Tot ce trebuie să ştim despre brânză. Care sunt brânzeturile „bune“ şi cele „rele“, câte calorii au, în ce cantităţi şi combinaţii e indicat să le consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brânzeturile pot fi un ingredient de bază în alimentaţia sănătoasă, însă la fel de bine se pot transforma într-o sursă de grăsimi nesănătoase pentru organism. Un medic specialist a explicat, pentru „Adevărul”, ce brânzeturi sunt sau nu recomandate, în ce cantităţi şi în ce combinaţii e bine să le consumăm.

Brânzeturile nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră zilnică, însă condiţia e să ştim să le alegem pe cele potrivite şi să le combinăm corespunzător cu alte alimente evitând, spre exemplu, combinaţii atât de populare precum brânzeturile cu ou sau cu carne. 

„Brânzeturile ar trebui să fie consumate în fieacre zi, pentru că sunt o sursă importantă de proteine de înaltă calitate, de calciu şi de fosfor, conţin vitaminele A, B 2, B12. Au însă şi un conţinut de grăsime, motiv pentru care este recomadat să fie consumate cu moderaţie, mai ales de către persoanele care au o uşoară greutate peste normal. Brânzeturile e bine să le consumăm ori lângă o salată ori combinate cu fructe, cu cereale, e bine ca la masa la care consumăm brânzeturi să nu consumăm şi carne, pentru că se digeră foarte greu, se combină grăsimile între ele, se şi adaugă ca şi cantitate.

Brânza cu ou de asemenea nu este bine de combinat pentru că oul şi brânzeturile conţin grăsimi saturate şi îmbinate oferă foarte multă grăsime şi nu se digeră foarte bine. Brânzeturile se digeră foarte bine prin combinaţii cu legume, cu cereale şi cu fructe”, explică Georgiana Nicolescu, medic specialist diabet, obezitate şi boli de nutriţie. 

Brânzeturi „bune” şi brânzeturi „rele”

Specialistul a explicat cât de sănătos şi cât de bogat în calorii este fiecare tip de brânză, şi în ce cantitate este recomadat în consumul zilnic. 

Brânza de vacă degresată are un conţinut de grăsime foarte scăzut, în jur de 100-150 de calorii la 100 de grame. Conţine mult calciu şi este foarte sănătoasă şi pentru persoanele care vor să ţină cure de slăbire, şi la copii, pentru că poate fi adăugată la cereale şi la fructe. Poate fi făcută o pastă în casă cu brânză de vacă şi pătrunjel, mărar şi o lingură de iaurt, cu care putem înlocui untul sau margarina. Sănătoasă este şi urda, care are de asemenea un conţinut scăzut de calorii, 150-180 de calorii la 100 de grame. 

Brânzeturile de capră –Telemeaua de capră are un conţinut de grăsimi mai scăzut comparativ cu telemeaua de oaie sau cu brânza de burduf şi un conţinut bogat în calciu, fosfor, vitamine. E sănătos să consumăm 50-80 de grame pe zi. 

Brânza de oaie şi brânza de burduf sunt brânzeturi cu un conţinut de grăsimi mai ridicat, merg până la 250-300 de calorii la o sută de grame, de aceea este important să le consumăm cu măsură, o porţie ar fi de 30 de grame pe zi. Au şi proteine de înaltă calitate, conţin calciu, fosfor şi vitamine ca şi celelalte brânzeturi dar fiind cu un conţinut mai mare de grăsimi trebuie consumate cu moderaţie. 30 de grame de brânză de vaci sau de burduf echivalează cu 50-60 de grame de brânză de capră. 

Brânzeturile cu mucegai – Sunt sănătoase mai ales că mucegaiul conţine multă vitamină B 12 necesară pentru combaterea anemiei şi hrănirea celului nervoase. Conţin proteine sănătoase, calciu, fosfor, dar au şi un conţinut de grăsimi un pic mai ridicat decât brânza de capră sau de vacă, 250-280 de calorii la o sută de grame, şi atunci trebuie să fie consumate într-o proporţie de 30 de grame pe zi.  

Caşcavalul – cel de vacă şi cel de capră ar fi mai indicate, trebuie să ne uităm la câtă grăsime are caşcavalul, un şvaiţer merge până la 80 la sută, ceea ce e foarte mult, conţinutul de grăsime trebuie să fie undeva la 40 la sută. Caşcavalul are mult fosfor şi calciu şi de aceea este foarte indicat pentru combaterea cariilor. O porţie de caşcaval pe zi ar fi de 30-50 de grame, fără să mai consumăm alte brânzeturi. Dacă vrem să le combinăm atunci trebuie să înjumătăţim, câte 20 de grame din fiecare tip de brânză. Caşcavalul are între 250 şi 400 de calorii la 100 de grame. 

Brânza topită este total nesănătoasă, în primul rând prin modul de preparare, are şi foartă multă sare, are grăsimi nesănătoase şi tot felul de aditivi de gust, este total contraindicată. Este şi calorică, are în medie 280 de calorii la o sută de grame. 

Brânza feta are 40-60 la sută grăsimi, se recomandă între 30-50 de grame zilnic, la salate, lângă legume. Are în medie 250-300 de calorii la 100 de grame.  

Vă mai recomandăm: 

Ponturi pentru vacanţa de iarnă ieftină. Cum se pot cumpăra bilete în staţiuni scumpe la preţ de chilipir

Consultanţi în cadrul unei agenţii de turism au explicat pentru ”Adevărul” care sunt aspectele care trebuie luăte în calcul, în funcţie de tipul de vacanţă pentru care optăm.

Cum îţi poţi recupera permisul de conducere în instanţă: unde pot greşi poliţiştii atunci când te trag pe dreapta

Un avocat a explicat, pentru „Adevărul”, când avem şanse să ne recuperăm în instanţă permisele de conducere după ce am fost opriţi în trafic de poliţişti.

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite