FOTO  Proiectul Silco, o idee italiană adaptată la piaţa muncii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul piaţei muncii din Italia se vrea a căpăta trăsături româneşti... (FOTO: Mugurel Manea)
Proiectul piaţei muncii din Italia se vrea a căpăta trăsături româneşti... (FOTO: Mugurel Manea)

La sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt din municipiul Slatina a avut loc, joi – 5 septembrie, prezentarea unui proiect de origine italiană menit să ajute piaţa muncii din ţara noastră. Mai exact, proiectul “Silco” are ca obiectiv facilitarea găsirii unui loc de muncă pentru o persoană aflată în căutarea unui job, dar şi ajutorarea agenţilor economici de a-şi găsi cei mai potriviţi oameni.

Proiectul SILCO, numit şi “Sistem Inovativ de servicii bazat pe limbajul competenţelor”, a adunat laolaltă, la Slatina, reprezentanţi ai firmei ce implementează acest sistem în ţara noastră şi ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt şi ai unor agenţi economici, precum şi şomeri. Conţinutul acestuia a fost prezentat de către Sara Ricci şi, respectiv, Clara Oprea, experţi din partea ITER Innovazione Terziario S.C. A.R.L, o agenţie de formare profesională a Confcommercio Umbria - Confederaţia Generală a Comerţului, Turismului, Serviciilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Italiene, ITER fiind specializată în realizarea de studii privind piaţa muncii din Italia.

Încă de la început, reprezentanţii acestei firme au ţinut să precizeze că proiectul “Silco” a luat naştere la inţiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) de a-şi dezvolta şi implementa oferta de servicii la nivel local în colaborare cu o serie de parteneri italieni cu o mai mare experienţă în domeniu. Pe scurt, partea română a dorit rezolvarea problemelor de pe piaţa muncii de la noi cu ajutorul metodelor şi soluţiilor aplicate în Peninsulă.

“Proiectul SILCO a implicat o colaborare foarte strânsă între experţi din Italia şi România, a fost demarat în 2010 şi este menit să se termine până în decembrie a.c. Obiectivul său general constă în proiectarea, testarea, modelarea şi experimentarea unui pachet inovativ de servicii integrate de politici active de muncă bazat pe ceea ce se cheamă <<limbajul competenţelor>>, aliniat la recomandările Uniunii Europene. Are menirea de a a dezvolta şi inova serviciile de ocupare pentru a putea răspunde cerinţelor pieţei muncii şi ale şomerilor. Beneficiarul proiectului, ANOFM, a cerut să ia parte la implementare alături de noi pentru a vedea cum putem introduce o bună practică dezvoltată şi implicată în Italia în ultimii 15 ani, respectiv să vedem cum putem să transferăm acest model şi să-l adaptăm situaţiei din România”, a afirmat Sara Ricci, expert ITER.

“Nu avem o soluţie magică”

Reprezentanţii firmei italiene ce implementează proiectul SILCO în ţara noastră au precizat că au lucrat alături de experţi ai fiecărei agenţii locale judeţene a ANOFM din ţară pentru a găsi modalitatea cea mai optimă care să se potrivească persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă sau a unui agent economic în a-şi defini profesionalismul postului sau posturilor vacante în cadrul firmei pentru care caută să angajeze personal.

“Noi nu avem o soluţie magică pentru a face miracole în rezolvarea problemelor pieţei muncii, să nu fim înţeleşi greşit. Dar noi, cei care lucrăm în serviciile de ocupare, lucrăm cu oameni şi trebuie să ştim să răspundem nevoilor acestora. Aceste pachete de servicii, la final, sunt orientate spre creşterea calităţii eficienţei serviciilor oferite de ANOFM, adică de sistemul public de ocupare din România. (…) Am urmărit, de-a lungul proiectului, să proiectăm, să testăm şi să experimentăm un pachet novativ de servicii integrate bazate pe <<limbajul competenţelor>>. Dar ce este acest <<limbaj>>? El permite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să-şi valorifice integral întreaga experienţă prin valorificarea tuturor competenţelor dobândite în diverse situaţii – dovedite sau nu prin cartea de muncă, dar, în acelaşi timp, permite şi firmelor să descrie în mod specific şi precis profilul profesional dorit, analizând nevoile profesionale reale şi renunţând la simplificările excesive”, a mai precizat Sara Ricci.

Silco, finanţat pe fonduri europene

La rândul său, Clara Oprea, celălalt expert al ITER prezent la conferinţă, a declarat că toate informaţiile adunate până acum de la derularea proiectului au fost reunite într-o bază de date activată la nivelul fiecărei filiale a ANOFM din ţară, fiind testate în acest sens 612 persoane fizice şi firme pe baza unui număr de 33 de meserii din ţara noastră – cele mai căutate în perioada 2008-2010.

“Până la urmă, tot acest proiect la care noi lucrăm urmăreşte să ajute o persoană aflată în căutarea unei slujbe să devină conştientă de ceea ce poate face cu adevărat, nu doar ce a făcut pentru o anumită perioadă de timp, şi, astfel, să-şi poată găsi mai uşor un loc de muncă. Pe de altă parte, proiectul ajută şi agenţii economici, adică angajatorii, de a ştii sigur ceea ce caută prin caracteristicile posturilor vacante şi a oamenilor pe care doreşte să îi angajeze”, a spus Clara Oprea.

Printre ceilalţi parteneri ai proiectului SILCO se numără: ISFOL (Istituto per lo Sviluppo della Formazione Professionale dei Lavoratori, o instituţie naţională de cercetare ce funcţionează în domeniul formării, politicilor sociale şi de muncă din Italia cu scopul de a contribui la creşterea ocupării, la dezvoltarea resurselor umane), Provincia Perugia (o instituţie publică locală de nivel intermediar între Regiune şi Primărie), Italia Forma (IF, fondată în 1987,  ce are ca obiect de activitate calificarea şi perfecţionarea resurselor umane şi a organizaţiilor), Sistemi Formativi Confindustria Umbria (SFCU, desfăşoară o activitate acreditată de formare şi consultanţă).

Finalul prezentării proiectului a constat într-o testare interactivă cu cei prezenţi pentru a proba direct în ce constă acesta. Proiectul SILCO este co-finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite