ţării noastre la şah prin corespondenţă.

Vă mai recomandăm:

FOTO Monumentele de patrimoniu de la Olt: de la frumoasele case boiereşti de ieri, la dărăpănăturile de azi

Personalităţile Oltului: scriitorul Eugen Ionescu, doctorul Amza Jianu sau pictorii Sabin Bălaşa şi Marius Bunescu 

“Mall”-urile ceauşiste din judeţul Olt, pângărite de investitori de carton

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite